BENELUX - Dutch

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

ABB neemt B&R over

Vormgeven aan leiderschap in industriële automatisering

 • De overname van B&R (Bernecker + Rainer Industrie-Elektronik GmbH) dicht de historische kloof van ABB in machine- en fabrieksautomatisering
 • Er wordt een uniek, uitgebreid automatiseringsportfolio gecreëerd voor klanten wereldwijd
 • B&R is een bewezen innovatief leider op het gebied van Programmable Logic Controllers (PLC), Industriële PC's (IPC) en servo motion-based machine- en fabrieksautomatisering
 • B&R heeft de afgelopen twee decennia een gemiddelde winstgroei per jaar (CAGR) van 11% behaald en heeft een jaarlijkse omzet van >$600 miljoen  in het zeer aantrekkelijke marktsegment van $20 miljard van machine- en fabrieksautomatisering
 • De oplossingen van B&R voor software en Internet of Things (IoT) versterken verder het digitale aanbod van ABB, ABB Ability™ 
 • Duidelijk engagement voor B&R's groeistrategie, tussentijdse verkoopambitie van >$1 miljard
  Continuïteit van het bestuur van B&R's, oprichters steunen de integratiefase als adviseurs
 • B&R's hoofdkantoor in Eggelsberg, Oostenrijk, wordt het wereldwijde centrum van ABB voor machine- en fabrieksautomatisering
 • Transactie gefinancierd in contanten, de operationele winst per aandeel in het eerste jaar, afronding verwacht in de zomer van 2017
 • Koopsom niet bekendgemaakt, veelvoud in lijn met gelijke waarderingen
 
ABB heeft vandaag de overname aangekondigd van B&R, de grootste onafhankelijke leverancier gericht op product- en softwaregebaseerde, open-architecture oplossingen voor machine- en fabrieksautomatisering wereldwijd. B&R, opgericht in 1979 door Erwin Bernecker en Josef Rainer is gestationeerd in Eggelsberg, Oostenrijk en biedt werk aan meer dan 3000 mensen, waaronder ongeveer 1000 R&D en toepassingstechnici. Het is actief in 70 landen en genereert een omzet van meer dan $ 600 miljoen (2015/'16) in het $20 miljard marktsegment voor machine- en fabrieksautomatisering. De combinatie zal resulteren in een ongeëvenaard, uitgebreid aanbod voor de klanten van industriële automatisering, door het koppelen van B&R's innovatieve producten, software en oplossingen voor de moderne machine- en fabrieksautomatisering met ABB's toonaangevende aanbod in robotica, procesautomatisering, digitalisering en elektrificatie. 

Door de overname breidt ABB haar leiderschap in industriële automatisering uit en wordt het uniek gepositioneerd om groeikansen te grijpen die voortvloeien uit de vierde industriële revolutie. Daarnaast neemt ABB een belangrijke stap in de uitbreiding van haar digitale aanbod door het combineren van de toonaangevende portfolio van digitale oplossingen, ABB Ability, met B&R's sterke applicatie- en softwareplatforms, de grote installed base, de toegang van de klant en op maat gemaakte automatiseringsoplossingen. 

“B&R is een juweeltje in de wereld van machine- en fabrieksautomatisering en deze combinatie is een unieke kans. Deze transactie betekent een ware mijlpaal voor ABB, omdat B&R de historische kloof binnen het aanbod van ABB automatisering zal dichten. Dit past perfect en het maakt van ons de enige industriële automatiseringsprovider die klanten het hele spectrum biedt van technologie- en software-oplossingen rond meet- en regeltechniek, bediening, robotica, digitalisering en elektrificatie“, aldus de CEO van ABB Ulrich Spiesshofer. “Deze overname sluit perfect aan op onze Next Level-strategie. Met ons unieke digitale aanbod en onze installed base van meer dan 70 miljoen aangesloten apparaten, 70.000 besturingssystemen en nu meer dan 3 miljoen geautomatiseerde machines en 27.000 fabrieksinstallaties over de hele wereld, stellen we ons gecombineerde wereldwijde klantenbestand in de gelegenheid om de enorme mogelijkheden van de vierde industriële revolutie te grijpen.”

“Deze combinatie biedt fantastische mogelijkheden voor B&R, haar klanten en medewerkers. We zijn ervan overtuigd dat ABB het beste platform biedt voor het volgende hoofdstuk van ons groeiverhaal. De wereldwijde aanwezigheid van ABB, het digitale aanbod en de complementaire portfolio zal voor ons de sleutel zijn om ons tempo voor innovatie en groei te versnellen“, aldus Josef Rainer, mede-oprichter van B&R. 

“Het is een sterk signaal voor onze medewerkers nu onze activiteiten in Eggelsberg het wereldwijde centrum van ABB worden voor machine- en fabrieksautomatisering”, aldus Erwin Bernecker, mede-oprichter van B&R. “Het belangrijkste voor mij is dat de bedrijven en de mensen goed bij elkaar passen en dat onze oprichtingslocatie zo'n belangrijke rol zal spelen.” 

Complementaire sterke punten
Met de overname zal ABB haar aanbod voor industriële automatisering uitbreiden door de integratie van B&R's innovatieve producten in PLC, industriële PC's en servo motion evenals de suite voor software en oplossingen. ABB biedt haar klanten een unieke, uitgebreide, open-architecture automatiseringsportfolio. 

B&R is met succes opgegroeid met een CAGR van 11% in de afgelopen twee decennia. De omzet is meer dan vervijfvoudigd sinds 2000 tot meer dan $600 miljoen (2015/'16). Het bedrijf heeft een snel groeiende wereldwijde klantenbasis van meer dan 4000 machinefabrikanten, een bewezen track record in de automatiseringssoftware en oplossingen en ongeëvenaarde toepassingsexpertise voor klanten in het marktsegment voor machine- en fabrieksautomatisering. 

Beide bedrijven hebben complementaire portefeuilles. ABB is een toonaangevende leverancier van oplossingen voor klanten in de utiliteit, industrie en transport & infrastructuur. B&R een toonaangevende leverancier van oplossingen in de automatisering van machines en fabrieken voor de industrie zoals plastic, verpakkingen, voedsel en drank. Hun gezamenlijke inzet voor open-architecture verhoogt de keuze van de klant en de flexibiliteit door het faciliteren van de connectiviteit in toenemend gedigitaliseerde industrieën.

Aanzienlijke investeringen in innovatie
Innovatie is de kern van beide bedrijven. B&R investeert meer dan 10 procent van de omzet in R&D en biedt werk aan meer dan 1000 mensen in R&D en applicatie-engineering. ABB besteedt per jaar $1,5 miljard aan R&D en biedt werk aan zo'n 30.000 technologen en technisch specialisten. In de toekomst zullen ABB en B&R aanzienlijk blijven investeren in R&D.

Automatisering van machines en fabrieken is een belangrijke motor voor de vierde industriële revolutie en het Internet of Things. ABB zal B&R's sterke op oplossingen gebaseerde business model voortzetten en voortbouwen op zijn diepe domeinexpertise om nieuwe softwaregebaseerde diensten en oplossingen te ontwikkelen voor end-to-end digitalisering. ABB's toonaangevende digitale aanbod, ABB Ability, zal nu profiteren van de grote installed base, kennis van toepassingen en oplossingen, simulatiesoftware expertise en geavanceerde engineering tools van B&R.

Bewezen integratiebenadering
Bij het sluiten van de transactie wordt B&R deel van ABB's Industrial Automation-afdeling als een nieuwe internationale bedrijfsunit - Machine & factory Automation - onder leiding van de huidige Managing Director, Hans Wimmer. Beide bedrijven beschouwen het management en de medewerkers van B&R een belangrijke motor voor de toekomstige groei en de businessintegratie, samen met hun collega's van ABB. De medeoprichters van B&R, Erwin Bernecker en Josef Rainer, zullen fungeren als adviseur tijdens de integratiefase om de continuïteit te waarborgen.

De integratie zal groeigericht zijn en gebaseerd zijn op het “beste-van-twee-werelden” -principe, waarbij ABB de activiteiten van PLC en servo-aandrijving toevoegt aan het aanbod van de nieuwe bedrijfsunit in een gefaseerde aanpak. ABB onderstreept de duidelijke inzet om de groei van B&R voort te zetten door zich duidelijk uit te spreken voor een tussentijdse verkoopambitie die $1 miljard overschrijdt.

