De technische mogelijkheden ten aanzien van het verzamelen van data, het analyseren hiervan en het omzetten naar informatie, zijn praktisch eindeloos in deze tijd. Wie deze informatie slim gebruikt, geniet voordelen op verschillende vlakken. OEM-ers en systeemintegratoren die installaties bouwen voor de voedingsmiddelenindustrie kunnen deze informatie bijvoorbeeld gebruiken voor het verhogen van de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van hun machines, het plannen van onderhoud én het doorvoeren van verbeteringen. Hiermee houden zij de zogenaamde ‘digitale vinger aan de pols’.
Onderhoud is noodzakelijk om de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en continuïteit van machines te maximaliseren. Het kost echter ook geld, en dus is het belangrijk om onderhoud alleen dán uit te voeren, wanneer het strikt noodzakelijk is.
Technologie maakt de weg vrij
Het juiste tijdstip is te bepalen door ‘voorspellend onderhoud’. Hierbij wordt op basis van de waarde van één of meer grootheden – bijvoorbeeld druk, temperatuur en trillingen – de conditie van een machine of installatie bepaald. Hiertoe zijn we steeds beter in staat. Enerzijds doordat sensoren in de huidige tijd steeds goedkoper worden en dus sneller rendabel inzetbaar. Anderzijds omdat de rekencapaciteit in de afgelopen jaren enorm is toegenomen (wet van Moore) waardoor het mogelijk is grote hoeveelheden data gelijktijdig te verwerken. Dit gebeurt middels intelligente software die alle gegevens onafhankelijk of juist afhankelijk van elkaar analyseert en conclusies kan trekken op diverse niveaus.
De conclusies hebben in eerste instantie waarde voor het voorspellen van de aard en het tijdstip van onderhoud. Dit is mogelijk door alle kennis die is opgebouwd over faalmechanismen op te nemen in de software. De analyses bieden tevens de mogelijkheid om een alarm te geven wanneer bepaalde waarden met een ongebruikelijke snelheid grenzen overschrijden. Drukken of temperaturen die plotseling snel oplopen geven aanleiding tot alertheid en ook een sterk verhoogd trillingsniveau kan duiden op serieuze mechanische problemen. Door als machinebouwer deze data op afstand uit te lezen en te monitoren, is het ook mogelijk om bij dreigende problemen het initiatief te nemen en alvast bij de klant langs te gaan voordat deze ook maar in de gaten heeft dat er iets mis in. Nieuwe businessmodellen door technische ontwikkelingen dus.
Daarnaast zijn de data bij uitstek geschikt om machines onderling te kunnen vergelijken en te benchmarken. Door het opbouwen van historie zijn zo optimalisaties door te voeren die bijvoorbeeld de doorlooptijd en kwaliteit van de producten ten goede komen of het energieverbruik verlagen.
ABB Ability™-platform
Henk Molenaar, Account Manager Industry/Food & Beverage, Industrial Automation bij ABB, geeft aan: “Digitale data zijn écht te beschouwen als het nieuwe goud. Hoe beter en slimmer je daarmee omgaat, hoe meer waarde zij kunnen creëren. Om het maximale hieruit te halen, biedt ABB het ABB Ability™-platform waarmee gebruikers toegang hebben tot het complete digitale aanbod van apparaten, systemen, oplossingen en services. Hiermee ondersteunen wij machinebouwers en -gebruikers met advies over de manier waarop de juiste data op de juiste manier zijn te verzamelen, over de analysemogelijkheden om data om te zetten naar informatie en deze informatie vervolgens te gebruiken voor voorspellen, simuleren, het in kaart brengen van problemen enzovoorts. Omdat het cloudplatform ontwikkeld is in samenwerking met Microsoft, kunnen gebruikers rekenen op de hoogste betrouwbaarheid en veiligheid.
Zeker voor de voedingsmiddelenindustrie een uitkomst! Hier is namelijk weliswaar een hoge graad van machineautomatisering bereikt, maar Industrie 4.0 gaat verder. Door het verzamelen en analyseren van data maar ook door het feit dat machines en componenten onderling kunnen communiceren kunnen we uiteindelijk komen tot de ‘intelligente fabriek’. De ultieme oplossing waarmee de voedingsmiddelenindustrie kan voldoen aan de vraag naar kleinere hoeveelheden en een grotere diversiteit aan producten.”
Henk Molenaar was één van de sprekers op het ABB Food & Beverage Event op 5 februari 2020.