Nieuwe centraaldoos voor gietbouw draagt bij aan verhoogde productiviteit

Universele doos zorgt voor tijdbesparingen

In nauwe samenwerking met klanten uit de bouwkolom heeft ABB een nieuwe centraaldoos voor tunnelgietbouw ontwikkeld. De nieuwe, universele doos is geschikt voor 16 mm en 19 mm installatiebuis en 16, 19 én 20 mm flexbuis en scoort hoog op het punt van installatiegemak. De doos laat zich tijdbesparend installeren en draagt daarmee bij aan een verhoogde productiviteit op de bouwplaats. 

De centraaldoos C60 meet 147 x 147 mm en past binnen het gangbare wapeningspatroon. Dat zorgt ervoor dat de centraaldoos gemakkelijk te installeren is en probleemloos in het gietbouwproces meeloopt. Ondanks de compacte buitenafmeting biedt de centraaldoos aan de binnenzijde veel ruimte. 

Voorbedrade flexbuis aflassen

De bovenzijde van de centraaldoos is afgewerkt met een wit deksel waarmee voorbedrade flexbuis op de tunnel kan worden gelast. De witte uitvoering van het deksel zorgt voor een verbeterde zichtbaarheid bij latere installatiewerkzaamheden vanaf de onderzijde. Daarnaast is een geïntegreerde trekveergeleiding voorzien, zodat ook ná het tunnelproces het trekken van kabels zoveel mogelijk wordt vereenvoudigd en versneld. 

Verschillende tuiten voor meer installatiegemak
De centraaldoos heeft aan alle vier de zijden vier tuiten die ruimte bieden voor installatiebuizen. De tuiten zijn voorzien van doorsteekvliezen waar het buismateriaal gemakkelijk in kan worden gestoken. De buitenste twee tuiten zijn geschikt voor 19 en 20 mm flexbuis of starre buis; de binnenste twee lenen zich voor buizen met een diameter van 16 mm. Om het werken met prefab-installaties zoveel mogelijk te vereenvoudigen zijn de tuiten voorzien van nummering. De doos is standaard voorzien van twee deksels voor de boven- en onderzijde om het geheel waterdicht te maken tijden het gieten van het beton.

Nieuw ontwikkeld deksel
Aan de onder- of plafondzijde wordt de nieuwe centraaldoos afgewerkt met de nieuw ontwikkelde centraaldoosdeksels CD/RV(K). Deze passen op alle gangbare ronde centraaldozen. Het vlakke deksel wordt met of zonder kroonsteen geleverd en kan desgewenst al vooraf worden gemonteerd en uitbedraad. In het geval van de CD/RVK wordt het achteraf monteren van een centraaldoosdeksel overbodig.

De CD/RVK is voorzien van een afdekklepje dat vervuiling of verlies van de kroonsteen en de haak voorkomt tijdens het spuiten van de stuclaag op het plafond. Na het spuiten kan het klepje met een simpele handbeweging van het deksel worden afgedraaid. Het materiaal van het deksel is zodanig gekozen dat de stuclaag goed hecht. Bij beide types blijft de haak waar de lamp of armatuur aan wordt bevestigd blijft op zijn plaats zitten. Indien er geen lamp op de centraaldoos wordt aangesloten, dan is het vlakke deksel nauwelijks zichtbaar. Deze past ook op alle gangbare centraaldozen en is volledig vlak uitgevoerd. Het deksel is voorzien van een doorvoeropening voor schakeldraad, nul en aarde.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is een wereldwijde technologische marktleider op het gebied van elektrotechnische producten, robotica, aandrijvingen, industriële automatisering en energiedistributie met klanten in de energiesector, de industrie en op het gebied van transport en infrastructuur. Gebaseerd op een traditie van meer dan 130 jaar innovatie bouwt ABB aan de toekomst van de industriële digitalisering. ABB is de drijvende kracht achter de energietransitie en de vierde industriële revolutie. Als titelpartner van de Formule E, de volledig elektrische raceklasse van de FIA, verlegt ABB de grenzen van elektrische mobiliteit ter bevordering van een duurzame toekomst. Het ABB concern is actief in meer dan 100 landen en heeft ongeveer 136.000 medewerkers.

www.abb.com 

De nieuwe centraaldoos C60 is speciaal ontwikkeld voor gietbouw en draagt bij aan verhoogde productiviteit.

Meer weten

Select region / language