Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

‘Van gas los is niet de oplossing’

Marco Bijkerk | Manager Innovative Technologies dept. Business Development | Remeha B.V.

 

Waarom willen we eigenlijk van het gas af? Behalen we daarmee echt onze klimaatdoelstellingen? Nee, is het heldere antwoord van Marco Bijkerk van Remeha. “De focus op gasloos is echt een verkeerde.”

‘Van gas los’ is een kreet die we dagelijks horen in het nieuws. Als we alle nieuwbouwwoningen van Nederland zonder gasaansluiting bouwen en bestaande woningen loskoppelen, dan komt het goed. Of toch niet? Marco Bijkerk: “Van gas los betekent meer elektrificatie en dat betekent juist meer CO2-uitstoot. Elektriciteit is nu namelijk nog drie keer zo vervuilend als gas. Van gas los is dus per definitie een achteruitgang, maar dat hoor je nooit in de media.”

Emotionele discussie

Bijkerk vindt dat er kritischer gekeken moet worden naar de initiatieven die onder invloed van het klimaatakkoord worden ontplooid. “We moeten een andere focus kiezen, namelijk het verminderen van CO2-uitstoot”, zegt Bijkerk. “Dat bereiken we door energie duurzaam op te wekken, daar gaat het om.” Volgens Bijkerk zijn er verschillende problemen in de klimaatdiscussie met elkaar verward geraakt: “Het gasprobleem in Groningen is echt een ander probleem dan de CO2-uitstoot. We moeten deze twee problemen uit elkaar halen, dan is het veel duidelijker. Het is nu een heel emotionele discussie geworden.”

Nooit all electric

De oplossing voor minder CO2-uitstoot ligt volgens Bijkerk dus niet in elektrificatie: “Nederland gaat nooit helemaal all electric worden. Dit is natuurkundig gezien een onmogelijke route. Er is een enorm verschil in vraag en aanbod, maar elektriciteit op grote schaal langdurig opslaan lukt niet. Accu’s zijn niet de oplossing omdat je dan hele grote accu’s nodig hebt. Bovendien loopt accu vanzelf leeg in enkele dagen.” De oplossing ligt volgens hem bij duurzame opwekkers. “Dat moet de focus zijn. En verder moeten we vraag en aanbod van energie bij elkaar brengen. Die verhouding bepaalt hoeveel elektriciteit we in bijvoorbeeld gas moeten opslaan.” Bijkerk verwacht dat woningen in Nederland in 2050 deels elektrisch en deels op gas verwarmd zullen worden, afhankelijk van de verhouding vraag en aanbod. “Wat we dus nodig hebben zijn duurzame opwekkers en geschikte apparaten om woningen mee te verwarmen.”

Gas of niet

Op de vraag of het niet voor de hand ligt dat juist Remeha kanttekeningen zet bij een gasloze toekomst, lacht Bijkerk: “Wij komen inderdaad uit de gasketelhoek, maar inmiddels zijn we een fabrikant van hardware om je huis mee te verwarmen. Of dat met gas gebeurt of niet maakt ons in principe niet uit. Maar we vinden wel iets van een gasloze toekomst.” Hij voelt zich verplicht om zijn verhaal zo veel mogelijk te vertellen: “Ook al vindt niet iedereen dat fijn.”

 

Marco Bijkerk was één van de sprekers tijdens het ABB Update Event op 13 en 14 maart 2019. Hij liet zien wat de kern van het klimaatprobleem is en hoe dit probleem aangepakt kan worden.

Marco Bijkerk
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact