BENELUX - Dutch

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

Zürich, Zwitserland, 25 september 2017

ABB neemt GE Industrial Solutions over

Leiders worden op het gebied van elektrificatie

  • Overname versterkt de nummer 2-positie van ABB op de wereldwijde elektrificatiemarkt
  • Nevenactiviteiten van GE hebben binnen ABB enorme potentie voor waardecreatie
  • ABB krijgt betere toegang tot de Noord-Amerikaanse markt dankzij hechte klantrelaties, grote reeds gevestigde uitvalsbasis en uitgebreide distributienetwerken
  • Langdurig gebruik van het merk GE overeengekomen
  • Aankoopprijs van USD 2,6 miljard
  • Potentie voor USD 200 miljoen aan jaarlijkse kostensynergieën
  • ABB en GE bouwen een langdurige, strategische relatie op voor het leveren van ABB-producten
  • Overname zal in eerste jaar positief bijdragen aan bedrijfswinst
  • Afronding verwacht in eerste helft 2018

ABB maakt vandaag de overname van GE Industrial Solutions bekend, de internationale bedrijfstak van GE in elektrificatie-oplossingen. GE Industrial Solutions onderhoudt zeer goede klantrelaties in ruim 100 landen en is stevig gevestigd en geworteld in Noord-Amerika, de grootste afzetmarkt van ABB. Het hoofdkantoor van GE Industrial Solutions is gevestigd te Atlanta, in de staat Georgia, en het bedrijf heeft wereldwijd circa 13.500 medewerkers in dienst. In 2016 bedroeg de omzet van GE Industrial Solutions circa USD 2,7 miljard met een operationele EBITDA-marge van circa 8 procent[1] en een operationele EBITA-marge van circa 6 procent1. ABB neemt GE Industrial Solutions over voor een bedrag van USD 2,6 miljard; de transactie zal in het eerste jaar positief bijdragen aan de bedrijfswinst. ABB verwacht een bedrag van USD 200 miljoen aan jaarlijkse kostensynergieën te realiseren in het vijfde jaar, wat heel belangrijk is om de prestaties van GE Industrial Solutions op gelijk niveau te brengen. In het kader van de transactie en de algehele waardecreatie zijn ABB en GE overeengekomen een langdurige strategische relatie op te bouwen voor het leveren van producten van GE Industrial Solutions en ABB-producten die GE nu nog inkoopt.

“Met GE Industrial Solutions versterken we onze nummer 2-positie op de wereldwijde elektrificatiemarkt en krijgen we betere toegang tot de aantrekkelijke Noord-Amerikaanse markt,” aldus Ulrich Spiesshofer, CEO van ABB. “Mede door de langdurige strategische leveranciersrelatie met GE wordt enorm veel waarde gecreëerd met deze transactie voor onze aandeelhouders.”

Hij voegt nog toe: Samen met het team van GE Industrial Solutions zullen we onze goed uitgedachte plannen op gedisciplineerde wijze uitvoeren, zodat de prestaties van dit bedrijf als onderdeel van de wereldwijde ABB-groep op gelijk niveau kunnen worden gebracht. Met deze volgende stap in actief portfoliobeheer verleggen we het zwaartepunt van ABB weer verder, wat in lijn is met onze Next Level-strategie. We versterken onze concurrentiepositie, met name op de Noord-Amerikaanse markt, en verminderen de risico's met een bedrijf dat vroeg in de bedrijfscyclus bloeit.”

“Deze transactie brengt twee internationale bedrijven samen die veel toe te voegen hebben op het gebied van elektrische beveiliging en distributie,” zegt John Flannery, CEO van GE. “ABB waardeert onze mensen, onze expertise in het vakgebied en het feit dat wij in de segmenten kunnen werken waar we veel van weten en veel ervaring mee hebben. GE profiteert ook dankzij de uitgebreide strategische leveranciersrelatie met ABB, omdat de twee bedrijven straks samenwerken”

GE Industrial Solutions gaat onderdeel uitmaken van de divisie Electrification Products (EP) van ABB, waarmee een uniek internationaal portfolio ontstaat evenals een zeer uitgebreid aanbod voor klanten in Noord-Amerika en de rest van de wereld. Deze zullen baat hebben bij de combinatie van innovatieve technologieën van ABB, het digitale aanbod ABB AbilityTM en de aanvullende oplossingen van GE Industrial Solutions en de toegang tot de markt die dat bedrijf biedt. Bij de overname is tevens overeengekomen dat ABB het merk GE langdurig mag gebruiken. Het managementteam van GE Industrial Solutions zal worden gehandhaafd na de overname en daarnaast zal ABB gebruik blijven maken van het ervaren verkoopteam. Na afronding zal de transactie in eerste instantie een matigend effect hebben op de operationele EBITA-marge van de divisie EP. ABB zal zich inspannen om het beoogde margebereik tussen de 15 tot 19 procent weer in 2020 hersteld te hebben.

Tarak Mehta, President van de divisie EP van ABB zegt: “Deze overname versterkt onze positie als voorkeurspartner voor elektrificatie-oplossingen, niet alleen in Noord-Amerika maar wereldwijd. We kijken ernaar uit om samen te werken met GE Industrial Solutions, alsmede met de klanten en kanaalpartners van ABB om samen nieuwe kansen te creëren in deze voor onze divisie zeer aantrekkelijke kernmarkt. Er ligt een helder integratieplan klaar om de synergieën van deze combinatie tot stand te brengen en om het beoogde margebereik in 2020 weer hersteld te hebben met de samengevoegde bedrijven.

