RS - Serbian

"Solar Impulse" završio istorijsko putovanje, ABB podržao svaki korak na tom putu

ABB i "Solar Impulse" preneli zajedničku poruku o pionirskim tehnologijama i viziji smanjenja potrošnje resursa i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije.

Uspešno sletanje

Sletanjem aviona na solarni pogon "Solar Impulse" 26. jula 2016. godine u Abu Dabi, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, obeležen je uspešan završetak leta oko sveta bez kapi goriva. Avion kojim je upravljao Bertran Pikar poleteo je u nedelju iz Kaira prešavši 2.763 kilometara za 48 sati i 37 minuta.

"Solar Impulse" je na ovom putovanju oko sveta imao zaustavljanja na četiri kontinenta i leteo preko Atlantskog i Tihog okeana, gde je testirana izdržljivost kako pilota tako i samog aviona. Ovo jedinstveno putovanje pokazalo je velike mogućnosti koje pružaju obnovljivi izvori energije.

ABB je udružio snage sa "Solar Impulse" timom kada je avion bio u izgradnji. ABB-ov entuzijazam na projektu "Solar Impulse" ne proizilazi samo iz zajedničke vere u inovacije i tehnologiju, već i iz slogana kompanije: "Energetika i produktivnost za bolji svet". Duh projekta "Solar Impulse" odražava težnje ABB-a prema podsticanju operativne efikasnosti, smanjenju potrošnje resursa, omogućavanju održivog prevoza i povećanju prodora čiste, obnovljive energije. Na projektu su učestvovala tri ABB-ova inženjera čije je iskustvo i stručnost bilo od ključnog značaja za uspeh misije.

Suosnivač "Solar Impulse"-a, direktor i pilot Andre Boršberg potvrdio je koliko je vredan ovaj partnerski odnos: "Misija ne bi bila moguća bez stručnosti i podrške ABB-a i drugih organizacija koje su doprinele projektu. Kao deo ovog inovativnog saveza, ABB je obezbedio tim inženjera-stručnjaka koji su bili značajni deo neletačke posade koja je pružala podršku na tlu tokom celog trajanja ovog projekta leta oko sveta."

Iako je ovaj let "Solar Impulse"-a možda završen, za ABB, koji se zalaže da održi svoju poziciju na čelu inovacija i promena, putovanje je tek otpočelo. Digitalizacija i održivost su sastavni deo četvrte industrijske revolucije i ABB će predvoditi na tom putu, omogućavajući čovečanstvu da upravlja svetom uz smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu.