Nieuwe en verbeterde dimmers van ABB voor leds en retrofit-leds

Ede, juni 2016 – Led-lampen zijn dé verlichtingsbronnen van nu en in de toekomst: energiezuinig, efficiënt, comfortabel en veelzijdig. Het dimmen van deze lampen is in veel omgevingen echter nog geen vanzelfsprekendheid. Daar brengt ABB nu verandering in met nieuwe en verbeterde dimmers die speciaal werden ontwikkeld voor led-lampen en retrofit-leds. Nieuw voor DIN-railmontage is de dimmer 6586-500; voor montage in de inbouwdoos werd de led-draaidimmer 6523 U vervangen door de verbeterde 6523 U-102.

Het dimmen van verlichting brengt sfeer, comfort en efficiënt lichtgebruik. De nieuwe en verbeterde dimmers van ABB maken die voordelen nu nog breder en beter toegankelijk. Met uitvoeringen voor montage op de DIN-rail of in de inbouwdoos, is een oplossing beschikbaar voor sturing vanuit de elektrische verdeling en via de wand.

Universele DIN-rail dimmer

De door ABB en Busch-Jaeger ontwikkelde nieuwe DIN-rail dimmer is het resultaat van samenwerking met toonaangevende led-fabrikanten. De hoogwaardige dimmer is dan ook uitstekend te combineren met moderne retrofit-leds die nu ook comfortabel kunnen worden gedimd. Gebruikers kunnen zo hun bestaande lampen probleemloos vervangen door retrofit-leds en tegelijkertijd profiteren van een harmonisch en flikkervrij dimcomfort.

De nieuwe dimmer van ABB is zeer compact (1 TE) en wordt op de DIN-rail in de elektrische verdeling gemonteerd. Naast het sturen van led-lampen kunnen ook 230V-halogeenlampen en laagvolt-halogeenlampen met inductieve of elektrische transformatoren worden aangestuurd.

De universele DIN-rail dimmer is uitgevoerd met zogenaamde MOS-FET-transistoren die zich onderscheiden door een geluidsarme werking. Brom- en zoemgeluiden worden zo effectief voorkomen. De DIN-rail module biedt verschillende speciale functies, waaronder een sluimer-, wek-, kinder-    kamer-, centraal-uit- en schoonmaakverlichtingsfunctie. De nieuwe DIN-rail dimmer 6586-500 is kortsluitvast en beveiligd tegen overbelasting.

Dimmer voor inbouwdoos

Veel led-lampen worden het beste gedimd met zogenaamde faseafsnijding-dimmers. Daarom werd de populaire led-draaidimmer 6523 U vervangen door de verbeterde uitvoering 6523 U-102. Net als zijn voorganger is ook deze dimmer geschikt voor montage in een standaard inbouwdoos. De verbeterde dimmer kan handmatig worden ingesteld op faseaansnijding of faseafsnijding. Door de faseafsnijding is de dimmer nu ook geschikt voor dimbare laagvolt retrofit-led-lampen met conventionele of elektronische transformatoren. Dat maakt de -102-uitvoering een universele dimmer. 

Voor ‘niet LEDi’ is de 6523 U-102 belastbaar tot 250 W/VA; voor retrofit-led-belasting is het nominale vermogen maximaal 100 VA.

ABB in de Benelux is de lokale vertegenwoordiging van het wereldomvattende ABB-concern. ABB is marktleider op het gebied van energie- en automatiseringstechnologieën, waardoor nutsbedrijven en industriële klanten hun prestaties kunnen verbeteren met gelijktijdige vermindering van de belasting voor het milieu. De ABB-groep is werkzaam in meer dan 100 landen en stelt ongeveer 130.000 mensen te werk.

Noot voor de redactie:
Neem voor meer informatie contact op met Michael Lutje Wooldrik, Coördinator Marketing Communicatie, telefoon +31 (0)318 66 93 28 of e-mail michael.lutje-wooldrik@nl.abb.com 

ABB b.v., Low Voltage Products
Frankeneng 15
6716 AA Ede, Nederland 
Tel: +31 (0)318 66 93 00

Select region / language