PERSBERICHT, FEBRUARI 2018

ABB toont voordelen van eenvoud, digitale diensten en veilige robotica op TechniShow 2018

Volgens de International Federation Robotics zijn er drie trends die robotica ook binnen het bereik van het midden- en kleinbedrijf brengen. Eenvoud, digitaliseren en veilig samenwerken met de mens zorgen voor nieuwe businesscases met een veel snellere return on investment. Voor deze drie thema's heeft ABB krachtige robotoplossingen in petto, die het tijdens de TechniShow 2018 live zal demonstreren. 

Door Liam van Koert

Hoewel ook het MKB worstelt met een tekort aan geschoold personeel en de vraag vanuit de markt steeds sneller met kwalitatief maatwerk over de bühne te komen, lijkt robotisering vaak een te hoog gegrepen oplossing. Het beeld bestaat dat robots te lastig te programmeren zijn en door hun hekwerk bovendien te plaatsgebonden om de flexibele automatiseringsbelofte in te lossen. Tijdens de TechniShow 2018 komt ABB met diverse voorbeelden die dat beeld drastisch doen kantelen.

Plug & produce

Ja, door hogere kwaliteitseisen en grotere productvariaties worden ook robottoepassingen steeds complexer. Maar gelukkig hoeven er steeds minder ingewikkelde robotprogramma’s geschreven te worden. Zo is het al een aantal jaren goed gebruik de robot bij de pols te nemen en hem te ‘leren’ welke baan hij dient af te leggen. Veel nieuwer zijn echter de ‘plug & produce’-oplossingen voor specifieke robottoepassingen. Zo heeft ABB met FlexArc een modulaire lascel ontwikkeld die niet alleen hoogwaardig laswerk levert, maar ook in de kortst mogelijke tijd online is of kan worden aangepast. Vergelijkbare voorbeelden zijn SpotPack, een compleet puntlaspakket met hardware, elektrische modules en software, en ForceControl. Met laatstgenoemde kan, dankzij feedback van tactiele sensoren die een constante kracht tussen robot en object garanderen, de programmeertijd van uiteenlopende toepassingen met wel 70 procent worden teruggebracht. ForceControl bespaart tijd en programmeerwerk bij assembleren, meten en ontbramen, en kan zelfs worden gebruikt voor het efficiënt frezen van metaal.

De virtuele robot

Voor wat betreft het thema digitalisering toont ABB tijdens de TechniShow twee voorbeelden. Een eerste betreft Connected Services. Deze digitale dienst stelt gebruikers in staat om in realtime sensordata via een goed beveiligde verbinding uit te lezen en zo de robotprestaties te monitoren. Dit maakt het vergelijken met andere robots mogelijk, maar voorkomt ook onverwachte dure stilstanden. Tevens kan het robotprogramma op afstand in Robotstudio worden geladen en worden gesimuleerd. Hierbij is het bovendien mogelijk de simulatie in virtual reality te bekijken en het programma zo nodig aan te passen. Bezoekers van de TechniShow worden van harte uitgenodigd de kracht van virtuele robotica zelf te ervaren.

Veilig samenwerken

Tot slot zullen ook de veilige samenwerkingsvoorbeelden niet op de stand van ABB ontbreken. Natuurlijk is de inmiddels wereldberoemde YuMi van de partij. Deze tweearmige collaboratieve robot is niet alleen zeer veilig, maar dankzij geïntegreerde vision en force feedback bovendien zeer precies, snel en heel eenvoudig aan het werk te zetten. Maar ook voor minder menselijke robotmaten is het inmiddels mogelijk veilig samen te werken. Hiervoor heeft ABB Safemove2 bedacht. Hierdoor gaat de robot niet alleen veel langzamer bewegen of razendsnel stilstaan als iets of iemand te dichtbij komt, ook heeft de nieuwste versie speciale inbedrijfsstellingstools die garanderen dat de robot snel en soepel aan het werk is, zonder dat de veiligheid in het geding komt. 

ABB Robotics op Technishow 2018

Al deze, en andere vooruitstrevende robotoplossingen zal ABB live laten zien op de TechniShow 2018. Benieuwd wat eenvoud, digitale services en veilig samenwerken met robots voor jou kunnen betekenen? Kom dan van 20 tot en met 23 maart naar de Jaarbeurs in Utrecht. De robots van ABB zijn te vinden op stand E054 en E068 in hal 10. 

ABB Robotics is één van de grootste leveranciers ter wereld van industriële robots, robotsoftware, aanvullende systemen, modulaire productiecellen en services voor robottaken zoals lassen, handling, assemblage, verven en afwerken, picking, verpakken, palletiseren en machineondersteuning. Belangrijke marktsegmenten waarin ABB Robotics actief is, zijn automotive, plastics, metaal, gieterijen, elektronica, machinegereedschappen, de farmaceutische industrie en de agro-food. 

Met een sterke focus op oplossingen helpt ABB Robotics producenten om hun productiviteit, productkwaliteit en de veiligheid van medewerkers te verhogen. ABB heeft wereldwijd meer dan 300.000 robots geïnstalleerd. Alle ABB Robotics-producten worden in 53 landen en meer dan 100 locaties volledig door 6000+ professionals ondersteund, waarmee ze zich kunnen beroepen op het grootste servicenetwerk in de industrie. ABB Robotics is daarmee zowel technologisch als in service een pionier, met een sterke vertegenwoordiging in het digitale domein. Dat maakt ABB Robotics tot een one-stop-shop voor robots én turnkey-oplossingen met de beste software die in de industrie voorhanden is.

Neem voor meer informatie contact op met:

ABB Robotics Benelux
Martin van der Have
E-mail: martin.have@nl.abb.com
Select region / language