Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

Verduurzamen van ‘onmogelijke’ gebouwen

Suze Gehem | Medeoprichter en directeur | De Groene Grachten

 

Suze Gehem bijt zich met haar bedrijf De Groene Grachten vast in de Mission Impossible’s van de Nederlandse bebouwing. De sociale onderneming verduurzaamt historische en monumentale gebouwen in heel het land. Het doel: zoveel mogelijk panden helpen verduurzamen. De boodschap: iedereen kan daarmee aan de slag. Gehem: “Ik wil mensen in beweging krijgen.”

Zeven jaar geleden startten Suze Gehem en Wubbo Ockels De Groene Grachten. De organisatie begon met het verduurzamen van een rij van zes Amsterdamse grachtenpanden. Daarna stroomden de aanvragen binnen van mensen uit het hele land. Het bedrijf is voor een groot deel een ingenieursbureau, dat technische adviezen maakt. Daarnaast houdt het zich ook bezig met het begeleiden van de uitvoer. “In de loop der jaren konden we forten, kerken, theaters, musea toevoegen aan ons repertoire. En voor je het weet sta je in de meest bijzondere historische gebouwen van Nederland,” aldus Gehem. De Groene Grachten legt zich steeds meer toe op het gebiedsgericht verduurzamen van omgevingen. Op de Zaanse Schans brengen ze in kaart hoe de 45 panden samen kunnen verduurzamen. Zo wordt er bijvoorbeeld gezocht naar manieren om duurzame energie gezamenlijk op te wekken en uit te wisselen tussen de panden.

 

Molen op het menu

Het bedrijf doet veel onderzoek naar gebouwtypologieën. Ze ontwikkelde met haar collega’s het platform De Groene Menukaart om voor iedereen inzichtelijk te maken wat er mogelijk is om een pand te verduurzamen, toegespitst op het gebouwtype. Gehem: “Dit jaar staan de stolpboerderij, de molen, de kerk en de buitenplaats op de agenda. Daar maken we een menukaart van, zodat iedereen onze kennis kan gebruiken en toepassen.” Op de menukaarten vind je de technische mogelijkheden, maar ook hulp bij vraagstukken als benodigde vergunningen en mogelijkheden voor financiering. Gehem over de bereidwilligheid om alle geheimen prijs te geven: “De urgentie is te groot. We moeten heel veel panden verduurzamen als we het tij willen keren. Daarom willen wij alle kennis die we hebben, gratis weggeven en delen. Natuurlijk, de projecten die echt te ingewikkeld zijn, waar meer onderzoek nodig is, daar bijten wij ons als team graag in vast. Het is heel leuk om Mission Impossible te spelen en te laten zien: als het hier kan, kan het overal. Maar daarna moet het dan ook wel echt op allerlei plekken gaan gebeuren. Dáár doen we ons best voor.”

Duurzame biertjes

In Amsterdam nam het bedrijf onlangs het verenigingshuis van een studentenvereniging onder handen. Het pand werd geïsoleerd, de luchtbehandeling werd efficiënter gemaakt en er kwamen warmtepompen. “Een deel van de zalen wordt nu verwarmd met de restwarmte van de bierkoeling. De studenten kunnen er nu dus op een duurzame manier biertjes drinken.” Er wordt per jaar 36.000 kuub gas bespaard, maar dat vindt Gehem niet eens het mooiste aan dit project. “Het mooiste vind ik dat hier duizend studenten de deur plat lopen. Die hebben de verduurzaming van dit pand van heel dichtbij meegemaakt en gezien wat er allemaal mogelijk is. Zij gaan straks allemaal ergens werken en ergens wonen en nemen die nieuwe inzichten mee.”

 

Suze Gehem was een van de sprekers op het ABB Update Event op 13 en 14 maart 2019. Tijdens de sessie zijn er tal van voorbeelden voorbijgekomen van panden die ze onder handen nam. Naast zakelijke inzichten geven, hoopte ze iedereen te overtuigen van de urgentie van het verduurzamen, maar bovenal te inspireren om vooral te gaan doen.

Suze Gehem
  • Neem contact met ons op

    Verstuur uw aanvraag en wij nemen contact met u op

    Contact