Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

‘Binnen vijf jaar krijgt iedereen te maken met e-mobiliteit’

Bart Valk | Sales Specialist EV Charging | ABB b.v.

 

De elektrificatie van vervoer gaat in sneltreinvaart en dat biedt volop kansen voor de installatiesector. In 2018 is de verkoop van het aantal volledig elektrische auto’s weer verdubbeld ten opzichte van 2017. De verwachting is dat dit aantal ieder jaar zal verdubbelen voor de aankomende 10 jaar. Wie zich hier nu al in verdiept, plukt later de vruchten, zegt Bart Valk van ABB: “Er is werk aan de winkel voor de installateur.”

Bart Valk is binnen ABB verantwoordelijk voor Sales EV Charging Nederland. Met zowel een elektrotechnische als een commerciële achtergrond volgt hij de ontwikkelingen en kansen van e-mobiliteit op de voet. “Op dit moment wordt alles ingezet op de volledige elektrificatie van vervoer. Dat geldt voor auto’s, bussen, vrachtwagens en ga zo maar door.” Hoewel Valk ook zeker kansen ziet voor waterstof, denkt hij dat deze ontwikkeling nog wat langer op zich laat wachten. “De waterstoftechniek is nog niet zo ver, misschien over vijf of tien jaar. Zeker voor heavy-vehicles en lange afstandsvervoer zie ik wel mogelijkheden voor waterstof.”

Veel initiatieven

Valk ziet dat er niet alleen bij personenauto’s groot wordt ingezet op e-mobiliteit: “Zo heeft ABB onlangs twee busprojecten binnengehaald, in Dordrecht en Leiden. Er zijn vergelijkbare projecten in bijvoorbeeld Rotterdam en op Schiphol. Busmaatschappijen hebben duurzaamheidsdoelstellingen waar ze aan moeten voldoen.” Ook op Europees niveau wordt er volop samengewerkt aan een high power-netwerk voor auto’s. “Zo is er Ionity, een samenwerkingsverband van verschillende autofabrikanten zoals Audi, BMW, Daimler en Ford. Zij rollen gezamenlijk een high power netwerk uit voor hun toekomstige auto’s.” In Amerika gebeurt hetzelfde. Onder de naam ‘Electrify America’ is Volkswagen bezig met het plaatsen van High Power laadpalen van de west- tot de oostkust. “De initiatieven zijn er dus al, maar de auto’s zijn nog beperkt”, zegt Valk. “Op dit moment zijn er pas drie modellen met een batterij-pakket van meer dan 80kW/h: de Audi Q6 e-tron, de Jaguar I-pace en de Tesla’s. Dit zijn natuurlijk allemaal auto’s in een hoge prijsklasse.”


“Het is zaak je zo snel mogelijk verdiepen in de materie. Er liggen nu al heel veel kansen in de markt, het wachten is alleen nog op de grote massa auto’s.”Binnen vijf jaar

Voor installateurs liggen er volop kansen binnen deze ontwikkelingen. Bart Valk benadrukt dat de infrastructuur voor e-mobiliteit nog vele stappen te gaan heeft, er is dus veel werk aan de winkel is voor de installateur. “Het geschikt maken van onder andere energieverdelers en locaties is een taak voor de installateur. ABB kan eventueel wel helpen bij de ingebruikname.” Valk is ervan overtuigd dat iedere installateur, adviseur, fabrikant en consument binnen vijf jaar met e-mobiliteit te maken krijgt, maar benadrukt dat hij geen schrik wil aanjagen. “Installateurs moeten beseffen dat Electric Vehicle Charging voor de deur staat voor de hele transportsector. Het is dus zaak je zo snel mogelijk verdiepen in de materie. Er liggen nu al heel veel kansen in de markt, het wachten is alleen nog op de grote massa auto’s. Nu verdien je er misschien nog niet veel mee en vergt het investeringen, maar later zul je daar de vruchten van plukken. Dan zit je vooraan.”

Bart Valk was één van de sprekers tijdens het ABB Update Event op 13 en 14 maart 2019. Hij liet zijn toehoorders zien welke kansen en uitdagingen de elektrificatie van transport en vervoer biedt en deelde zijn visie op de toekomst.


interview Bart Valk
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact