AFDD vlamboogdetector verbetert (brand)veiligheid in woningen, bedrijven en openbare omgevingen

Veiligheid een topprioriteit? Dan mag een vlamboogdetector in de meterkast niet ontbreken. Deze biedt namelijk uitgebreide brandbeveiliging in elektrische installaties en zorgen zo voor maximale veiligheid voor mensen en bezittingen. De AFDD van ABB integreert een vlamboogdetector met een installatieautomaat of met een aardlekautomaat. Zo worden niet alleen vlambogen herkend maar wordt ook de elektrische installatie beveiligd tegen kortsluiting, overspanning, aardfouten en overbelasting.

Veiligheid geen overbodige luxe

Ruim 1/3 van de 2 miljoen jaarlijkse branden in Europa is het gevolg van fouten in de elektrische installatie die vaak ontstaan door gevaarlijke vlambogen. Vlamboogdetectie-apparaten of AFDD's detecteren die vlambogen en bieden zo maximale veiligheid in gebouwen en een betrouwbare bescherming voor mensen en waardevolle bezittingen. De noodzaak hiervoor wordt alleen maar groter. De meest elektrische installaties worden prima onderhouden, maar tegelijkertijd steeds zwaarder belast door de toenemende hoeveelheid apparatuur. En met het groeien van de elektrische installaties neemt ook de kans op slechte contacten verder toe. Een AFDD is dan geen overbodige luxe.

Elektrische vlamboog

Een elektrische vlamboog ontstaat door geïoniseerde gassen tussen geleiders met een spanningsverschil. Hierbij kan worden gedacht aan losse draden of kabels die contact maken en daarmee vonken of een ontlading veroorzaken. Aanwezige aardlekschakelaars of aardlekautomaten zullen hier niet op reageren – deze schakelen namelijk pas af wanneer ze een lekstroom naar aarde detecteren. Doordat de installatie niet wordt afgeschakeld, ontstaat een vlamboog. Datzelfde doet zich bijvoorbeeld voor wanneer bij het boren van een gaatje in de muur de bedrading wordt geraakt en aders bloot komen te liggen. Bij de vlamboog die dan kan ontstaan, komt plotseling een grote thermische hitte vrij. Een brand is het mogelijke gevolg.

Meer weten over vlamboogdetectoren en hoe ze bijdragen aan een maximale veiligheid? Download dan de brochure 'Maximale veiligheid en eenvoudige installatie'.

Twee AFDD-uitvoeringen

ABB biedt vlamboogdetectoren in twee uitvoeringen die beveiligen tegen seriële, parallelle en aardvlambogen. De AFDD’s garanderen maximale veiligheid en continuïteit door een continue zelftest; met een testdrukknop kan de correcte werking van de vlamboogdetector altijd worden gecontroleerd.

De AFDD’s van ABB, de S-ARC1 en DS-ARC1 beschermen mensen en onvervangbare goederen tegen brandgevaren door vlambogen in de elektrische installatie vroegtijdig op te sporen en het getroffen circuit af te schakelen. Ze zijn beschikbaar als AFDD met geïntegreerde installatie-automaat (S-ARC1) en AFDD met geïntegreerde aardlekautomaat (DS-ARC1). S-ARC1 en DS-ARC1 zijn verkrijgbaar met een kortsluit-afschakelvermogen van respectievelijk 6 en 10 kA. Een LED-indicatie zorgt verder voor vereenvoudigde troubleshooting terwijl met de recall-functie in het geheugen kan worden teruggezocht naar de laatste uitschakeling door vlamboog of overspanning.

Eenvoudig te installeren en bewezen oplossing

Een vlamboogdetector wordt sterk aanbevolen voor slaap- en gemeenschappelijke ruimtes, omgevingen met bestaande brandrisico’s en ontvlambare materialen of bouwmaterialen en gebouwen en ruimtes met onvervangbare (cultuur)goederen. Beide AFDD-versies van ABB maken deel uit van het bewezen System Pro M compact® assortiment modulaire DIN-rail-modules. S-ARC1 en DS-ARC1 zijn geschikt voor installatie met kabels of busbars; de voeding is mogelijk via boven- of onder-aansluitklemmen. De System Pro M compact®-busbars bieden een eenvoudige en snelle installatie. De AFDD’s zijn daarnaast compatibel met System Pro M compact®-accessoires die eenvoudig op het product kunnen worden gemonteerd.

Meer weten over vlamboogdetectoren en hoe ze bijdragen aan een maximale veiligheid?

Gerelateerde producten

  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact
Select region / language