ABB is vastbesloten om verder te investeren in de uitbreiding van de activiteiten van B&R's en voort te bouwen op het succesvolle business model en merk van het bedrijf. B&R's hoofdkantoor in Eggelsberg wordt het wereldwijde centrum van ABB voor machine- en fabrieksautomatisering

Oostenrijk profiteert als de technologie- en business hub 
Met deze overname wordt ABB de grootste speler op de markt voor industriële automatisering in Oostenrijk. ABB werkt al langer dan 100 jaar in Oostenrijk. Oostenrijk, met name het noorden, zal profiteren van de sterke toekomstige rol die B&R en het hoofdkantoor in Oostenrijk spelen als onderdeel van ABB. De geplande uitbreiding van de R&D en productie-activiteiten in Eggelsberg en Gilgenberg zullen het Oostenrijkse high-tech industrieel landschap versterken.

Financiële transactie
De transactiemeervoud is in lijn met gelijke waarderingen. De partijen kwamen overeen de koopprijs niet bekend te maken. ABB zal de overname cash financieren. De transactie zal naar verwachting in het eerste jaar de winst per aandeel operationeel  laten groeien en zal naar verwachting een aanzienlijke synergie van ongeveer 8% van B&R's stand-alone-inkomsten toevoegen in het vierde jaar. De transactie zal naar verwachting in de zomer van 2017 gesloten worden, afhankelijk van de gebruikelijke goedkeuring door de mededingingsautoriteiten.

B&R is een innovatief automatiseringsbedrijf met het hoofdkantoor in Oostenrijk en kantoren over de hele wereld. Als een wereldleider in Industrial Automation, combineert B&R state-of-the-art technologie met geavanceerde techniek om klanten in vrijwel elke industrie complete oplossingen te bieden voor machine- en fabrieksautomatisering, Motion Control, HMI en geïntegreerde veiligheidstechniek. Met industriële veldbuscommunicatiestandaarden zoals POWERLINK en openSAFETY evenals de krachtige Automation Studio Software-ontwikkelomgeving, herdefinieert B&R voortdurend de toekomst van automatiseringsengineering. De innovatieve geest die B&R in de voorhoede van de industriële automatisering houdt,  wordt gedreven door de inzet voor het vereenvoudigen van processen en het overtreffen van de verwachtingen van de klant.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is een baanbrekende technologische leider in elektrificatieproducten, robotica en beweging, industriële automatisering en elektriciteitsnetten die klanten bedient in de utiliteit, industrie en transport & infrastructuur wereldwijd. ABB zet een geschiedenis van meer dan 125 jaar aan innovatie voort en schrijft de toekomst van industriële digitalisering en drijft de vierde industriële revolutie en de energierevolutie aan. ABB is actief in meer dan 100 landen met ongeveer 132.000 medewerkers. www.abb.com

Belangrijke mededeling over toekomstgerichte informatie

Dit persbericht bevat "toekomstgerichte verklaringen" in verband met de overname van B&R door ABB. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen worden geïdentificeerd door woorden zoals plannen, van plan zijn, verwacht en andere soortgelijke termen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen en omvatten inherente risico's en onzekerheden, waaronder factoren die de verwachtingen zouden kunnen vertragen, afleiden of wijzigen waardoor de eigenlijke resultaten wezenlijk kunnen verschillen van de huidige verwachtingen. Toekomstgerichte verklaringen kunnen niet worden gegarandeerd. Onder andere risico's is er geen garantie dat de overname zal worden afgerond of als de overname wel wordt afgerond dat de overname rond zal zijn binnen de verwachte periode of dat de verwachte voordelen van de overname zullen worden gerealiseerd. Toekomstgerichte verklaringen in het persbericht moeten geëvalueerd worden met de vele onzekerheden die de business van ABB beïnvloeden, met name de onzekerheden die zijn geïdentificeerd in het gesprek over kritische factoren in ABB's jaarverslag op Form 20-F voor het jaar eindigend op 31 december 2016. ABB verplicht zich niet om publiekelijk een toekomstgerichte verklaring bij te werken, als gevolg van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anderszins. 
 

Neem voor meer informatie contact op met:

B&R
Media Relations

Telefoon: +43 7748 6586 - 0
E-mail: press@br-automation.com

ABB
Media Relations

Telefoon: +41 43 317 65 68
E-mail: media.relations@ch.abb.com