PERSBERICHT, FEBRUARI 2018

ABB toont kracht van veilig samenwerken op TechniShow 2018

De collaboratieve robot gaat om veel meer dan veiligheid alleen. Grote winst is vooral dat de robot nu op plekken kan werken, waar dat eerder niet kon. Al dan niet samen met de mens.

Dit kan tot flinke productiviteitswinst en zeer snelle terugverdientijden leiden. Hoe? Op de TechniShow 2018 laat ABB met YuMi en SafeMove2 zien hoe je met veiligheid je productiviteit opschroeft.

SafeMove2

SafeMove bestaat al sinds 2008. Met het begrenzingssysteem zijn geen hekken nodig, maar kan de robotgebruiker zones inrichten die corresponderen met veilige snelheden waarmee de robot mag bewegen. Deze snelheden hangen af van de toepassing, de afstand tot de robot en de massa die in beweging is. Sensoren detecteren vervolgens of er zich iemand in een bepaalde SafeMove-zone bevindt, en begrenst zo nodig de robot. Inmiddels is ook SaveMove2 een feit. Hoewel in essentie hetzelfde, is versie 2 compacter – de robot reageert sneller, dus de zones kunnen kleiner – en veelzijdiger. Zo wordt niet alleen de snelheid van de robot begrensd, maar geldt dit ook voor de positie, oriëntatie en snelheid van de tooling. Bovendien is er een veiligheidsbus in de IRC5-besturing geïntegreerd, zodat er geen aparte safety PLC nodig is. Tot slot is er in versie 2 een speciale softwaretool die helpt bij het inbedrijfstelling zodat de robot snel en eenvoudig in een toepassing kan worden geïntegreerd, zonder dat de veiligheid in het geding komt.

Samenwerken met YuMi

Net zoals SafeMove 2 het mogelijk maakt de robot op nog meer plekken veilig in het productieproces te integreren, geldt dit helemaal voor YuMi. Deze collaboratieve robot die tijdens de Hannover Messe 2015 voor het eerst het licht zag, is het neusje van de zalm als het gaat om veilige en efficiënte robotcollega’s. Net als de mens heeft hij twee armen, twee tweepuntsgrijpers als handen, twee camera’s als ogen, en is hij gevoelig door een force feedback-systeem. YuMi heeft een werkbereik van 500 mm, een payload van 0,5 kg, een maximale snelheid van 1,5 m/s en een herhaalnauwkeurigheid van 0,02 mm. Deze mix van specificaties én het feit dat YuMi veilig op elke plek in een productielijn kan worden gezet zonder dat hij geprogrammeerd hoeft te worden, maakt hem tot een absolute productiviteitsbooster. Hij zal tijdens de TechniShow daarom ook zeker niet ontbreken.

ABB Robotics op Technishow 2018

De TechniShow 2018 vindt plaats van 20 t/m 23 maart plaats in de Jaarbeurs te Utrecht. ABB is er met diverse oplossingen op het gebied van simplificeren, digitaliseren en collaboratie te vinden op stand E054 en E068 in hal 10.

ABB Robotics is één van de grootste leveranciers ter wereld van industriële robots, robotsoftware, aanvullende systemen, modulaire productiecellen en services voor robottaken zoals lassen, handling, assemblage, verven en afwerken, picking, verpakken, palletiseren en machineondersteuning. Belangrijke marktsegmenten waarin ABB Robotics actief is, zijn automotive, plastics, metaal, gieterijen, elektronica, machinegereedschappen, de farmaceutische industrie en de agro-food. 

Met een sterke focus op oplossingen helpt ABB Robotics producenten om hun productiviteit, productkwaliteit en de veiligheid van medewerkers te verhogen. ABB heeft wereldwijd meer dan 300.000 robots geïnstalleerd. Alle ABB Robotics-producten worden in 53 landen en meer dan 100 locaties volledig door 6000+ professionals ondersteund, waarmee ze zich kunnen beroepen op het grootste servicenetwerk in de industrie. ABB Robotics is daarmee zowel technologisch als in service een pionier, met een sterke vertegenwoordiging in het digitale domein. Dat maakt ABB Robotics tot een one-stop-shop voor robots én turnkey-oplossingen met de beste software die in de industrie voorhanden is.

Neem voor meer informatie contact op met:

ABB Robotics Benelux
Martin van der Have
E-mail: martin.have@nl.abb.com
Select region / language