Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

De regie behouden

drs. Caspar Norg | Directeur-eigenaar | Uw Duurzame Installateur

 

Bij een nieuwbouwproject een beetje draden trekken en als iedereen klaar is nog wat stopcontacten komen monteren. De installateur kan zoveel meer dan alleen dat. Door zich nu te specialiseren, stelt Caspar Norg van Uw Duurzame Installateur, verzekert de installateur zich ook bij een volgende crisis van werk. ”De installatiebranche is een heel bescheiden branche. De installateur mag best eens wat geld durven vragen voor zijn expertise.”

Caspar Norg ondersteunt de installateurs die aangesloten zijn bij Uw Duurzame Installateur onder andere op het gebied van marketing. Hij ziet de markt veranderen en wil de ogen van de installateurs nu openen. Volgens Norg is het weer net als voor 2008, het is ontzettend druk. Als installateur hoef je niet op zoek naar werk, de aannemers stappen wel op jou af. Daarmee maak je jezelf wel erg afhankelijk van de aannemer. “Dat is nu makkelijk geld verdienen natuurlijk. Maar bij een volgende crisis sta je als installateur weer langs de zijlijn”, waarschuwt hij. Hij pleit er daarom voor dat de installateur zich gaat specialiseren. 


“Als specialist weten de klanten je zelf wel te vinden. En dan ben je zelf regisseur van de relatie tussen jou en je klant.”


 
Specialiseren

Dat de economie weer aantrekt, betekent namelijk ook dat de installateur het zich kan permitteren om wat kieskeuriger te zijn. “Hij heeft de luxe om zelf te gaan kijken welk werk hij wil gaan doen. Daarbij kan hij zich gaan specialiseren op een of meerdere vlakken.” Daarbij komt dat de installatiebranche zich steeds meer richting de IT begeeft. Het hart van de smart home is daarbij de installatie. De installateur bepaalt de kern van het huis. “Overal zit een sensor in, je ontkomt er niet aan. Nou, dan denk ik: ‘als je er niet aan ontkomt, dan kun je er maar beter heel goed in worden.’ Als specialist weten de klanten je namelijk zelf wel te vinden. En dan ben je zelf regisseur van de relatie tussen jou en je klant.” 


Bescheiden branche

Toen Norg zeven jaar geleden de installatiebranche binnenkwam, viel hem het kennisniveau van de installateur meteen op. “Installateurs verkopen pas iets als ze 110% zeker weten hoe het werkt. Ik kom uit een branche waar ze eerst begonnen te verkopen en dan eens gingen kijken hoe het werkt. De installatiebranche is een heel eerlijke branche, met echte vakmensen. Maar het is ook een heel bescheiden branche.” Dat kenmerkt zich volgens Norg vooral door het feit dat de installateur het nog niet goed aandurft geld te vragen voor zijn steeds grotere rol als adviseur. Want de klant weet de installateur steeds vaker te vinden met allerlei vragen over bijvoorbeeld warmtepompen of smart homes. “De installateur begint dan meteen te rennen. Daar zit een soort trauma van de crisis: ‘als ik maar alles uit de kast trek, dan krijg ik die opdracht wel’. Maar de installateur werkt inmiddels vaak 60 à 70 uur in de week, dus die tijd is geld waard. En hij mag dat dus best durven vragen. Als je dan de opdracht krijgt, dan kun je dat best wel weer verrekenen. En als ze niets bij je kopen, dan heb je het in ieder geval niets voor niets gedaan.” 

 

Caspar Norg was één van de sprekers tijdens het ABB Update Event op 13 en 14 maart 2019. In zijn lezing vertelde hij de installateur waarom specialiseren juist nu van belang is en hoe hij zijn uurloon kan opschroeven. Ook liet hij een installateur aan het woord die zijn visie succesvol in de praktijk heeft toegepast.

interview Caspar Norg
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact