Snelle en flexibele vervanging bij Belle‑Vue

ABB en brouwerij Belle-Vue hebben een lange samenwerking die teruggaat tot midden jaren zeventig. De brouwerij in Sint- Pieters-Leeuw werd toen al gebouwd met ABB-ondersteuning. AB InBev wil haar installaties steeds up-to-date houden met de nieuwste technologieën.

Dit artikel is ook beschikbaar als enkel tekst.
Om de continuïteit van haar brouwerijen te verzekeren, investeert Anheuser-Busch InBev wereldwijd in nieuwe technologieën. Dat vraagt een doordachte aanpak. “Indertijd werd gekozen voor kleppen van Alfa Laval met een besturingssysteem van ABB”, zegt Olivier Declercq, Brewery Manager bij Belle- Vue.

“Veiligheid is prioritair, en zeker met betrekking tot ons personeel. Het ABB DCS-besturingssysteem bevindt zich in het hart van de brouwerij, daar waar de blend voor de verschillende bieren wordt gemaakt. Vorig jaar wilden we daarom de bestaande SattTops, die onder SattControl vallen, vervangen om onze productie te optimaliseren. We besloten ook om de elektrische stuurkoppen op de mechanische kleppen te vervangen, alsook de bedrading en het operation panel in de elektrische voedingskast. Aanvullend werd het DCS-systeem aangepast, zodat het nieuwe geheel in de installatie kon worden geïntegreerd.”

De automatisering efficiënter maken en verouderde materialen vervangen, is in flink wat bedrijven wereldwijd aan de orde. “ABB ondersteunt het actieve DCSsysteem SattLine nog, maar de nieuwste ontwikkelingen van ABB zijn geënt op het 800xA-platform”, zegt Jozef Vanparijs, Account Manager Process Automation bij ABB. “De applicatie van de oude controllers is wel omzetbaar naar het System 800xA DCS-platform. Voor onze klanten is dat een groot voordeel, omdat het de omschakeling vergemakkelijkt. Op die manier leveren we een volledige levenscyclus op al de materialen die onder het gamma van de SattControl vallen, waaronder SattTop en SattLine.”

"Het ABB besturingssysteem bevindt zich in het hart van de brouwerij, daar waar de blend voor de verschillende bieren wordt gemaakt"

V.l.n.r.: Olivier Declerq, Jozef Vanparijs en Steven Rogier

Automatisatie stroomlijnen
Dat AB InBev een belangrijke klant is van ABB, is niet toevallig. ABB biedt immers wereldwijd een breed gamma aan producten, oplossingen en services voor bedrijven uit de drank- en voedingsindustrie. “Wij helpen hen met hun actuele uitdagingen: veilig produceren, hoge kwaliteit afleveren en dit op een continue, herhaaldelijke en tevens kostenefficiënte wijze”, zegt Steven Rogier, General Manager Process Automation Control Technologies bij ABB Belux.

“Dat doen we door onze automatisatie te stroomlijnen om zo bedrijven wereldwijd beter bij te staan. In de voedingsindustrie focussen we ons op onder andere brouwerijen. Met onze informatiserings- en automatiseringsoplossingen helpen we de operators hun productieproces nauwkeurig en veilig te sturen. Zo kunnen zij de consistente smaak en kwaliteit van hun bier bewaken. De continue evolutie van deze automatisatiesystemen is daarbij heel belangrijk. ABB ondersteunt dit op een stapsgewijze manier. Vaak gebeuren deze uitvoeringen onder hoge tijdsdruk.”

Strakke deadline
Dat was ook het geval bij Belle-Vue. In december 2015 werd beslist om de SattTops te vernieuwen. Olivier: “Tussen Kerstmis en Nieuwjaar ligt de productie stil. Dat was het enige moment waarop we dit project konden uitvoeren. Samen met ABB werd een krappe planning opgemaakt. Dat we die strakke deadline hebben gehaald, was geen evidentie. De verschillende componenten moesten besteld worden en dat vroeg logistiek en planmatig een extra inspanning van alle betrokkenen. Er wordt van grote bedrijven zoals ABB soms beweerd dat ze niet flexibel zijn, maar daar was in dit geval geen sprake van. We zijn nu verzekerd van een veilig en performant systeem tot 2020. Daar kunnen we alleen maar tevreden over zijn.” 

Ook Jozef is verheugd over deze ABB-verwezenlijking. “De opdracht voor dit project, kwam er naar aanleiding van een preventief onderhoud uitgevoerd door Erik de Wit, Service Engineer bij ABB. Onze projectmanager Marcel Schoonen heeft alles in goede banen geleid. Projectuitvoering en service zijn onze corebusiness. Het verhaal van Belle-Vue bewijst dat we een complex project ook op korte tijd kunnen realiseren. Er was een vlotte samenwerking met alle verschillende aannemers on-site. Dit was een knappe teamprestatie.”

"Het verhaal van Belle-Vue bewijst dat we een complex project ook op korte tijd kunnen realiseren"

Dit artikel verscheen eerder in ons klantenmagazine 'et cetera'. Klik hier voor meer informatie.
Select region / language