BENELUX - Dutch

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

Scheepvaartsoftware van ABB steunt onderzoek van By the Ocean we Unite

Rotterdam, 1 augustus 2017 - ABB verzorgt de systemen aan boord van de schepen en de systeemkennis ter ondersteuning van de reizen van ‘By the Ocean we Unite’, de non-profitorganisatie die als doel heeft de schade te laten zien die wordt veroorzaakt door de miljoenen tonnen plastic die jaarlijks in de oceaan terechtkomen.

De groep heeft een ultramodern Marine Advisory System geïnstalleerd op het zeilschip de Fantastiko. Dit systeem helpt de crew tijdens onderzoeksreizen in augustus in de wateren bij Rotterdam, Zuid-Engeland, de Kanaaleilanden, Frankrijk en België om de route te plannen en de weersomstandigheden in de gaten te houden.
Volgens de Nederlandse organisatie By the Ocean we Unite is meer dan 80% van het plastic in de oceaan afkomstig van het land en komt het door de wind en waterwegen in zee terecht. “Naar schatting wordt op dit moment 23.000 kilo plastic per minuut in de oceaan gedumpt,” zegt Thomas van Tiel van By the Ocean we Unite. “Dit materiaal breekt af tot steeds kleinere stukjes die het zeemilieu en het onderwaterleven schaden en in de voedselketen terechtkomen. Plastic werkt ook als spons voor andere giftige chemicaliën die zich al in de zee bevinden, waardoor er geconcentreerde vervuilde gebieden ontstaan. Het is op dit moment niet haalbaar om plastic uit de oceaan te halen. Omdat preventie niet alleen de beste optie is, maar ook goedkoper is dan het schoonmaken van de oceaan, is het noodzakelijk om de bronnen en gevolgen te identificeren.”

Tijdens de zeventiendaagse reis ondersteunt de professionele crew van de Fantastiko wetenschappers die de bronnen en impact van plasticvervuiling zelf onderzoeken langs een van de drukste vaarroutes ter wereld.

ABB is via haar organisatie ABB Benelux Marine & Ports een campagnepartner en sponsor en helpt bovendien bij het publiceren van zeeonderzoek door reisgegevens beschikbaar te stellen via zijn online Marine Fleet-portal, die is gekoppeld aan de website van BTOWU. De volgers van BTOWU kunnen de status van zeilexpedities volgen en tegelijkertijd bevat de portal handmatig ingevoerde gegevens van de soorten plasticdeeltjes die worden gevonden.
“Onze partners maken het werk van By the Ocean we Unite mogelijk door mankracht, diensten, producten of financiële middelen te verschaffen. Samen streven we naar schonere oceanen,” voegt Thomas van Tiel van BTOWU toe.

De unieke scheepvaartsoftware van ABB biedt een uitgebreid productportfolio voor prestatiemanagement en beslissingsondersteuning bij activiteiten op zee. Dit leidt tot verbeterde veiligheid en uitvoerbaarheid en minder energieverbruik en -uitstoot door de energie-efficiëntie aan boord van een schip te optimaliseren.
“ABB zet zich als technologiegroep in voor duurzame technologieën, maar we vinden het ook geweldig dat onze scheepvaartsoftware direct wordt ingezet in de strijd om het zeemilieu te beschermen,” zegt Bart Cunnen, Vice President van ABB Benelux Marine & Ports. “Wij steunen By the Ocean we Unite al geruime tijd en in een tijd waarin plastic steeds sneller in de zee wordt gedumpt, is plasticvervuiling een van de grootste milieu-uitdagingen.”

Bart Cunnen voegt toe dat de steun van ABB voor BTOWU in lijn ligt met de verbintenis om diensten aan te bieden die de duurzaamheid van de scheepvaart echt verbeteren, zoals ‘EE’ de ‘energie-efficiëntietraining’ via de ABB Marine Academy. “De EE-training van de Marine Academy maakt mensen bewust van de praktische aspecten van duurzame schepen,” zegt hij. “Na afloop beschikken deelnemers over de middelen om echte brandstofbesparingen te doen, de oorzaken van luchtvervuiling te identificeren, de IMO-regels en -activiteiten in verband met energie-efficiëntie en de beheersing van broeikasgassen uit te leggen en de maatregelen te treffen die nodig zijn om zich te voegen naar de onderzoeken van EEDI en SEEMP.”

Over ABB

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is een baanbrekende leider op de technologiemarkt voor elektrificatieproducten, robotica en bewegingstechniek, industriële automatisering en stroomnetten, die klanten in de industrie-, transport- en infrastructuursector en nutsbedrijven wereldwijd van dienst is. Om de geschiedenis van meer dan 125 jaar innovatie voort te zetten, werkt ABB nu aan de toekomst van industriële digitalisering en brengt het de energierevolutie en de vierde industriële revolutie op gang. ABB is actief in meer dan 100 landen en heeft circa 132.000 werknemers. www.abb.com

Neem voor meer informatie contact op met:

Mediarelaties
Telefoonnummer: +47 409 04 294

E-mailadres: cecilie.heavens@no.abb.com

Over By the Ocean we Unite

By the Ocean we Unite is een Nederlandse stichting met een ANBI-status die een bijdrage levert om te voorkomen dat er meer plastic in de oceaan terechtkomt. Door het organiseren van verschillende activiteiten, zoals zeilexpedities, lezingen, documentaires, etc. (zie hieronder), doen we onderzoek, zorgen we voor bewustwording, scholen we mensen, organisaties en overheden en brengen we ze in beweging om veranderingen door te voeren die hard nodig zijn. Door onze krachten te bundelen met die van partners over de hele wereld, vergroten we ons bereik en de positieve impact.

Neem voor meer informatie contact op met:

Thomas van Thiel
Telefoonnummer: +31 (0)6 29 331 449

Karl Beerenfenger
Telefoonnummer: +31 (0)6 18 63 20 23

E-mailadres: info@bytheoceanweunite.org