Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

‘Met minder mensen meer werk doen’

ing. Folkert Linnemans | Innovator | Bouwgroep Dijkstra Draisma

 

Bouwproducten en –methoden zijn de afgelopen jaren enorm doorontwikkeld, maar het bouwproces is nauwelijks veranderd. Vreemd, vindt Folkert Linnemans, werkzaam als innovator bij Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Folkert Linnemans is binnen Bouwgroep Dijkstra Draisma verantwoordelijk voor alles dat met de energietransitie te maken heeft. Het antwoord op de duurzaamheidsuitdagingen, het tekort aan personeel en het woningtekort ligt volgens hem in het veranderen van het bouwproces. Standaardiseren, industrialiseren en robotiseren zijn daarbij de nieuwe norm. “Je moet met minder mensen meer doen, dus het is noodzakelijk om goed na te denken over je bouwproces.”


”Door deze automatisering kan een woning op de bouw nu in één dag wind- en waterdicht gemaakt worden, waarna het afbouwproces start”Aannemer met robots

Ruim vijf jaar geleden gooide het bouwbedrijf het roer om. Linnemans vertelt trots: “Wij zijn de eerste aannemer met robots. Samen met onze partners hebben we een geïndustrialiseerde productielijn voor woningen ontwikkeld.” Door deze automatisering kan een woning op de bouw nu in één dag wind- en waterdicht gemaakt worden, waarna het afbouwproces start. Een enorm verschil met voorheen, toen er horizontaal (vanaf de fundering stap voor stap omhoog, red.) gebouwd werd. “Toen moesten alle werkzaamheden op de bouw zelf gebeuren en waren we soms wel acht of negen maanden op een bouwplaats aanwezig.” De omslag naar een industriële werkwijze was geen gemakkelijke, vertelt Linnemans: “Het betekende bij ons een omslag in ontwerpen, in personeel, in expertise. Zo hebben we onder andere een industriële automatiseerder aangenomen. Als bedrijf krijg je een heel ander profiel.”

Ook utiliteit

Linnemans signaleert dat met name bij utiliteit nog meer op de ‘ouderwetse’ manier gewerkt wordt, dus minder repeterend. Maar hij verwacht ook hier veranderingen: “Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen. Veel behandelkamers zijn in elk ziekenhuis ongeveer hetzelfde, dus hier zou je ook meer plug-and-play kunnen werken.” Zo’n aanpak levert enorme voordelen op: “Je hoeft niet elke keer voor het eerst een uniek gebouw in elkaar te zetten en hebt ook niet elke keer weer de faalkosten.” Linnemans is er niet bang voor dat alle kantoren, ziekenhuizen en scholen er straks hetzelfde uitzien. “Je bent nog steeds flexibel. Het is net zoals een keuken. De basiselementen zijn standaard dertig, zestig of negentig centimeter breed, maar verder kun je kiezen: kleur, grepen, frontjes, groefjes. Er zijn nog steeds keuzes.”

Kapers op de kust

Wat heeft deze andere manier van bouwen voor gevolgen voor de installateur? “Hij krijgt een andere rol en wordt straks bijvoorbeeld een toeleverancier van de industrie. Of hij gaat complete energiemodules leveren aan aannemers.” Hij adviseert installateurs dan ook om na te gaan denken over de nabije toekomst. “Kan wat ik doe ook anders? Werk ik zo efficiënt mogelijk? Heb ik partners nodig?” Doet de sector dit niet, dan komen er andere kapers op de kust. Linnemans: “Als we te vaak nee verkopen, dan komen er slimme ondernemers uit andere sectoren die wel oplossingen hebben. Denk aan de woonoplossingen van Ikea of aan Google die zelf een thermostaat ontwikkelt. De vraag is niet of dat gaat gebeuren; het gebeurt al."

Folkert Linnemans was één van de sprekers tijdens het ABB Update Event op 13 en 14 maart 2019. Hij liet zien wat er nodig is om te veranderen van traditionele bouw naar een toekomstbestendig proces, met daarbij standaardisering, industrialisering en robotisering als sleutelwoorden.

interview Folkert Linnemans
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact