Veilig voedsel betekent simpelweg dat mensen er niet ziek van worden. De producent moet daarom in al zijn processen, van de eerste tot de laatste seconde, de vinger aan de pols houden. En dat betekent dat de machinebouwer zijn ontwerpen hierop moet aanpassen. Door machines zo te bouwen dat voedsel getraceerd kan worden. Wouter Burggraaf, expert in hygiënisch ontwerpen en ambassadeur van Safe Food Factory weet: “Míts er wordt gewerkt in professioneel ingerichte fabrieken en werkruimtes.”
Je staat er niet dagelijks bij stil, maar jaarlijks worden er anderhalf miljoen mensen ziek door het eten van onveilig of besmet voedsel. Het probleem kan daarbij in de eigen hygiënestandaards liggen maar helaas óók bij de voedselproducenten.
Een salmonellavergiftiging is bij de meeste mensen wel bekend. Daarmee hebben jaarlijks zo’n 225.000 mensen te maken. Dit is een besmetting die meestal in de huiselijke kring ontstaat. Een dubbel aantal gevallen wordt ziek van de campylobacter; een darmbacterie die via besmet voedsel – meestal kip – een darminfectie kan veroorzaken. Deze bacterie is veel minder bekend aangezien de bijbehorende besmetting gepaard gaat met een incubatietijd van 1 – 3 dagen. Dit betekent dat het veel lastiger is om een verband aan te tonen tussen besmet voedsel en het tijdstip van ziek worden.
We weten meer dan vroeger
Nu is ziek worden van besmet voedsel geen trend. Ten opzichte van vroeger is echter wél beduidend meer kennis opgebouwd over het verband tussen voedsel en besmetting. Dit betekent dat het beter mogelijk is om te herleiden of een bepaalde besmetting afkomstig is van een voedselproducent of niet. Wouter Burggraaf: “Het wordt voor voedselproducenten dus nóg belangrijker om hygiëne te maximaliseren en dat betekent in de huidige tijd: werken in de fabriek van de toekomst.”
Black box
Deze wat futuristische benaming houdt onder andere in dat de processen zoveel mogelijk automatisch en in een afgesloten ruimte plaatsvinden. In het meest ideale geval is nog te zien dat de ingrediënten aan het proces worden toegevoegd, maar daarna wordt het een ‘black box’. De eerstvolgende blik is pas te werpen op een volledig gereed product dat hygiënisch is verpakt. Wouter Burggraaf: “De uitdaging voor de moderne machinebouwer is dan ook het integreren van de machines in het gebouw. Zodanig dat omgevingsfactoren zoveel mogelijk geëlimineerd zijn. Hetzelfde geldt voor de integratie van mensen. Een complete fabriek in het buitenland bouwen heeft pas zin wanneer je alle kennis op mensen kunt overdragen die nodig is om op de juiste manier de machines te bedienen en te onderhouden.”
Reinigbaarheid
Met onderhoud komt Wouter Burggraaf automatisch op het reinigen van de productiemachines. Waar de wijze van reinigen via CIP en SIP nauwgezet is vastgelegd, is het aan de machinebouwer om de reinigbaarheid van zijn machines te maximaliseren. Middels opbouw, configuratie, bereikbaarheid, materiaal- en componentgebruik enzovoorts. “Last but not least zullen we in de toekomst alleen maar meer met elkaar samenwerken”, geeft Burggraaf aan. “In proeffabrieken waar OEM-ers, procestechnologen en voedingsmiddelentechnologen een optimale mix vormen voor de efficiënte en veilige productie van veilig voedsel.”
Wouter Burggraaf was één van de sprekers op de ABB Food & Beverage Expert Day op 5 februari 2020.
Graag praten wij ook met u verder over uw uitdagingen in de Food & Beverage Industrie. Wilt u weten waar uw kansen liggen? Wilt u meer informatie of wilt u van gedachten wisselen over mogelijke oplossingen voor uw project. Bel of mail ons gerust: Erik Stam 06 53 69 93 85 of erik.stam@nl.abb.com