Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

De vierde industriële revolutie is begonnen

De digitalisering en automatisering van onze samenleving is de voorbije jaren in een stroomversnelling geraakt. Ook in de industrie is de evolutie merkbaar. Industrie 4.0 is volop in de maak en de belangrijkste concrete toepassingen daarvan worden binnenkort voorgesteld op Indumation, de hoogmis van de industriële automatisering in België, waar ABB uiteraard aanwezig zal zijn.

Trendwatchers en experts zijn het erover eens dat connectiviteit tussen machines, applicaties en mensen de kern zal uitmaken van de vierde industriële revolutie, ook wel Industrie 4.0. Producten worden op maat gemaakt en apparaten zullen met elkaar communiceren, met als hoofddoel de efficiëntie te verhogen en de groei te faciliteren, en zo de mens en de bedrijven optimaal van dienst te zijn.

“We stemmen de analoge en digitale wereld beter op elkaar af”, zegt Staf Seurinck, Vice President bij ABB. “Wij zijn van origine een hardwarebedrijf, maar door de jaren heen hebben we veel software ontwikkeld voor allerlei industriële applicaties. ABB bouwde in deze domeinen veel expertise op, die we willen digitaliseren en aanbieden aan onze klanten. Dankzij het Internet of Things (IoT) is dat technologisch al mogelijk, maar met ABB Ability™ willen we een meerwaarde creëren. Een nieuw platform dat de digitale oplossingen en services in onze portfolio bundelt over alle segmenten heen.

We zullen de knowhow die we hebben opgebouwd in allerlei applicaties ook horizontaal uitbreiden over alle productgroepen. Dat doen we via gestandaardiseerde digitale oplossingen en diensten.” ABB Ability™ in de Benelux wordt officieel gelanceerd op Indumation.

Bruikbare digitale toepassingen
Wereldwijd zijn miljoenen apparaten geïnstalleerd die een massa aan data verzamelen. Als dit allemaal op maat van de applicatie en/of klant geanalyseerd en geïnterpreteerd kan worden, levert dat een onuitputtelijke bron aan informatie en vooral nieuwe opportuniteiten op. Het toepassingsgebied voor de industrie is enorm. Tal van nieuwe dienstverleningen kondigen zich aan. 

Staf: “Daar zit ook de meerwaarde. Want data verzamelen en machines met elkaar verbinden kan menig techneut. Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat een bedrijf op een veilige manier de efficiëntie verhoogt, minder energie of grondstoffen verbruikt en zo geld bespaart? Hoe kunnen we bedrijven helpen om sneller nieuwe producten naar de markt te brengen, nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen en nieuwe marktopportuniteiten aan te boren? En hoe tonen we dat aan? ABB heeft die domeinervaring én die technologie bij de klanten opgebouwd. Nu komt het erop aan om die om te zetten naar bruikbare, digitale toepassingen die waarde creëren voor onze klanten.”

Geïntegreerd platform
Verder werd een partnerschap aangegaan met Microsoft. Microsoft Azure is een geïntegreerd platform voor cloudcomputing dat een wijd spectrum aan internetservices biedt en makkelijk aanpasbaar en uitbreidbaar is, en zal de basis gaan vormen van ons ABB Ability™-platform.

“Door het IoT kunnen we apparaten op een andere manier met elkaar verbinden en laten communiceren. Dat opent veel mogelijkheden. Maakbedrijven, systeemintegratoren en onze channel partners kunnen via het ABB Ability™-platform gebruikmaken van al onze kennis of de cloudservices volledig customizen. In de toekomst zullen we tal van nieuwe applicaties en toepassingen ontwikkelen. ABB is meer dan ooit een technology pioneer en dat zullen we demonstreren op Indumation.”

“ABB heeft veel expertise opgebouwd om de analoge en digitale wereld beter op elkaar af te stemmen.”

Optimalisatie met industriële bulk data
De industriële automatisering genereert veel data. Decathlon Software van ABB verzamelt en analyseert relevante gegevens, en zet die om naar bruikbare informatie om met meer inzicht de productie te optimaliseren. “Het is een digitaal platform om gemakkelijk te connecteren met PLC’s, DCS en sensoren over een TCPIP-netwerk. We vertalen de gelogde ruwe data naar onmiddellijk bruikbare context en rapporten”, verduidelijkt Steven Rogier, General Manager Industrial Automation bij ABB.

“De nieuwe versie Decathlon 3.0.2 bevat een aantal interessante tools. Zo is er een module voor Management Execution Systems, energie- en emissiemonitoring, Alarm Insight, Overall Equipment Effectiveness, … Alles wordt in realtime verwerkt, zodat iedereen die betrokken is bij de productie meteen de informatie krijgt en zo nodig kan ingrijpen. Op die manier verhogen we de samenwerking, de efficiëntie en de productiviteit.

Klanten of partners kunnen ook zelf applicaties schrijven en in het platform integreren.” De opslag daarvan gebeurt veilig en snel op een lokaal systeem bij de klant of in de cloudtoepassing van ABB Ability™. “Vele projecten zijn reeds succesvol geïmplementeerd en die willen we nu verder uitrollen over alle domeinen. ABB heeft de voorbije vier decennia zoveel kennis vergaard dat we toonaangevende configureerbare software-oplossingen en applicaties kunnen aanbieden van sensor en PLC, DCS, MES tot volledige integratie met ERP. Dat is onze kracht.”

