Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

Veilig vluchten ‘as a service’

Propositie circulaire noodverlichting

Vanaf herfst 2018 heeft ABB in 150 dagen gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw en circulair product met marktpotentie, samen met ENGIE en Technische Unie en met de inspiratie en begeleiding van circulaire hotspot BlueCity in Rotterdam. Eind mei 2019 werden de eerste uitkomsten van dit zogenoemde Living Lab Bouwstof gepresenteerd: een prototype voor circulaire noodverlichting, kansrijk om binnen twee jaar op de markt te worden gebracht. Product Marketing Director Gerben Achterberg nam namens ABB deel aan dit Living Lab.

“Het gaat eigenlijk niet zozeer om het product op zich, maar om het gebruik van de circulaire noodverlichting”, nuanceert Gerben Achterberg meteen. Want de noodverlichting wordt aangeboden als een dienst: veilig vluchten ‘as a service’. Het product wordt niet meer verkocht aan de klant, maar blijft eigendom van de leverancier en/of technisch dienstverlener. Zij zorgen voor de levering, de installatie, het onderhoud en de retourstromen. De klant betaalt een maandelijks of jaarlijks bedrag voor het gebruik.

Het service-principe vraagt om een goede samenwerking tussen de verschillende partijen in de keten. ABB ontwikkelt producten, Technische Unie is de groothandel in de vorm van voorraadhouder en logistieke partner en ENGIE de technisch dienstverlener. “We moeten goede afspraken maken over de rollen, taken en verantwoordelijkheden van iedere partij. Een concrete casus zoals deze gaat dat duidelijk maken.”

Veilig vluchten ‘as a service’ komt voort uit een nieuwe en meer circulaire manier van denken over noodverlichting. “We hebben de verschillende r’en van de circulaire economie erbij genomen. Recyclen, remanufacturing, refurbish en re-use bleken op de noodverlichting van toepassing”, aldus Achterberg. “Door deze manier van aanbieden kunnen we de hoeveelheid grondstoffen terugbrengen en de levensduur verlengen. Normaalgesproken gaat noodverlichting twaalf jaar mee en dan vervangen we de armaturen en systemen. Dat is nu niet meer zo.”

Het product leent zich goed voor een circulair verdienmodel, omdat het modulair is opgebouwd. Gerben Achterberg: “Een armatuur bestaat uit een behuizing, printplaat, een lichtbron en een batterij. Elementen van het product zijn eenvoudig te vervangen of te vernieuwen. Het wordt anders wanneer componenten ingewikkeld zijn verlijmd. We kunnen de armaturen nog verder doorontwikkelen om het circulaire proces verder te bevorderen.” Het product vereist ook meteen een heel goede aanpak. “Met noodverlichting kun je geen risico’s nemen.”

Volgens Gerben Achterberg is hergebruik van materialen nog redelijk nieuw in de installatiebranche. “In de interieursector worden vaker materialen hergebruikt. Maar deze branche is voornamelijk nog gericht op het verkopen van nieuwe producten.” Dat is meteen ook de complexiteit van deze nieuwe manier van denken. “We werken allemaal bij grote internationale organisaties. We mogen niet de illusie hebben binnen een half jaar de wereld te veranderen. Het gaat er wel om dat we mensen meekrijgen om op een andere manier te denken. En de weg naar een circulaire economie inslaan.”

Een Living Lab zoals dit in Blue City motiveert en inspireert om die weg in slaan. “Heel waardevol”, heeft Achterberg ervaren. “Om met een concreet product aan de slag te gaan, heb je een kickstart nodig. Die omgeving van Blue City, een oud subtropisch zwemparadijs vol circulaire ondernemers, helpt daarbij.”

Over de businesscase is ABB positief. “Het moet zich nog bewijzen en het zal veel veranderingen teweegbrengen, maar we verwachten dat het gaat werken. Er zijn veel voordelen voor de klant. Die hoeft alleen te betalen voor het gebruik, hoeft geen voorinvestering te doen, heeft geen onderhoud en geen onvoorziene hoge kosten voor reparatie.”

 Lees ook het artikel op de website van Duurzaam Bedrijfsleven