Global site

ABB's website uses cookies. By staying here you are agreeing to our use of cookies. Läs mer

ABB:s teknik varvar upp det tyska elnätet

Gasen i botten: ABB:s innovationer stärker och optimerar Tysklands snabbt föränderliga infrastruktur för el.

ABB FIA Formula E-racingserien har satt ljuset på hur viktiga elfordon kommer att bli i den fossilfria framtiden. För att integrera allt större mängder förnybar energi i elnäten, skapar ABB effektiva lösningar för att optimera elkvalitet och -tillförlitlighet i hela Tyskland.

Ett av ABB:s senaste projekt, att installera världens första statiska hybridkompensator (STATCOM) i Borken-stationen i Hessen i centrala Tyskland, är en sådan innovation. Den ABB Ability-baserade hybrid-STATCOM ska installeras för kraftnätsoperatören TenneT, och kombinerar de bästa egenskaperna hos två etablerade nätstabiliseringstekniker från ABB, STATCOM och SVC som baseras på en kombination av IGBT och tyristorteknik. Hybridsystemet ska stabilisera spänningsfluktuationer som orsakas av vind- och solenergins intermittenta natur, och se till att förnybar energi kommer in i elnätet på ett smidigt sätt.
ABB förstärker också elnätet i Philippsburg, i det sydvästliga förbundslandet Baden-Württemberg, genom att uppgradera en station för den tyska kraftnätsoperatören TransnetBW. Det befintliga luftisolerade ställverket (AIS) i stationen ersätts av ett kompakt 380 kV gasisolerat ställverk (GIS), som tillverkas vid ABB:s fabrik i Zürich i Schweiz.

SVC-250X-170

Det nya ställverket stärker nätets kapacitet och effektivitet och minskar stationens storlek med 70 procent.

I Frankfurt am Main, Tysklands livliga och trånga ekonomi- och affärscentrum, har ABB levererat en innovativ underjordisk station som ger el åt stadens affärsdistrikt och största shoppingområde utan att ta upp värdefull mark i staden. Den avancerade gasisolerade stationen ligger tre nivåer ned och 17 meter under gatunivå. I vanliga fall skulle en konventionell station på 110 kilovolt (kV) vara lika stor som en fotbollsplan, men med ABB:s gasisolerade teknik är den inte större än en tennisplan.

De uppgraderade stationerna är viktiga även för att uppfylla de nya kraven på elnätet när allt fler elbilar och -bussar ska laddas.

ABB:s hybrid-STATCOM är en del av familjen av FACTS-tekniker (Flexible Alternating Current Transmission Systems, dvs. flexibla system för överföring av växelström) som ger högre kapacitet och flexibilitet för kraftlänkar. ABB har levererat över 800 FACTS-installationer världen över.

Vill du ha produktinformation eller service?

Mer information

  • Kontakta oss

    Skicka in din förfrågan så kontaktar vi dig

    Kontakta oss

Webbflöden