Global site

ABB's website maakt gebruik van cookies. Als u op deze pagina wilt blijven, accepteer dan de cookies. Leer meer

Historische stadhuis Dordrecht beveiligd tegen de gevolgen van vlambogen

Gertenbach Elektro vertrouwt op kwaliteit en expertise ABB

Dat veiligheid in openbare gebouwen topprioriteit is, zal weinigen verbazen. Zeker als het om historische gebouwen gaat met een gedeeltelijk houten constructie. Maar dat de oorzaak van onveiligheid ook in de elektrische installatie kan schuilen, wordt helaas te vaak vergeten. Gelukkig adviseerde Gertenbach Elektro bij vernieuwing van de elektro-installatie voor de zolder van het Dordtse Stadhuis de AFDD. Zo is het historische pand beveiligt tegen de gevolgen van vlambogen.

Ruim 600 jaar historie

Een bezoek aan het Stadhuis van Dordrecht is als een reis terug in de tijd. Naar een tijd waarin nog niemand het Bouwbesluit kende en elektriciteit nog moest worden uitgevonden. Van een elektrische installatie had nog nooit iemand gehoord. Tegenwoordig is veel van het gebouw nog hetzelfde; wat een enorme vlucht heeft genomen is de techniek. Neem alleen al de elektrotechnische installatie die tegenwoordig dé basis is waardoor alles in én rondom het stadhuis mogelijk is. Van WiFi in raadzaal en geluid in de trouwzaal tot verlichting van de zes eeuwen oude gevangeniscellen op zolder.

Ondanks het bouwjaar moet het historische pand uit 1383 in alle opzichten voldoen aan het Bouwbesluit, NEN1010 en andere richtlijnen. En op punten waarvoor geen richtlijnen gelden maar er wel aanbevelingen zijn, worden deze vanwege het historische karakter van het pand nauwlettend gevolgd en waar nodig opgevolgd. Neem vlamboogbeveiliging of ‘Arc Fault Detection’ (AFD). Alhoewel deze in de NEN1010 niet bindend wordt voorgeschreven, geldt wel een aanbeveling als toepasbare beschermingsmaatregel. En door de volledig houten zolderconstructie is zo’n vlamboogdetectiesysteem geen overbodige luxe. Ook zonder het vele hout ontstaat immers maar liefst 30% van de branden in de elektrische installatie. Een deel daarvan kan worden voorkomen met vlamboogdetectiesysteem. 

 

Veiligheid als topprioriteit

“Aan de veiligheid wordt door de gemeente altijd de grootst mogelijke aandacht besteed”, vertelt Bas Sas van de regio Drechtstreden die voor de gemeente al het elektrotechnisch en werktuigbouwkundig beheer verzorgt. “Preventief onderhoud - ook van alle minder zichtbare techniek - staat daarom hoog op de agenda. In dat kader worden regelmatig inspecties conform NEN3140 uitgevoerd. Juist deze bieden een uitstekende manier om te toetsen of aan de relevante wet- en regelgeving wordt voldaan.” De inspecties worden uitgevoerd door Gertenbach Elektro dat voor de gemeente en regio Drechtsteden veel elektrotechnisch werk verricht. Martijn van Putten van Gertenbach: “Tijdens de NEN3140-inspectie bleek de groepenkast van de zolder sterk te zijn verouderd. Sinds de kast in 1985 door ons in het LK Ketelhuis werd geïnstalleerd, is er technisch veel veranderd en zijn in het stadhuis de nodige aanpassingen doorgevoerd.” Bas Sas vult aan: “Het begint vaak met een extra verlichtingspunt maar in de loop van de tijd kunnen de veranderingen en aanpassingen behoorlijk oplopen. Meer dan 30 jaar later is het dan hoog tijd voor vernieuwing.”


Houten constructie vraagt extra aandacht

In het LK Ketelhuis op zolder, waar zware houten eiken balken het beeld bepalen, staan de verwarmingsketels voor het stadhuis opgesteld. “De nauwe en volledige houten omgeving vraagt om extra voorzichtigheid”, aldus Bas Sas. “Ook hier moet worden voorkomen dat er ook maar iets fout kan gaan. Bijvoorbeeld als gevolg van vlambogen door overstroom of kortsluiting.”  “Een voorbeeld daarvan zijn losse draden of kabels die contact maken en vonken of ontlading veroorzaken”, licht Martijn van Putten van Gertenbach Elektro toe. De vonken kunnen het geïoniseerde gas tussen geleiders met een spanningsverschil ontsteken. Dit wordt niet herkend door aardlekschakelaars of installatieautomaten waardoor ze ook niet afschakelen. Een vlamboog is dan al snel het gevolg. “Bij zo’n vlamboog komt enorm veel warmte vrij  waardoor een brand kan ontstaan. Zeker in een volledig houten omgeving is die kans groot.”


AFDD vlamboogdetector

Om de historische omgeving te beveiligen tegen de gevolgen van een vlamboog, koos Gertenbach Elektro bij de vernieuwing van de installatie op zolder voor de AFDD vlamboogdetector van ABB. “We werken al vele jaren met ABB samen en zijn zeer tevreden over de kwaliteit van hun producten en expertise. De AFDD is een goed voorbeeld van zo’n hoogwaardig ABB-product. Deze integreert een vlamboogdetector en installatieautomaat. Zo worden niet alleen vlambogen herkend maar wordt ook de elektrische installatie beveiligd tegen kortsluiting, overspanning en overbelasting.”

De AFDD wordt in twee uitvoeringen geleverd: S-ARC1 en S-ARC1 M met een kortsluit-afschakelvermogen van respectievelijk 6kA en 10kA. Voor het aansluiten met kabels of doorverbindingskammen staan dubbele kooiklemmen ter beschikking. De continue zelftest garandeert maximale veiligheid en continuïteit; met een testdrukknop kan de correcte werking van het vlamboogdetector altijd worden gecontroleerd.