PERSBERICHT, FEBRUARI 2018

Digitalisering maakt robots eenvoudiger en veiliger voor het MKB

Tot 2020 komen er zeker 1,7 miljoen robots moeten bij. Althans, dat zijn de voorspellingen van de International Federation Robotics.

Volgens vicevoorzitter IFR en marketing & sales manager bij ABB Steven Wyatt, is die schatting conservatief. Onder invloed van digitalisering worden robots sneller en eenvoudiger tewerkgesteld. Ook kan dit veiliger zodat ze, ook zonder extra maatregelen, naast de mens een flinke productiviteitsboost kunnen brengen.

Een toenemende vergrijzing. Een verschuiving van ‘dangerous, dirty & dull’ naar cognitief uitdagender werk. Een hogere kwaliteit. Steeds kleinere klantspecifieke productieruns, die bovendien steeds sneller op de markt moeten komen. Het zijn de gebruikelijke argumenten die pleiten voor robotisering. Toch is de knoop vaak niet zo snel doorgehakt. Met name het midden- en kleinbedrijf worstelt met robotica. Vaak is de installatie te complex en zijn taken te afwisselend voor een overtuigende businesscase. Gelukkig lijkt daar dankzij de digitaliseringsgolf verandering in te komen.

Eenvoudiger te programmeren

Volgens Wyatt is het MKB zowel in Europa als in Noord-Amerika nog steeds de motor van de economie. Maar of dat het nu om de bakker of om het metaalbedrijf gaat, de automatiseringskennis laat te wensen over. Zonde, omdat juist het MKB baat kan hebben bij concurrentie op maatwerk. “Robots moeten eenvoudiger te installeren en programmeren zijn, zodat ze snel voor afwisselende taken kunnen worden ingezet”, vindt hij. Nieuwe standaarden die ‘plug & play’ mogelijk maken kunnen hier uitkomst bieden. Ook grotere wereldwijd opererende bedrijven kunnen hier volgens Wyatt van profiteren. Zij willen een constante hoge kwaliteit kunnen leveren, ongeacht waar de productie zich bevindt.

Digitale diensten

Een tweede kans van digitalisering die ook robotisering een duw in de rug kan geven, is de digitale tweeling. Deze virtuele robotvariant, waarvan het model is opgebouwd aan de hand van realtime sensordata, kan worden gebruikt om de gezondheid van een robotinstallatie te bepalen en te voorspellen wanneer er welk onderhoud nodig is. Ook kan dit model worden gebruikt voor optimalisatie door het te benchmarken aan de prestaties van vergelijkbare robots in het veld. Volgens Wyatt is het nog niet de nieuwe norm, maar zal de digitaliseringsgolf ook een tijdperk van nieuwe businessmodellen inluiden waarbij uiteindelijk niet voor de robot, maar voor output wordt betaald. Ook dit brengt de robot dichter binnen het bereik van het MKB.

Veilig samenwerken

Als laatste kans ziet Wyatt het veilig kunnen samenwerken van de robot met de mens. De winst hiervan zit hem niet alleen in het wegvallen van het hek dat normaliter om de robot heen wordt gebouwd. Het betekent ook een verschuiving in taken die vroeger niet, maar nu wel kosteneffectief en efficiënt geautomatiseerd kunnen worden. Zonder aanvullende veiligheidsmaatregelen kan de robot snel op verschillende plekken in de productie worden ingezet. Dit kan de ‘traditioneel’ autonome robottaken betreffen, maar ook het zij-aan-zij samenwerken met de mens. Beide scenario’s kunnen de productiviteit een flinke boost geven.

Tijdens de TechniShow 2018 zal ABB diverse robotoplossingen laten zien die de bevindingen van IFR onderschrijven. Benieuwd wat er mogelijk is op het gebied van eenvoud, digitale services en veilig samenwerken met robots? Kom dan van 20 tot en met 23 maart naar de Jaarbeurs in Utrecht. De robots van ABB zijn te vinden op stand E054 en E068 in hal 10.

ABB Robotics is één van de grootste leveranciers ter wereld van industriële robots, robotsoftware, aanvullende systemen, modulaire productiecellen en services voor robottaken zoals lassen, handling, assemblage, verven en afwerken, picking, verpakken, palletiseren en machineondersteuning. Belangrijke marktsegmenten waarin ABB Robotics actief is, zijn automotive, plastics, metaal, gieterijen, elektronica, machinegereedschappen, de farmaceutische industrie en de agro-food. 

Met een sterke focus op oplossingen helpt ABB Robotics producenten om hun productiviteit, productkwaliteit en de veiligheid van medewerkers te verhogen. ABB heeft wereldwijd meer dan 300.000 robots geïnstalleerd. Alle ABB Robotics-producten worden in 53 landen en meer dan 100 locaties volledig door 6000+ professionals ondersteund, waarmee ze zich kunnen beroepen op het grootste servicenetwerk in de industrie. ABB Robotics is daarmee zowel technologisch als in service een pionier, met een sterke vertegenwoordiging in het digitale domein. Dat maakt ABB Robotics tot een one-stop-shop voor robots én turnkey-oplossingen met de beste software die in de industrie voorhanden is.

Neem voor meer informatie contact op met:

ABB Robotics Benelux
Martin van der Have
E-mail: martin.have@nl.abb.com
Select region / language