Zoals de voedingsmiddelenindustrie de nadruk legt op veilig voedsel, leggen machinebouwers een focus op veilige machines om een veilige werkplek te creëren. Een breed en relatief complex thema gezien de uitgebreide wet- en regelgeving die hier van toepassing is. Toch mogen we in deze huidige tijd niet klagen, denkt Erwin Rodenburgh. Als Product Marketing Specialist, Motor Starting & Safety van ABB kent hij de stappen richting standaardisatie van machineveiligheid. Deze ontwikkelingen maken veiligheid minder complex.
De rol van standaardisatie – inclusief toleranties – is groter dan menigeen kan vermoeden. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren wanneer de afstand tussen de twee polen in een wandcontactdoos in verschillende landen niet exact gelijk zou zijn? Of wanneer fabrikanten zelf de afmetingen van bouten en moeren zouden bepalen?
Standaardisatie is dus belangrijk. Oók in de wereld van machineveiligheid. Erwin Rodenburgh: “In eerste instantie maakt standaardisatie veiligheid minder complex. En wat minder complex is, zullen mensen eerder en beter oppakken. Zéker machinebouwers die te maken hebben met een wirwar aan wetten en regels, randvoorwaarden, uitzonderingen en extra wetgeving voor machines die worden toegepast in sectoren als de voedingsmiddelenindustrie.”
Sneller ontwerpen en bouwen
Een voorbeeld van standaardisatie in machineveiligheid is te vinden in modulair opgebouwde machines. Door voor specifieke functies een aparte module te ontwikkelen, deze veilig te maken en goed te documenteren, beschikt een machinebouwer vervolgens over een bibliotheek vol met standaard veilige oplossingen. Hieruit kan hij de gewenste machine samenstellen waarvan een belangrijk deel van de veiligheid reeds bewezen veilig is. Uiteraard wordt het eindresultaat als totaal nog onderworpen aan een risico-analyse, maar de eerste tijdwinst is hier behaald. Erwin Rodenburgh: “Dit ‘veilig maken’ is op vele manieren mogelijk, waarbij gebruik is te maken van – eveneens – standaard oplossingen. Bijvoorbeeld multifunctionele relais waarin verschillende veiligheidsfuncties zijn te definiëren. Of diagnose op sensoren waarmee de machinebouwer tevens ingangen op de PLC bespaart.”
Data verzamelen voor slimmere machines
Met die laatste opmerking stipt Erwin Rodenburgh nog een belangrijk voordeel aan van standaardisatie van (machine)veiligheid: de mogelijkheid om een machine te upgraden. “De huidige generatie veiligheidsproducten is dermate slim en geavanceerd dat ze meer doen dan alleen de machineveiligheid waarborgen”, legt hij uit. “Ze maken de machine béter. Zo generen deze slimme oplossingen praktisch altijd data die je kunt gebruiken voor diagnose stellen en monitoren. Verder verhogen ze vaak de werkbaarheid van de machine waardoor werknemers niet meer de neiging hebben om veiligheidsmaatregelen te overrulen. Prettiger werken leidt vervolgens tot minder stilstand en een hogere productiviteit.”
Wat bij machineveiligheid nooit zal veranderen is het credo: weet waar je mee bezig bent. Veiligheid is een niet te onderschatten onderdeel van een machineontwerp en vraagt om kennis en ervaring. Niet alleen van de wet- en regelgeving, maar ook van de beschikbare (standaard en dus goedkopere) oplossingen. Wanneer deze in onvoldoende mate aanwezig is: vraag dan om advies en los veiligheidsissues samen met een expert op.
Erwin Rodenburgh was één van de sprekers op de ABB Food & Beverage Expert Day op 5 februari 2020.
Graag praten wij ook met u verder over uw uitdagingen in de Food & Beverage Industrie. Wilt u weten waar uw kansen liggen? Wilt u meer informatie of wilt u van gedachten wisselen over mogelijke oplossingen voor uw project? Bel of mail ons gerust: Erwin Rodenburgh 06 21 10 57 40 of
erwin.rodenburgh@nl.abb.com