ABB vraagt snelle implementatie van high-efficiency motoren en drives om klimaatverandering tegen te gaan. Wereldwijd electriciteitsverbruik kan gereduceerd worden met 10%.

2 maart 2021 - In een nieuwe whitepaper die vandaag is gepubliceerd, onthult ABB heel wat potentieel voor aanzienlijke verbeteringen van de energie-efficiëntie, mogelijk gemaakt door de nieuwste en meest efficiënte motoren en drives met variabele snelheid, in zowel industrie als infrastructuur. ABB roept regeringen en industrie op om het gebruik van de technologie te versnellen en klimaatverandering te helpen bestrijden.

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) is de industrie verantwoordelijk voor 37% van het wereldwijde energieverbruik en wordt ongeveer 30% van de totale energie verbruikt in gebouwen.

Hoewel ze grotendeels onzichtbaar zijn, zijn elektromotoren - en de frequentieregelaars die hun werking optimaliseren - ingebed in bijna elke bebouwde omgeving. Ze drijven een breed scala aan toepassingen aan die fundamenteel zijn voor onze moderne manier van leven, van industriële pompen, ventilatoren en transportbanden voor productie en voortstuwingssystemen voor transport tot compressoren voor elektrische apparaten en verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen in gebouwen.

Motor- en aandrijftechnologieën zijn het afgelopen decennium buitengewoon snel geëvolueerd. De innovatieve ontwerpen van vandaag leveren een opmerkelijke energie-efficiëntie op. Anderzijds zijn een aanzienlijk aantal industriële systemen met elektromotoren die momenteel in gebruik zijn - wereldwijd ongeveer 300 miljoen - inefficiënt of verbruiken ze veel meer stroom dan nodig, wat resulteert in een enorme energieverspilling.

Onafhankelijk onderzoek heeft berekend dat, wanneer deze systemen zouden worden vervangen door geoptimaliseerde, efficiënte apparatuur, het wereldwijde elektriciteitsverbruik tot 10% zou kunnen verminderen. Dit zou goed zijn voor meer dan 40% van de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, die nodig is om de klimaatdoelen voor 2040 vastgelegd in het Akkoord van Parijs te behalen.

“Industriële energie-efficiëntie heeft, meer dan welke andere uitdaging ook, het grootste potentieel om de klimaatnoodsituatie te bestrijden. Het is in wezen ‘s werelds onzichtbare klimaatoplossing. ”, Aldus Morten Wierod, President ABB Motion. “Voor ABB is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van de doelstelling van ons bedrijf en van de waarde die we creëren voor al onze stakeholders. De grootste impact die we kunnen hebben voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen ziijn ongetwijfeld onze toonaangevende technologieën, die het energieverbruik in de industrie, gebouwen en transport verminderen.”

Er zijn al heel wat stappen genomen om de introductie van elektrische voertuigen en hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen. ABB meent dat het tijd is om hetzelfde te doen voor de industriële technologie die nog grotere voordelen zal opleveren voor het milieu en de wereldeconomie.

"Het belang van de overgang van industrieën en infrastructuur naar deze zeer energiezuinige drives en motoren ten behoeve van een meer duurzame samenleving, kan niet genoeg worden benadrukt", vervolgde Morten Wierod. "Gezien 45% van de elektriciteit in de wereld wordt gebruikt om elektromotoren in gebouwen en industriële toepassingen aan te drijven, zullen investeringen in het upgraden ervan buitengewone voordelen opleveren op vlak van efficiëntie."

ABB evalueert regelmatig de netto-impact van zijn eigen geïnstalleerde motoren en drives op de wereldwijde energie-efficiëntie. In 2020 realiseerde het een elektriciteitsbesparing van 198 terawattuur , meer dan de helft van het jaarlijkse verbruik in het VK. Geschat wordt dat ABB-motoren en drives klanten wereldwijd in staat zullen stellen om tegen 2023 78 terawattuur extra elektriciteit per jaar te besparen. Dit is bijna evenveel als het jaarlijkse verbruik van België, Finland of de Filippijnen en meer dan het totale jaarlijkse verbruik van Chili.

Regelgeving is één van de belangrijkste drijvende krachten achter industriële investeringen in energie-efficiëntie over de hele wereld. Hoewel de Europese Unie dit jaar haar Ecodesign-verordening (EU 2019/1781) die strenge nieuwe eisen stelt aan een groeiend aanbod van energiezuinige motoren implementeert, moeten veel landen nog actie ondernemen.

Om de enorme kansen die door energie-efficiënte drives en motoren  worden geboden te benutten, benadrukt ABB dat alle belanghebbenden een cruciale rol te spelen hebben:

• Public decision makers en publieke regelgevers moeten hun snelle implementatie stimuleren,

• Bedrijven, steden en landen moeten zich bewust zijn van zowel de kostenbesparingen als de milieuvoordelen en bereid zijn om de investering te doen, en

• Beleggers moeten kapitaal toewijzen aan bedrijven die goed voorbereid zijn om het klimaatrisico aan te pakken.

“Hoewel het bij ABB onze rol is om altijd de meest efficiënte technologieën, producten en diensten te leveren aan onze klanten en te blijven innoveren ten bohoeve van een steeds grotere efficiëntie, is dat op zich niet voldoende. Alle belanghebbenden moeten samenwerken om een holistische transformatie teweeg te brengen in hoe we energie gebruiken. Door samen te handelen en samen te innoveren, kunnen we kritieke diensten draaiende houden en tegelijkertijd energie besparen en klimaatverandering tegengaan ”, besluit Morten Wierod.

ABB’s white paper “Achieving the Paris Agreement: The Vital Role of High-Efficiency Motors and Drives in Reducing Energy Consumption” kan je hier downloaden.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is a leading global technology company that energizes the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future. By connecting software to its electrification, robotics, automation and motion portfolio, ABB pushes the boundaries of technology to drive performance to new levels. With a history of excellence stretching back more than 130 years, ABB’s success is driven by about 105,000 talented employees in over 100 countries. www.abb.com 

ABB Motion keeps the world turning - while saving energy every day. We innovate and push the boundaries of technology to enable the low-carbon future for customers, industries and societies. With our digitally enabled drives, motors and services our customers and partners achieve better performance, safety and reliability. We offer a combination of domain expertise and technology to deliver the optimum drive and motor solution for a wide range of applications in all industrial segments.Through our global presence we are always close to serve our customers. Building on over 130 years of cumulative experience in electric powertrains, we learn and improve every day. 


For more information please contact:

Media Relations
Shawn Traylor

Phone: +1 864 238 7358
Email: shawn.traylor@us.abb.com

 

ABB Ltd
Affolternstrasse 44
8050 Zurich
Switzerland

 


Select region / language