Rostfria motorer på frammarsch för livsmedelsapplikationer

Det är svårt att rengöra kapslade elmotorer, men som tur är finns det nu ett alternativ.

Inom hygienområdet måste utrustningen saneras regelbundet. Och det är då som motorkapslingen blir ett verkligt problem. Den är till för att skydda motorer på utrustningar i sköljutrymmen, men den blir lätt förorenad av matpartiklar. I många fall är motorn fläktkyld och fungerar som en stor dammsugare som suger in luft och luftburna föroreningar i kåpan där matpartiklar kan byggas upp. Det finns inget enkelt sätt att komma åt motorn inuti kåpan, det enda sättet att kontrollera att allt är rent är att demontera kåpan – en tidsödande operation.

Rostfria motorer är idealiska för sköljutrymmen

Rostfria motorer klarar sköljmiljöerna utan att behöva skyddskåpor. Sådana motorer används redan i stor utsträckning i Nordamerika. I vissa applikationer inom livsmedelsindustrin i USA är rostfria motorer i själva verket den enda acceptabla lösningen.

Utanför Nordamerika tenderar maskinleverantörerna fortfarande att använda konventionella motorer. Om livsmedelsproducenten inte specificerar rostfritt monteras vanliga motorer eftersom de är billigare. Hittills har de flesta livsmedelsproducenter utanför Nordamerika inte specificerat motorer av rostfritt stål, troligen för att de inte kände till att de hade ett val.

I Europa finns det till och med maskinleverantörer som monterar konventionella motorer på utrustning för hemmamarknaden men använder rostfria motorer i produkter som exporteras till USA. Men nu håller situationen på att ändras. De som ska handha, underhålla och framför allt rengöra utrustningen vet blott alltför väl att kåpor inte har någonting att göra på maskiner som måste rengöras regelbundet.

Rostfria motorer gör livet så mycket enklare för livsmedelsproducenterna. När du har bestämt dig för att specificera motorer av rostfritt stål till din utrustning använder du nedanstående checklista för att garantera att du får den bästa tänkbara motorn för din applikation.

Checklista för val av rostfria motorer

 1. Konstruerad enligt hygieniska principer
  Motorer av rostfritt stål för våta livsmedelsprocesser ska kunna tåla tuffa sköljmiljöer och hög fuktighet. I idealfallet ska de vara kompatibla med clean-in-placemetoder (CIP) för att minska rengöringstiderna. Leta efter motorer med ett jämnt, självdränerande hus utan håligheter där matpartiklar kan samlas.

 2. Kapslingsklass IP69K
  Kapslingsklassen är viktig. Många motorer som uppges vara lämpliga för sköljutrymmen har kapslingsklass IP66, men IP69K (skydd mot högtryckstvätt med hög temperatur) är definitivt överlägsen och nödvändig för att ge effektiv kapsling.

 3. Ingen kylfläkt
  Motorn bör helst vara av typen TENV (helt kapslad, ej fläktkyld), vilket innebär att den inte har någon fläkt eller fläktkåpa – båda dessa kan gömma smuts och vara svåra att få rena.

 4. Livsmedelsklassat smörjmedel
  H1-klassade smörjmedel lämpliga för livsmedelsmiljöer bör användas i lagren så att eventuell förorening undviks och för maximal livsmedelssäkerhet.

 5. Kapslade lindningar
  Motorn bör ha kapslade lindningar för ökad tillförlitlighet. Det säkerställer lång livslängd i fuktiga miljöer och bidrar därför till lägre totala ägandekostnader.

På ABB har vi stor erfarenhet av att leverera rostfria motorer till livsmedelsindustrin. Vår enhet i USA, Baldor Electric Company, har erbjudit sköljmotorer enligt NEMA standarden i mer än 20 år. Nu gör vi samma teknik tillgänglig i Europa och på andra IEC-marknader.

Gå in på våra webbsidor för att få mer information om motorer av rostfritt stål och andra lösningar för livsmedelsprocesser.

Text: Översatt från ABB Conversations, skriven av Tero Helpio.

Loading documents
 • Kontakta oss

  Skicka in din förfrågan så kontaktar vi dig

  Kontakta oss
Select region / language

Populära länkar