ABB moderniseert het besturingssysteem van de Oosterscheldekering, onderdeel van 's werelds grootste hoogwaterbeschermingsconstructie

• ABB krijgt opdracht voor de systeem upgrade- en het meerjarig onderhoud van Rijkswaterstaat

• Kritieke infrastructuur behoedt 60 procent van Nederland voor mogelijke overstromingen

Rijkswaterstaat, onderdeel van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, heeft ABB een contract toegekend voor de upgrade van het besturingssysteem van de Oosterscheldekering, het icoon van de Nederlandse Deltawerken, 's werelds grootste hoogwaterbeschermingswerk dat ons land beschermt tegen overstromingen vanuit de Noordzee. Met 26 procent van Nederland onder de zeespiegel, speelt de Oosterscheldekering een sleutelrol bij het veilig houden van het land.

Deltawerken bestaat uit twee sluizen, zes dammen en vijf stormvloedkeringen. De Oosterscheldekering is met een lengte van 9 km de grootste van de 13 dammen en stormvloedkeringen van de Deltawerken en beschermt sinds 1986 het Zeeuwse en Zuid-Hollandse achterland tegen hoogwater.

Het Ability™ Systeem 800xA besturingssysteem van ABB heeft de afgelopen 36 jaar de Oosterscheldekering bediend. Onder normale omstandigheden blijft de kering open, wanneer een waterpeil van meer dan 3 meter boven NAP wordt voorspeld, komt de kering dankzij de ABB technologie op voorhand naar beneden. Momenteel zorgen 260 ABB AC800M controllers ervoor dat 62 stalen deuren, elk 42 meter breed, met een druk op de knop kunnen worden geopend en gesloten. Dit ambitieuze project demonstreert de mogelijkheden van System 800xA, met 64.000 I/O onder één besturingssysteem, en zal er tevens voor zorgen dat de  stormvloedkering voldoet aan de meest recente veiligheidsvoorschriften.

"We zijn enorm trots op onze rol in het leveren van de automatiseringstechnologie voor deze kritieke infrastructuur, die 60 procent van Nederland behoedt voor mogelijke overstromingen,." aldus Gerton Dekkers, Vice President van ABB Benelux. "We hebben de afgelopen drie decennia nauw samengewerkt met Rijkswaterstaat, waarbij beide partijen hun vaardigheden en kennis hebben gedeeld om de operationele efficiëntie van de kering te optimaliseren. Dit project is een voorbeeld van onze kernwaarden: veilige, slimme en duurzame operaties mogelijk maken."

ABB kreeg het contract in 2021 toegewezen. Dit omvatte een pre-studie en een proof-of-concept om de voorgestelde opzet te testen. Het contract, dat een 15-jarige meerjarig onderhoudscontract omvat, zal in de komende drie jaar gefaseerd worden uitgevoerd.

ABB heeft ook de besturingssystemen geleverd voor diverse andere stormvloedkeringen in Nederland, waaronder de Maeslantkering, de Ramspolkering en de Haringvlietdam.

ABB Process Automation is een marktleider in automatisering, elektrificatie en digitalisering voor de proces- en hybride industrieën. Wij bieden onze klanten een breed portfolio aan van producten, systemen en end-to-end-oplossingen, waaronder ons #1 besturingssysteem, software en servicediensten, industrie specifieke producten, als ook meet- en analyse-, maritiem en turbo oplossingen. Als de wereldwijde nummer twee op de markt bouwen wij voort op onze diepgaande domeinkennis, ons gevarieerde team en onze wereldwijde inzetbaarheid. Wij reiken onze klanten de hulpmiddelen aan om concurrentievermogen te vergroten, rendement op investeringen te verbeteren en veilige, slimme en duurzame activiteiten uit te voeren.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is een toonaangevend wereldwijd technologiebedrijf dat de samenleving en de industrie transformeert om een productievere en meer duurzame toekomst te realiseren. Door digitalisering doorgedreven toe te passen in haar vier wereldwijde businesses Electrification, Proces Automation, Motion en Robotics & Discrete Automation, verlegt ABB de grenzen en tilt de prestaties naar een nieuw niveau. Met een geschiedenis van meer dan 130 jaar, wordt het succes van ABB gedreven door ongeveer 105.000 getalenteerde werknemers in meer dan 100 landen. www.abb.com

Select region / language