De divisie EP van ABB levert dagelijks meer dan 1,5 miljoen producten aan klanten over de hele wereld via een internationaal netwerk van kanaalpartners en eindklanten. EP heeft een uitgebreid portfolio met laag- en middenspanningsproducten en -oplossingen, zodat de elektriciteit slimmer en stabieler van het substation naar de contactdoos wordt geleid.

Nu deze transactie heeft plaatsgevonden, heeft ABB besloten om het eerder aangekondigde terugkoopprogramma van aandelen op te schorten.

Naar verwachting zal de transactie in de eerste helft van 2018 voltooid zijn, afhankelijk van de gebruikelijke regulatoire toestemmingen. Credit Suisse en Dyal Co. hebben opgetreden als financieel adviseur voor ABB en Davis Polk & Wardwell heeft op juridisch vlak geadviseerd.

Meer informatie

Het persbericht en de dia's van de presentatie zijn beschikbaar in het ABB News Center op www.abb.com/news en op de homepage van de afdeling Investor Relations, www.abb.com/investorrelations.[1] Financiële informatie over GE Industrial Solutions uit 2016 aangepast naar de financiële definitie van ABB

Over GE Industrial Solutions

Sinds Thomas Edition patent verkreeg op de eerste stroomonderbreker ter wereld heeft GE Industrial Solutions gewerkt aan de transformatie van de wereld van elektrificatie. Wij ontwikkelen elektrische oplossingen op de kruising van de digitale en industriële wereld; allemaal intelligent, robuust en in staat om elektriciteit aan te sturen vanaf het stroomnet naar het gebruikspunt. Iedere dag weer werken we samen met onze klanten om hun grootste uitdagingen op het gebied van energie op te lossen. Wij vinden de industrie opnieuw uit zoals alleen ‘s werelds digitale industriële bedrijf dat kan. http://www.geindustrial.com/

Over GE

GE (NYSE: GE) is 's werelds digitale, industriële bedrijf dat de industrie transformeert met softwaregedefinieerde machines en oplossingen die verbonden, sterk reactief en voorspellend van aard zijn. Bij GE staat de wereldwijde uitwisseling van kennis, ook wel de "GE Store” genoemd, centraal. Via dit medium kunnen bedrijven dezelfde technologie, markten, architectuur en intellect delen en gebruiken. Iedere uitvinding zet aan tot innovatie en toepassing binnen al onze industriële sectoren. Dankzij de medewerkers, diensten, technologie en de omvang van het bedrijf biedt GE klanten betere resultaten doordat het bedrijf de taal van de industrie spreekt. www.GE.com

Over ABB

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is een baanbrekende en toonaangevende technologieleverancier voor elektrificatieproducten, robotica en bewegingstechniek, industriële automatisering en stroomnetten. Het bedrijf bedient wereldwijd klanten in de industrie, de transport- en infrastructuurwereld en nutsbedrijven. Al ruim 125 jaar levert ABB innovaties en vandaag de dag schrijft het bedrijf de toekomst van de industriële digitalisering en brengt het de energierevolutie en de vierde industriële revolutie op gang. ABB is actief in meer dan 100 landen en heeft ongeveer 136.000 werknemers in dienst. www.abb.com

ABB heeft sinds 2010 reeds meer dan USD 11 miljard geïnvesteerd in de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft verspreid over het hele land ongeveer 20.000 medewerkers in dienst en beschikt over meer dan 60 R&D- en productielocaties in het hele land.

Neem voor meer informatie contact op met:

Afdeling Media Relations
Telefoon: +41 43 317 71 11
E-mail: media.relations@ch.abb.com

Afdeling Investor Relations
Telefoon: +41 43 317 71 11
E-mail: investor.relations@ch.abb.com

ABB Ltd
Affolternstrasse 44
8050 Zürich
Zwitserland

Belangrijke notitie over toekomstgerichte informatie

Dit persbericht bevat toekomstgerichte verklaringen met betrekking tot de overname van GE Industrial Solutions door ABB. Degelijke toekomstgerichte verklaringen kunnen worden herkend aan woorden zoals plannen, intenties, verwachtingen, beloften en soortgelijke termen. Dergelijke toekomstgerichte verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen en gaan gepaard met bijbehorende risico's en onzekerheden, waaronder factoren die deze kunnen vertragen, wijzigen of van koers kunnen laten veranderen. Derhalve is het mogelijk dat deze toekomstgerichte verklaringen leiden tot uitkomsten en resultaten die sterk kunnen verschillen van de huidige verwachtingen. Er kunnen geen garanties worden gegeven voor de toekomstgerichte verklaringen. Naast de andere risico's kan niet worden gegarandeerd dat deze overname zal worden afgerond, of als deze is afgerond, dat deze wordt afgesloten binnen de verwachte tijd of dat de verwachte voordelen van de overname worden verwezenlijkt. Toekomstgerichte verklaringen in het persbericht moeten samen met de vele onzekerheden die van invloed zijn op de zaken van ABB worden beoordeeld, in het bijzonder de onzekerheden die genoemd worden in de waarschuwingsfactoren die aan bod komen in het formulier 20-F van het jaarverslag van ABB voor het jaar dat eindigde op 31 december 2016. ABB is niet verplicht om toekomstgerichte verklaringen op openbare wijze bij te werken, ongeacht of dit al dan niet het gevolg is van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anders.