Duurzaam voedsel naar ieders wens

Marcel van Haren | FME, cluster agri en food

FME is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie en spreekt namens 2.200 leden en dertig brancheverenigingen en platforms. De organisatie mobiliseert en verbindt de technologische industrie met de samenleving voor elke vraag of uitdaging waarop technologie het antwoord is. Marcel van Haren is clustermanager agri&food en betrokken geweest bij de ‘visiepaper Agri & Food’. Centraal hierin staat: duurzamer, slimmer en persoonlijker.

Marcel van Haren: “Speciaal voor de machine- en installatiebouwers in de voedingsmiddelenindustrie is het belangrijk om te begrijpen wat deze trends uiteindelijk voor hun eigen bedrijfsvoering betekenen. Zo voert een aantal trends naar de behoefte om kleinschalig te produceren en dat is in een land als Nederland uitsluitend mogelijk door inzet van nieuwe technologie.”

Smart Food Factory
FME vat de toepassing van nieuwe technologieën samen door de term Smart Food Factory waarbij digitalisering en big data een hoofdrol spelen. Zo worden er middels sensoren gegevens verzameld die aangeven hoe de processen verlopen, gegevens die betrekking hebben op de werking van de machine, het benodigde onderhoud enzovoorts. Veel data worden dus gebruikt om te monitoren. Wanneer hieruit blijkt dat er zaken scheef dreigen te lopen, kunnen operators op tijd ingrijpen en hiermee ongeplande stilstand voorkomen, de voedselveiligheid garanderen en daarbij de veiligheid voor mens en omgeving.

Data spelen tevens een belangrijke rol waar het aankomt op de aansturing van robots. Praktisch onmisbare elementen in de Smart Food Factory om onder meer op kleine schaal voedsel te produceren. Geen grote hoeveelheden van hetzelfde, maar veel verschillende producten in kleinere batches kenmerken de voedingsmiddelenindustrie van morgen.

Duurzaamheid
Daarnaast legt het FME de nadruk op duurzaamheid van voedsel. Marcel van Haren: “De procesindustrie is lange tijd bezig geweest om voedingsmiddelen op allerlei manieren te bewerken waarbij in sommige gevallen eerst alle bouwstenen werden gescheiden om vervolgens later weer in een andere fysieke vorm te worden samengevoegd. Dit type processen kost veel energie en voegt uiteindelijk niet veel toe aan het uiteindelijke product. Sterker nog: het eindproduct verliest hierdoor aan voedingswaarde en dat staat lijnrecht tegenover de huidige wens van de consument om voedingsmiddelen zo ‘puur en natuurlijk’ mogelijk te eten.”

Duurzaam voedsel wordt het beste geproduceerd op duurzame machines. Energiezuinige installaties die werken met energie-efficiënte elektromotoren, frequentiegeregelde aandrijvingen en sensoren om de efficiënte werking te monitoren. Bewezen en betaalbare technieken die op het gebied van duurzaamheid het verschil kunnen maken.

Marcel van Haren was één van de sprekers op de ABB Food & Beverage Expert Day op 5 februari 2020.

Graag praten wij ook met u verder over uw uitdagingen in de Food & Beverage Industrie. Wilt u weten waar uw kansen liggen? Wilt u meer informatie of wilt u van gedachten wisselen over mogelijke oplossingen voor uw project? Bel of mail ons gerust.

Ook interessant

BEKIJK HET HIER
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language