Reinigbaarheid en veiligheid van voedingsmiddelenmachines

Engineered by you. And us.

Erwin Rodenburgh | Product Marketing Specialist Motor starting & safety

Voedselveiligheid en machineveiligheid lijken nog wel eens met elkaar in tegenspraak: waar de voedselproducent een machine wil die makkelijk bereikbaar en te reinigen is, levert de machinefabrikant het liefst een machine waarvan de veiligheid onder alle omstandigheden gegarandeerd is. Dat betekent: een machine die zo goed mogelijk is afgeschermd. Ik vind het altijd een mooie uitdaging om een oplossing te bieden die aan de wensen van beide partijen tegemoet komt.

Strenge richtlijnen
Een goed reinigbare machine, zoals die in de voedingsmiddelenindustrie wordt verlangd, stelt dan ook - naast de machinerichtlijn - aanvullende eisen aan de veiligheidscomponenten die worden toegepast. Net als voor de machine gelden hiervoor de EHEDG-richtlijnen. Daarin wordt bijvoorbeeld voorgeschreven hoe machines op een zo hygiënisch mogelijk manier ontworpen kunnen worden. De reinigbaarheid is hierbij een belangrijk aspect. De componenten moeten daarom beschermd zijn tegen vloeistof en stof en bescherming bieden tegen condensatie en corrosie in zware omgevingen. Gaat het om toepassingen in explosiegevaarlijke omgevingen of worden bijzondere eisen gesteld aan duurzaamheid, dan gelden nog eens extra voorwaarden waarmee rekening moet worden gehouden. En vanzelfsprekend speelt voedselveiligheid hierbij een centrale rol.

Mijn ervaring is dat met name in de designfase belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. Het is daarbij de kunst om de eisen van klanten, eindgebruikers en machinebouwers samen te brengen en af te stemmen op alle richtlijnen, waaronder de machinerichtlijn en EHEDG-richtlijnen. Net als ik zult ook u hebben ervaren dat er daarbij meerdere wegen naar Rome leiden. Het meest uitdagende is daarbij de vraag hoe je de beste keuze maakt.

Oplossingen voor uw uitdagingen
Die keuze is lang niet eenvoudig want de voedingsindustrie legt een steeds hogere druk op de hygiëne-eisen. Wie hier niet scherp op is, loopt het risico dat producten moeten worden teruggeroepen met alle kosten en imagoschade van dien. De EHEDG-richtlijnen bieden houvast en geven aan waar rekening mee moet worden gehouden. Voor de machinebouwer is het vervolgens de uitdaging om een machine te leveren die niet alleen veilig is, maar ook aan de hygiënerichtlijnen voldoet. Samen met mijn collega’s staan we u bij met oplossingen die speciaal zijn ontwikkeld voor de uitdagingen in de voedingsindustrie. Of het nu gaat om een hogere productiviteit, meer variatie, kortere productiecycli, een verbeterde kwaliteit en veiligheid of een energiezuinig en traceerbaar productieproces – oplossingen zijn er voor ieder project. Ik weet uit ervaring dat de uitdaging zo gek niet kan zijn of ABB ontwikkelt samen met machinebouwers een passende oplossing.  

Nauwkeurig afgestemd
Bij die oplossing profiteren machinebouwers van ons brede programma veiligheidsproducten. Producten die speciaal zijn ontwikkeld voor en afgestemd op de eisen van de voedingsmiddelenindustrie. Producten met ronde zijkanten en schuine vlakken om te voorkomen dat water en vuil zich ophopen. Uitgevoerd in kunststoffen die zijn goedgekeurd voor de levensmiddelen- en drankenindustrie en voorzien van laser-markeringen om verontreiniging van levensmiddelen te voorkomen. Dat wordt aangevuld met vloeistofdichte kabels, wartels en accessoires om de machine ook veilig reinigbaar aan te kunnen sluiten op de besturingskast. Zo bouwen we samen aan een betere en veiligere Food & Beverage industrie.

Graag praat ik met u verder over uw uitdagingen. Wilt u weten waar uw kansen liggen? Wilt u meer informatie of wilt u van gedachten wisselen over mogelijke oplossingen voor uw project? Bel of mail mij gerust: +31 6 211 057 40 of erwin.rodenburgh@nl.abb.com 

Meer informatie?


Erwin Rodenburgh
Product Marketing Specialist
Motor starting & safety
Mobile +31 6 211 057 40
Email:  Erwin.rodenburgh@nl.abb.com
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language