Samarbete hjälper LKAB att förbereda sig för sina framtida produktionsbehov

EU:s största järnmalmsproducent LKAB behövde uppdatera delar av tekniken i gruvan i Malmberget. Valet på samarbetspartner föll, som så många gånger tidigare, på ABB.

Dela sidan

Kundbehov

  • stoppa ett angripet av korrosion på Malmbergets viktigaste gruvspel
  • framtidssäkra tvillingspelen genom att uppdatera nästan hela produktionslinjen, både de mekaniska och elektriska delarna, från påmatning till avlastning

ABB:s lösning

Service för underjordsgruvor:

  • uppdatera säkerheten med gravity winding
  • separera tömningsutrustningen mellan spelen för en bättre redundans
  • dubblera bromsstationerna och uppgradera strömriktaren

Fördelar

  • gruvspelet var tillbaka i drift flera månader tidigare än planerat
  • säkerställd produktion 20 - 30 år framåt i tiden

Faktaruta LKAB:

Bildades
1890
Ägs av
Svenska staten
Anställda (2017)
4118
Verksamhet
Gruvdrift och förädlingsverk
Var  Produktionen finns i Kiruna, Malmberget och Svappavaara
Omsättning
23,5 miljarder kronor
Står för 
45 % av frakten på svensk järnväg
Är
EU:s största järnmalmsproducent med cirka 80 % av den totala produktionen. Den förädlade järnmalmen skeppas från Luleå och Narvik ut i världen.

EU:s största järnmalmsproducent

LKAB i Malmberget driver en av företagets tre gruvor och förädlingsverk på Malmfälten. Varje år producerar LKAB Malmberget runt 16 miljoner ton järnmalm. Gruvspelen, som fraktar järnmalmen upp till ytan i stora hissar, är pulsådern i produktionen. Med tanke på gruvspelens kapacitet – runt tusen ton i timmen – är det av yttersta vikt för verksamheten att minimera driftsstoppen.


EU:s största järnmalmsproducent med cirka 80 % av den totala produktionen.

Två gruvspel var angripna av korrosion

Vid den oberoende besiktningen av Malmbergets viktigaste gruvspel, tvillingspelen Vitåfors Östra och Västra, upptäckte man att nedre delen av stålskelettet var angripet av korrosion.

– För att åtgärda problemen räknade vi initialt med att varje spel skulle stå still i åtta månader. Enligt våra beräkningar skulle vi tappa totalt 40 % av gruvans totala uppfordringskapacitet under den tiden, säger Pär Sundqvist, underhållsingenjör på LKAB Malmberget.

Med hjälp av en konsultfirma gjorde LKAB:s projektavdelning tillsammans med beställarorganisationen en utredning av behoven.

– Vi insåg att vi behövde framtidssäkra tvillingspelen genom att uppdatera nästan hela produktionslinjen, alltså både de mekaniska och elektriska delarna, från påmatning till avlastning.

Pär Sundqvist, , underhållsingenjör på LKAB Malmberget
– För att åtgärda problemen räknade vi initialt med att varje spel skulle stå still i åtta månader. Enligt våra beräkningar skulle vi tappa totalt 40 % av gruvans totala uppfordringskapacitet under den tiden

Gruvspelet var tillbaka i drift flera månader tidigare än planerat

Ett antal leverantörer kontaktades för att ta fram en kostnadskalkyl för uppdatering av spelen. LKAB kom fram till att ABB hade den bästa lösningen. Samarbetet dem emellan går långt tillbaka i tiden. Redan 1948 levererade ABB den första gruvhissen till LKAB.

– ABB är en trygg leverantör på gruvspelsmarknaden. Vårt samarbete är djupt rotat. Faktum är att vi använder oss av deras lösningar medan ABB använder sig av detaljlösningar som vi på LKAB har tagit fram. Det finns en djup respekt och ömsesidigt förtroende oss emellan, säger Pär Sundqvist.

Jan-Erik Asplund jobbar numera som ansvarig säljare för ABB Mining i regionen, men utförde designen av elektrisk hård- och mjukvara till gruvspelet Vitåfors västra. Runt månadsskiftet mars-april 2017 stängdes anläggningen för att börja framtidssäkra Vitåfors västra. Under hösten 2017 var gruvspelet åter i drift.

– Bland annat så uppdaterade vi säkerheten med gravity winding*; separerade tömningsutrustningen mellan spelen för en bättre redundans samt dubblerade bromsstationerna och uppgraderade strömriktaren.

