BENELUX - Dutch

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

Koninklijk bezoek bij ABB en libs

Baden, Zwitserland, 23 juni 2017 — Koning Filip, koning der Belgen en dus staatshoofd van België, heeft ABB en libs in Baden bezocht om meer te weten te komen over het duale opleidingssysteem van Zwitserland.

Een grote eer voor ABB in Baden, Zwitserland: op 23 juni bracht de Belgische koning Filip een bezoek aan ABB en opleidingsinstituut libs. Het Belgische staatshoofd wilde zich tijdens zijn reis door Zwitserland laten informeren over de voordelen van het duale Zwitserse opleidingssysteem. Hij werd begeleid door verschillende Belgische ministers en een groep journalisten.

Het Belgische staatshoofd arriveerde stipt om 9:15 uur in Baden. De limousine bracht hem direct naar de ingang van het bedrijfsgebouw van ABB Turbo Systems waar een rode loper was uitgerold. Daar werd hij ontvangen door de Zwitserse minister Johann Schneider-Ammann, ABB-bestuursvoorzitter Peter Voser, ABB Managing Director Zwitserland Remo Lütolf en de voorzitter van libs, Yann Moor.
Remo Lütolf, Johan Schneider-Ammann, Koning Philippe van België, Peter Voser en Yann Moor

Voorbereid voor de digitale toekomst

Tijdens zijn welkomstrede heette Voser de koning van harte welkom. Hij wees erop dat in veel landen jongeren slecht worden voorbereid op de industriële revolutie. Zwitserland – en ook ABB – is daarentegen dankzij het duale opleidingssysteem gewapend voor de omvangrijke digitalisering van de industrie.

"ABB is dankzij het duale opleidingssysteem gewapend voor de omvangrijke digitalisering van de industrie"

Zwitserland als voorbeeld

Minister Schneider-Ammann prees eveneens de voordelen van het Zwitserse opleidingssysteem waarin de beroepsopleiding niet minder aandacht krijgt dan het academische onderwijs. Hij citeerde hiertoe de president van de Wereldbank, Jim Yong Kim, die onlangs zei: "Als je een probleem met werkloosheid hebt, kijk dan naar Zwitserland. Dat land heeft daar kennelijk een recept voor."

Teamwork

Remo Lütolf, Managing Director van ABB in Zwitserland, wees op de waarde van het duale opleidingssysteem voor de onderneming. Ongeveer de helft van de medewerkers van ABB Zwitserland heeft een hoger diploma (type hogeschool of universiteit), een gelijk aantal heeft een praktijkgerichte beroepsopleiding afgerond, vaak aangevuld met een technische bijscholing. Kwalificatie op alle niveaus maakt echt gezamenlijk teamwork mogelijk, aldus Lütolf.

Het 'ABB leercentrum' libs

In aansluiting hierop lichtte Yann Moor het concept van libs toe, het grootste centrum voor beroepsopleidingen in Zwitserland. Dit instituut werd in 1996 opgericht als 'ABB leercentrum' en werd later opengesteld voor andere bedrijven. De eerste twee jaar krijgen de jongeren een basisopleiding bij libs en in de twee jaar daarna passen zij hun opgedane kennis in de praktijk toe bij de partnerbedrijven. Meer dan een derde van de libs-studenten volgt het tweede deel van hun opleiding bij ABB Zwitserland.

Studenten uit het duaal leertraject bij ABB aan het woord

Leerlingen aan het woord

Daarna bezichtigde koning Filip de turbolader-montagelijn van ABB Turbo Systems en de opleidingslocaties van libs. Hij stelde de studenten veel vragen. Hij wilde bijvoorbeeld weten of zij ook de vrijheid hadden om zelf ideeën te ontwikkelen of dat ze alleen maar vaste werkzaamheden moesten uitvoeren. Het antwoord was duidelijk: een belangrijk aspect van de Zwitserse beroepsopleiding is het ontwikkelen van vaardigheden om zelf meer initiatief te kunnen nemen tijdens het werk.
Het koninklijk bezoek bij ABB werd afgesloten met een rondetafelgesprek over de toekomst van duaal leren.