BENELUX - Dutch

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

ZÜRICH (ZWITSERLAND), JUNI 2018

200 km in 8 minuten: de snelladers van ABB ontketenen een e-mobiliteitsrevolutie

’s Werelds snelste lader voor e-voertuigen verstevigt de leidinggevende positie van ABB op het vlak van duurzame mobiliteit

Bijna een decennium geleden begon het als kleine start-up in een van de bedrijfseenheden van ABB, maar vandaag de dag is het een integraal onderdeel van de innovatieve inspanningen die het bedrijf levert voor duurzame mobiliteit. ABB werkt constant aan de ontwikkeling van zijn laders voor elektrische voertuigen (EV) en zorgt zo voor de ene na de andere innovatie.

Vandaag zijn de toonaangevende e-mobiliteitstechnologieën van ABB voorpaginanieuws. De Duitse kanselier Angela Merkel en de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto brachten een bezoek aan de ABB-stand op de beurs van Hannover om het recent gelanceerde Terra High Power-snellaadstation te bekijken. Daarnaast vertelde Ulrich Spiesshofer, CEO van ABB, hen over de invloed daarvan op duurzaam vervoer. De Terra HP is 's werelds snelste EV-lader, die in slechts acht minuten tot wel 200 kilometer extra reikwijdte kan toevoegen. Doordat er steeds meer en meer elektrische voertuigen op de weg verschijnen, neemt de wereldwijde vraag naar krachtige en energie-efficiënte laadstations ook voortdurend toe.

De EV-laders van ABB, waaronder de Terra High Power-lader, staan in het hart van de duurzaamheidsinspanningen die verschillende landen leveren en zijn bovendien een belangrijk onderdeel geworden van menig duurzaamheidsbeleid. Met meer dan 7.000 DC-snellaadstations in 60 landen is ABB zelfs wereldleider in dit segment.

De e-mobiliteitstechnologie kan nu echt volledig tot haar recht komen, wat duidelijk wordt uit de samenwerking tussen ABB en het ABB FIA formule E-kampioenschap. ABB brengt zijn naam, innovatie en technologisch leiderschap naar het eerste volledig elektrische motorsportkampioenschap. Het ABB FIA Formule E-kampioenschap brengt de visie van ABB tot uiting: “We can run the world without consuming the earth”.

ABB FIA Formule E-kampioenschapsracer Sébastien Buemi rijdt door Zürich

De opkomst van duurzame mobiliteit en de laadinfrastructuur die nodig is om elektrische voertuigen in beweging te houden, blijkt uit het toenemende aantal ABB EV-laadprojecten over heel de wereld.

Zo beschikt de Duitse energieleverancier EnBW alleen al over 185 EV-snelladers op de Duitse snelwegen. Verder werd ABB in april geselecteerd om zijn Terra HP-laadstations te leveren als onderdeel van het grootste Amerikaanse project voor elektrische voertuiginfrastructuur tot nu toe. De laders werden geselecteerd door Electrify America, dat van plan is om honderden laadstations te plaatsen binnen en rond 17 stadsgebieden en langs meerdere nationale snelwegen.

De laders vormen bijvoorbeeld een belangrijk element in het ambitieuze plan van IJsland om de invoer van vernieuwbare energie uit te breiden. Hoewel fossiele brandstoffen nog steeds goed zijn voor 20 procent van het totale energieverbruik, heeft de IJslandse regering een door de staat gefinancierd stimuleringsprogramma opgezet om het gebruik van elektrische voertuigen te vergroten.

Dat heeft wel resultaat: op dit moment rijden er meer dan 6.000 e-auto’s, terwijl er dat in 2014 nog maar net 90 waren. Om deze e-auto’s aan te drijven, werden er meer dan 20 snellaadstations van ABB geïnstalleerd langs de befaamde Route 1 van IJsland, de ruim 1.300 km lange snelweg en tevens de logistieke ruggengraat van het land.

Daarnaast heeft ABB zes snelladers van 350 kW aan Zwitserland geleverd, overigens de eerste in Europa die uitgerust zijn met vloeistofgekoelde kabels, als onderdeel van het IONITY-initiatief, dat als doel heeft om de tankstations van de toekomst te openen langs snelwegen op 400 locaties door geheel Europa tegen midden 2019. IONITY is een joint venture van de BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en VW Group, met Audi en Porsche. Deze eerste locatie in Zwitserland werd gepland, ontworpen en gebouwd door Alpiq, een vooraanstaand energiebedrijf in Zwitserland en de grootste energiedienstverlener gericht op Europese markten.

De ABB Ability™-technologie garandeert dat de laders 24/7 operationeel zijn. Digitale connectiviteit op afstand zorgt voor continue bewaking van het apparaat vanaf elke locatie. Dit biedt realtimetoegang tot gegevens voor de bewaking op afstand en proactieve controle op de operationele en technische status van de laadstations.

De laadtechnologieën van ABB voor elektrische auto’s, bussen en vrachtauto’s, evenals de oplossingen voor de elektrificatie van schepen, spoorwegen en kabelbanen, hebben het bedrijf stevig gevestigd als wereldwijde kampioen op het gebied van e-mobiliteit en duurzaam vervoer. Het speelt een cruciale rol in de strijd tegen klimaatverandering omdat door fossiele brandstof aangedreven voertuigen, die bijdragen aan de wereldwijde opwarming, steeds meer vervangen worden door e-mobiliteit.

De snelladers van ABB banen de weg naar een snelle acceptatie van elektrische voertuigen, die voortdurend aantrekkelijker en goedkoper worden, zowel om te kopen als om te onderhouden. Naarmate beleidsmakers over de hele wereld duurzame transportoplossingen propageren, zal ABB steeds een pionier blijven bij het ontwikkelen van een groenere toekomst voor iedereen.

Meer informatie:

ABB Media Relations Benelux
Veerle Van Asbroeck
Country Communicatons Manager
Tel.: +32 486 13 40 82
E-mail: veerle.van-asbroeck@be.abb.com