Robot pikt, verpakt en palletiseert in de voedingsmiddelenindustrie

Haayo Terpstra | Business Development Manager Robotics bij ABB

De robot van 2020 verschilt qua componenten nauwelijks van de eerste elektrische robots die in de jaren ‘70 werden geïntroduceerd. Door verschillende ontwikkelingen in de afgelopen decennia – onder meer digitalisering – kunnen de robots van nu echter veel meer. Ze zijn ook complexer geworden. Om het voor de machinebouwer en programmeur behapbaar te houden was het dan ook noodzakelijk enkele vereenvoudigingsslagen door te voeren.

‘Gemak dient de mens’, leert de evolutie onder industriële robots ons. Haayo Terpstra weet dit vanuit zijn rol als Business Development Manager Robotics bij ABB als geen ander. “We komen uit een tijd waarin robots werden ontwikkeld om het leven van de eindgebruiker makkelijker, efficiënter en veiliger te maken. Bijvoorbeeld met robots die voedingsmiddelen nauwkeurig in hun verpakking plaatsen of deze verpakkingen palletiseren. De focus lag toen hoofdzakelijk op de mogelijkheden die de techniek tóen bood.

Toen de robots complexer werden omdat ook de techniek zich verder ontwikkelde, breidde de focus zich uit naar de machinebouwer en systeem integrator. Zij moesten immers wel in staat blijven om de steeds complexere robots te kunnen programmeren.”

Programmeren
De verbrede aandacht vertaalde zich onder meer in een nieuwe manier van programmeren. Daar waar vroeger losse programmaregels werden ingetypt, is het nu veel meer een kwestie van configureren. Hierbij voegt de machinebouwer op zijn scherm de benodigde functieblokken samen, geeft de gewenste waarde van specifieke parameters in en bepaalt de randvoorwaarden. De achterliggende software schrijft vervolgens het bijbehorende programma.

Terpstra: “Een andere ontwikkeling die het eenvoudiger maakt voor machinebouwers om robots toe te passen, is de beschikbaarheid van kant-en-klare exemplaren. Deze robots worden al bij de robotleverancier, die alle kennis en ervaring heeft, specifiek ingericht voor een bepaalde functie. Bijvoorbeeld het oppakken van zeer kwetsbare producten als eieren of cakejes. De machinebouwer of systeem integrator hoeft hem vervolgens alleen te plaatsen en te integreren in de hoofdbesturing. Hierna kan de robot aan de gang met onder andere ‘picking, packing en palletizing’.”

Digitalisering
Verder heeft digitalisering een bijdrage geleverd aan het relatief eenvoudig kunnen toepassen van robots. Collega Wijnand Harmsen weet als sales engineer: “De rekenkracht van computers neemt bijvoorbeeld nog steeds toe, waardoor we in staat zijn steeds meer data steeds sneller te verwerken. Ontwerpen zijn hierdoor steeds beter te simuleren waardoor verbeteringen en optimalisaties al zijn door te voeren nog voordat er überhaupt een onderdeel is geassembleerd.”

Het summum op dat gebied is op dit moment misschien wel de ‘Digital Twin’. Dit is een exacte digitale kopie van een beoogd óf een bestaand object. Deze digitale tweeling maakt het mogelijk om het ontwerp van bijvoorbeeld een verpakkingsmachine te optimaliseren. Bijvoorbeeld ten aanzien van snelheid, nauwkeurigheid, modulariteit, energieverbruik enzovoorts. Daarnaast wordt een Digtal Twin steeds vaker ingezet bij het uitvoeren van onderhoud en service. Zo is het met augmented reality mogelijk om stapsgewijs een storing te zoeken in het digitale evenbeeld en op te lossen. Tevens ondersteunen deze technieken bij het vervangen van onderdelen of het uitvoeren van inspecties.

Op deze manier ondersteunen nieuwe, complexe technieken de machinebouwer bij het ontwerpen, programmeren, implementeren en onderhouden van robots in de voedingsmiddelenindustrie.

 

Haayo Terpstra was één van de sprekers op de ABB Food & Beverage Expert Day op 5 februari 2020.

Graag praten wij ook met u verder over uw uitdagingen in de Food & Beverage Industrie. Wilt u weten waar uw kansen liggen? Wilt u meer informatie of wilt u van gedachten wisselen over mogelijke oplossingen voor uw project. Bel of mail ons gerust: Erik Stam 06 53 69 93 85 of erik.stam@nl.abb.com

 

Meer weten over onze F&B oplossingen?

Interactieve F&B-tool

Meer weten over robotica?


Haayo Terpstra
Business Development Manager Robotics
Mobile +31 6 53381654
Email: haayo.terpstra@nl.abb.com
Website: new.abb.com/products/robotica
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language