“Alles wordt in realtime verwerkt, zodat iedereen die betrokken is bij de productie meteen de informatie krijgt en zo nodig kan ingrijpen.”

Een robot als collega
Een van dé blikvangers op Indumation wordt de YuMi, ’s werelds eerste collaboratieve tweearmige industriële robot. Deze is speciaal ontwikkeld om zij aan zij met mensen te werken. Bij het ontwerp en de bouw werd rekening gehouden met de veiligheid van de mensen die met de robot samenwerken. Daardoor kan de robot in de meeste gevallen zonder extra veiligheidsvoorzieningen werken.

Ron Nakken, Senior Application Engineer Robotics bij ABB: “YuMi is compact en weegt zo’n 38 kilogram. De besturing is zo ontworpen dat hij bij de geringste tegendruk op een veilige manier stopt zonder dat hier extra sensoren voor nodig zijn. Daarnaast is de robot voorzien van een zachte laag op de armen die beschermt bij botsingen. YuMi heeft ook geavanceerde kijk- en grijpsystemen.”

De compacte robot werd ontwikkeld voor het samenstellen van kleine onderdelen en wordt voornamelijk ingezet voor fijne mechanica, elektronica, kunststoffen en in de farmaceutische industrie. ABB heeft met RobotStudio® nog een hoogtechnologische troef in huis. Het softwarepakket maakt het mogelijk om virtuele simulaties te maken van een productieeenheid in een virtual reality-omgeving. Handig voor engineers om offline te programmeren en de productie-eenheid te optimaliseren, maar ook operatoren kunnen ermee aan de slag.

“Een bedrijf kan zo ook nieuwe medewerkers opleiden zonder downtime. Met een virtual reality-bril kan men veel makkelijker de robot en periferie van alle kanten bekijken, in realtime een aantal punten aanleren of een traject programmeren. Een heel interessant werkinstrument met oneindig veel toepassingen.”

De Digital Experts van ABB Benelux. V.l.n.r: Staf Seurinck, Steven Rogier, Ron Nakken, Davy Lammens en Leo Otterspeer.

Connected services
IoT verbindt niet alleen machines en apparaten met elkaar, maar ook mensen. Omdat technologie snel verandert, is het belangrijk dat de toepassingen en de services voor klanten volgen. Via data mining kan er heel wat informatie worden ontsloten die tot voor kort moeilijk of niet toegankelijk was. Dat komt de dienstverlening alleen maar ten goede, vindt Davy Lammens, Technical Support Engineer Robotics bij ABB.

“Vroeger gingen technici on-site om een probleem te definiëren, vandaag kan dat vanaf een afstand. Aan een robot zit een krachtige controller met data. Die kunnen we gebruiken om te achterhalen hoe we een robot productiever kunnen inzetten en of die robot binnenkort kan falen. Connected Services stelt ons echter niet alleen in verbinding met de robots, maar vooral met de klant. We bieden Connected Services aan met keuze uit vijf modules. Dat zijn Condition Monitoring & Diagnostics, Backup Management, Remote Access, Fleet Assessment en Asset Optimization. De klant kan hieruit kiezen naar behoefte.”

Ook hier toont de cloudtoepassing haar meerwaarde, want via de MyRobot webapplicatie zijn alle data voor de klant toegankelijk. Dit helpt klanten om de operationele bedrijfsvoering verder te optimaliseren. “IoT en connectiviteit zullen de mogelijkheden en voordelen van Connected Services alleen maar vergroten”, besluit Davy.

"Connected Services stelt ons niet alleen in verbinding met de robots, maar vooral met de klant."

Slimme sensoren
Bij modernisering hoeven verouderde machines niet altijd te worden vervangen. Om mee te kunnen draaien in een hoogtechnologische setting volstaat soms een eenvoudige ingreep. “Een elektromotor op zich is een vrij ‘eenvoudig’ ding”, zegt Leo Otterspeer, Service Sales Manager Motors & Generators bij ABB. “Maar door er een smart sensor aan te koppelen, gaat er een nieuwe wereld open. Men kan dan de conditie van de motor monitoren en uitlezen. Is de temperatuur niet te hoog? Kloppen de parameters? Is er een beginnende lagerschade? Dat scheelt veel in tijd voor onderhoudstechnici en asset managers.”

Voorlopig verloopt de analyse per sensor, maar binnenkort is het mogelijk om meerdere machines op één gateway te koppelen aan een cloud server. “Zo wordt de connectiviteit veel groter en de klant kan gemakkelijker achterhalen of bepaalde waarden van een specifieke elektromotor overeenstemmen met andere apparaten. Op die manier wordt er gewerkt met condition basedonderhoud, wat de betrouwbaarheid van de installaties verhoogt, veel efficiënter en goedkoper is.”
Dit artikel verscheen eerder in ons klantenmagazine 'et cetera'. Klik hier voor meer informatie.