*Gravity winding är ett unikt fristående nödkörningssystem som används för att evakuera personer ur skipschakt. Man styr bromsarna kontrollerat och med hjälp av jordens gravitation kommer spelet i rörelse och personer kan på ett säkert sätt ta sig ut vid en eventuell händelse.


Pär Sundqvist, underhållsingenjör på LKAB Malmberget
– ABB är en trygg leverantör på gruvspelsmarknaden. Vårt samarbete är djupt rotat. Faktum är att vi använder oss av deras lösningar medan ABB använder sig av detaljlösningar som vi på LKAB har tagit fram. Det finns en djup respekt och ömsesidigt förtroende oss emellan.

Relationsbyggandet är a och o.

Skellefteå-bon Jan-Erik Asplund pratar om vikten av att ha folk på plats som sitter nära kunden. I den interna processen har videokonferenssystem underlättat för ABB vars medarbetare som arbetar med gruvspel finns utspridda i Västerås, Skellefteå, Gällivare och Kiruna.

– Jag tror det är viktigt att man känner samhörighet med varandra, relationsbyggandet är a och o. Både internt och externt.

Jan-Erik Asplund, ABB
– Det är viktigt att man känner samhörighet med varandra, relationsbyggandet är a och o. Både internt och externt.

Säkrad produktion 20–30 år framåt i tiden

Nästan exakt ett år senare var det Vitåfors Östras tur att uppgraderas. Filip Stålnacke som själv tillbringat två år på LKAB i Kiruna, jobbar nu som serviceingenjör på ABB. Han var ledande igångkörare på plats och tog fram mjukvaran i projektet med Vitåfors Östras.

– Vi höll tidplanen bra, något som alltid är en utmaning, även om det i princip var en ”copy-paste” på Vitåfors Västra. Vi har haft en bra gemenskap under arbetets gång, utan sura miner.

Även Peter Johansson, projektledare på ABB, och ansvarig för genomförandet av båda projekten tycker att hela arbetet har gått friktionsfritt.

– Dock fick vi kämpa ganska hårt för att få igång motorn under idrifttagningen. Men tack vare vår goda relation med LKAB så kunde vi lösa det tillsammans, säger han.

Även om teknikutvecklingen går rasande fort, så är Pär Sundqvist på LKAB säker på framtida goda resultat.

– Vi vet att vi har installerat utrustning som kommer att säkra vår produktion 20–30 år framåt i tiden, säger han.

SUM (Sustainable Underground Mining)

ABB och LKAB har en lång historia av samarbete. Under 2018 initierade LKAB och ABB ett industriellt utvecklingsprojekt tillsammans med Epiroc, Combitech och Volvokoncernen med målet att bygga framtidens hållbara, säkra, koldioxidfria, digitaliserade och autonoma gruva. Testanläggning för SUM (Sustainable Underground Mining) ska utvecklas och testas i verklig gruvmiljö i Kiruna och Malmberget, såväl som i en virtuell testgruva. ABB bidrar med lösningar för elektrifiering och samarbetsplattformar.

SUM kommer att ligga till grund för beslut som fattas redan i mitten på 2020-talet för en av Sveriges största industriinvesteringar någonsin. Efter 2030 ska LKAB stå redo att bryta järnmalm djupare ner i gruvorna i Kiruna och Malmberget.

 


LKAB:s gruvdrift, så går det till:

  1. Först skapar man tunnlar som kallas för ortar genom sprängning rätt genom malmkroppen.
  2. I ortarna borras åtta uppåtgående hål i solfjäderform, som bildar en krans. Varje ort kan rymma uppemot 40 kransar.
  3. Därefter fylls varje krans med sprängmedel. Det utförs sprängningar varje natt. 
  4. Malmen lastas ut ur orterna och tippas sedan i vertikala schakt där malmen samlas i bergsfickor.
  5. Malmen transporteras till stora krossar via förarlösa tåg eller truckar. Här sönderdelas malmen till 10 cm stora bitar.
  6. Malmen fraktas till malmhissarna, eller skiparna, och körs upp till ytan. Varje skip kan lasta upp till 40 ton malm i en hastighet av 17 meter per sekund.
  7. Malmen förädlas i förädlingsverken. De förädlade järnmalmsprodukterna uppgår till cirka 28 miljoner ton per år.
  8. Järnmalmsprodukterna fraktas på tåg till hamnarna i Luleå och Narvik.

Läs mer

Select region / language

Populära länkar