Ty-Rap® kabelbinders bestaan 60 jaar, 28 miljardste binder geproduceerd (denken we…)

2018 – In 1958 werd de kabelbinder uitgevonden om kabels in vliegtuigen te bundelen. Sindsdien zijn de binders zo ver als Mars gevlogen.

We moeten het toegeven, we hebben ze niet allemaal geteld. Maar we zijn er redelijk zeker van dat ABB in 2018 haar 28 miljardste Ty-Rap® kabelbinder zal produceren. Dit feit markeert de 60ste verjaardag van een simpel product dat stilletjes een essentieel onderdeel van de moderne wereld is geworden. Aan elkaar gebonden, zouden 28 miljard Ty-Rap kabelbinders 22 keer vanaf de aarde de maan kunnen bereiken en iedere keer beide evenaars aan elkaar klinken. Of de zon zeven keer omringen. Dat zijn een heleboel kabelbinders. 

Maar hier op aarde zijn verkoopcijfers niet de sleutel tot de lange levensduur van de Ty-Rap kabelbinders. In werkelijkheid hebben anderen waarschijnlijk meer binders verkocht sinds ingenieur Maurus C. Logan van Thomas & Betts (lid van ABB group) in 1958 de Ty-Rap kabelbinder, de originele kabelbinder, patenteerde. Voor ons is kwaliteit, niet de kwantiteit, de sleutel, zoals dat in het begin zo was. En zo is het ook met innovatie.
 
In 1956 constateerde Logan dat werknemers in een Boeing vliegtuigfabriek omslachtig duizenden meters elektrische kabels moesten vastknopen met een gewaxte katoendraad, terwijl ondertussen hun vingers kapotgingen. Hij wist dat er een betere manier moest zijn, dus dook hij het laboratorium in en kwam hij twee jaar later met zijn uitvinding: de Ty-Rap kabelbinder, ´s werelds eerste zelfverbindende kabelbinder.

In 1965 breidde Thomas & Betts haar patent op de Ty-Rap kabelbinder uit om de karakteristieke Grip of Steel® vergrendelingshaak in de Original Oval™ kop op te nemen. In combinatie met het net zo karakteristieke geribbelde en gemeanderde lichaam, het ronde riemprofiel en de verbeterde niet-schuivende staart, maakten de standaard eigenschappen van Ty-Rap kabelbinders het mogelijk om kabelbundels met ongeëvenaarde sterkte en betrouwbaarheid bij elkaar te houden. En de innovaties zijn sindsdien onverminderd doorgegaan.

Vandaag de dag zijn er Ty-Rap kabelbinders beschikbaar in warmtebestendige varianten, naast productlijnen die bestand zijn tegen UV-stralen, agressieve chemicaliën en extreme hitte en koude. Er is een versie ontwikkeld om de kokende straling en het vacuüm van de ruimte te weerstaan. Er is andere doordrenkt met speciale materialen om hem eenvoudig detecteerbaar te maken indien hij in voedselproductielijnen valt. En er is een verscheidenheid aan verwante Ty-Fast® kabelbinders ontwikkeld om microben op hun oppervlak te doden. 

Ty-Rap kabelbinders zijn in lengtes van 10 cm tot 107 cm leverbaar. Ze worden geleverd in 12 varianten en hebben verschillende zusterproductlijnen voortgebracht, zoals 100% nylon Ty-Fast kabelbinders, 100% metalen Ty-Met™ kabelbinders en superhandige Twist Tail® kabelbinders. 
Ty-Rap kabelbinders worden geproduceerd in de V.S., Japan en Hongarije. Daarvandaan zijn ze bijna overal naartoe gegaan.

Er zijn warmtebestendige Ty-Rap kabelbinders met de broers Coronel meegereisd toen zij in 2017 hun race buggy´s door de meedogenloze 9.000 km (5.600 mijl) lange Dakar Rally stampten in Zuid-Amerika. Ze houden hoogwaardige motorkabels van Formule 1 raceauto´s bij elkaar in Europa. Ty-Rap kabelbinders verbinden over de hele wereld kabels met elkaar in schroeiend hete zonne-energieparken en op door het weer gekastijde windgeneratoren. Zij helpen om boorinstallaties soepel te laten functioneren in de diepe oceaan. En de taaiste soort, de ETFE, bevindt zich op het oppervlak van Mars om kabels van NASA´s Martiale landrovers bij elkaar te houden.

Dit jaar, de 60ste verjaardag, hebben we een verbeterde detecteerbare Ty-Rap kabelbinder geintroduceerd, die tot 300 procent meer detecteerbaar is dan vergelijkbare kabelbinders op de markt, en de introductie van een lijn die van kleur verandert in de aanwezigheid van broeiende warmte.

“Indien de reputatie van de afgelopen 60 jaar een indicatie is, gaan de innovaties vanaf nu naar alle waarschijnlijkheid door”, zei Andrew Battermann, mondiale productmanager bevestigingssystemen van ABB. “Omdat één simpel feit van begin af aan van kracht is - indien de prestatie werkelijk van belang is, zijn er Ty-Rap kabelbinders om de klus te klaren.“

Ty-Rap bestaat 60 jaar - vraag je groothandel naar ons JubileumPakket!
Een unieke solide lunchbox in twee varianten; de een gevuld met 600 Ty-Rap®-kabelbinders, de ander met 2000 Ty-Rap®-kabelbinders voor de industrie. Beide met de orginele ergonomische TY-Rap tool. En natuurlijk zeer voordelig geprijsd. De lunchbox is vanaf september te verkrijgen bij geselecteerde groothandels.

Links and downloads

Contact informatie

Contactpersoon algemeen

Laura Smits
Product Marketing Specialist Benelux
laura.smits@nl.abb.com


Marketing contact

Sander Beunk
Marketingcommunicatie adviseur
Sander.beunk@nl.abb.com

Select region / language