Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

Efficiënter ondernemen

Ger Zwartendijk | Bedrijfsadviseur | Management Centrum Nederland BV

 

Door de juiste keuzes te maken, hoef je als ondernemer minder te doen en kun je meer verdienen. Dat stelt Ger Zwartendijk. Hij is bedrijfseconomisch adviseur bij Management Centrum Nederland en doet veel benchmarkonderzoek in de installatiebranche. “De installateur is te bang om ‘nee’ te verkopen.”

Beter worden

Installateurs doen volgens Zwartendijk te veel verschillende dingen. Dat weerhoudt hen ervan om ergens echt heel goed in te worden. Daarom moeten installateurs veel meer nadenken over wat ze wel en niet doen. De strategie is vaker ‘nee’ zeggen. “Installateurs moeten voorwaarts gaan denken. Als je ergens goed in bent, doe je het sneller en beter. Dan kun je meer geld verdienen op de lange termijn.” Toch bestaat er veel angst om klanten teleur te stellen. Daarom is het van belang om voor een goed netwerk van partners te zorgen. Daardoor kun je je klanten doorsturen voor dingen die je zelf niet doet of kunt. Die klant vindt dat juist erg fijn. 

Afscheid nemen

Naast ‘nee’ is ‘vaarwel’ zeggen ook iets waar installateurs beter in kunnen worden. Volgens Zwartendijk gaat nu de tong te vaak naar de zere kies. Installateurs zijn veel tijd kwijt aan klanten waar ze niets goed kunnen doen. Ze zijn servicegericht en willen projecten goed opleveren. Zelfs wanneer ze er financieel op toe moeten leggen. “Neem eens afscheid van 5% van je slechtste klanten. Daarmee krijg je veel meer rust in je bedrijf. Dat zijn klanten waar je altijd gedoe mee hebt. Op sommige van die klanten draai je gewoon verlies. Vaak zelfs jaar in, jaar uit. Waarom werk je daar nog voor? Bedrijfseconomisch gezien, slaat dat nergens op.” Door simpelweg afscheid te nemen, maak je meer winst. De tijd die je dan ook nog bespaart, kun je weer steken in klanten die wél leuk zijn en waar wel wat aan te verdienen valt.

Benchmarkonderzoek

De markt is nu goed, je kunt het je permitteren om afscheid te nemen van klanten. Dat begint met goed in kaart brengen wie je goede en slechte klanten zijn. Volgens Zwartendijk hebben installateurs niet altijd heel duidelijk voor ogen hoeveel ze nu echt verdienen per klant. Vervolgens is het interessant om te kijken hoe je je als bedrijf verhoudt ten opzichte van de rest van de branche. Zwartendijk doet veel benchmarkonderzoek in de installatiebranche. Van duizenden bedrijven heeft hij inmiddels de cijfers ingezien en de verschillen onderling zijn volgens hem erg groot. Daarom is het goed om te leren van de best practices. Volgens Zwartendijk zijn dat de bedrijven die keuzes durven maken, die ‘nee’ verkopen en zich er volledig op toeleggen om ieder jaar weer een stukje beter te worden.

Baby’s en bedrijven

En wat is de eerste stap om minder te gaan doen? Daarvoor kunnen ondernemers zich eens verdiepen in de verzorging van een baby. Want zowel baby’s als bedrijven zijn gebaat bij de 3 r’s: rust, regelmaat en reinheid. Regelmaat begint al bij de keuze voor een leverancier: “Hou het bij een of twee leveranciers in plaats van een stuk of tien. Zo creëer je regelmaat bij je monteurs, ze weten met welke onderdelen ze werken.” Rust creëer je in een bedrijf door heldere keuzes te maken in wat je wel en niet doet. Zo weet iedereen waar hij aan toe is. Reinheid zit hem in de bedrijfsprocessen, maar ook in het magazijn. Door hier orde op zaken te stellen, voorkom je dat je misgrijpt of nog een keer terug moet naar die ene klant.

 

Ger Zwartendijk was één van de sprekers tijdens het ABB Update Event op 13 en 14 maart 2019. In zijn lezing liet hij de installateur zien waar er winst te behalen is. Ook was er aandacht voor het benchmarkonderzoek dat hij doet in de installatiebranche

Ger Zwartendijk
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact