АББ България успешно подкрепя бъдещите инженери чрез Дуална форма на обучение и изпрати своя първи випуск

АББ България успешно подкрепя бъдещите инженери чрез Дуална форма на обучение и изпрати своя първи випуск

  • Четиринадесет ученици завършиха успешно програмата по дуално обучение на АББ България – клон Раковски в партньорство с Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив.
  • Партньорството между АББ и Професионална гимназия по електротехника и електроника стартира през 2018 г. за обучение на ученици по специалност „Електрообзавеждане на производството.
  • Програмата подкрепя студентите в бъдещия им избор на кариера, като им дава възможност на ранен етап да идентифицират своя кариерен път и предпочитаните от тях области за развитие.

АББ България клон Раковски отпразнува завършването на първия си випуск ученици по програма за дуално обучение през второто тримесечие на 2023 г. Учениците от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив успешно съчетаха професионалното си обучение в гимназията с практически опит заедно с инженерите на световния технологичен лидер АББ.

Дуалното обучение е форма професионално обучение, което съчетава теоретични знания с практически опит. Чрез този тип обучение студентите имат възможност да се запознаят с различни технологии, машини и техническо оборудване, като същевременно се учат от опитни професионалисти. Този тип образование е утвърдено и много добре развито в Германия, Австрия и Швейцария. Като част от системата за дуално обучение в България, шестнадесет обучени и сертифицирани ментори от АББ - клон Раковски обучаваха учениците, заедно с ръководителя на проекта за дуално обучение - инж. Георги Георгиев.

„Горди сме да съобщим, че първият ни випуск завърши успешно практическото си обучение. Учениците, както и техните ментори, преминаха през дълъг и ползотворен път заедно. Щастлив съм да видя как израснаха като личности и развиха добри работни навици по време на престоя си в АББ. Като ръководител на проекта се надявам, че дуалното обучение е осигурило на участниците необходимия старт за бъдещата им кариера. Всеки един от тях е добре дошъл сега и като специалист, и в бъдеще като инженер. Пожелавам им много успехи и искрено се надявам, че опитът, който носят със себе си и отличното сътрудничество с АББ ще останат с тях за дълго време и ще ги вдъхновяват по пътя.", каза инж. Георги Георгиев, ръководител на проекта за дуално обучение в АББ.

Концепцията за дуално обучение в България стартира през 2018 г. с четиринадесет ученици, които тогава бяха в 8 клас, в паралелка „Електрообзавеждане на производство“. На 20 септември 2021 г. стартира практическото им обучение по програмата, разработена съвместно от АББ и Професионалната гимназия по електротехника. За да развият своите практически знания и умения по време на програмата, четиринадесет студенти прекарваха по два дни всяка седмица в производството на завода на АББ в Раковски и производствената база в Пловдив. Практическите дейности бяха базирани на специфична програма, подкрепена с учебни материали и практически стендове. По време на обучението менторите на АББ работиха с младите инженери за развиване на работни навици и придобиване на знания за цялостния производствен процес и продуктите на компанията. В програмата бе включена и допълнителна дисциплина за подготовка на дипломните им проекти, като цялостното необходимо оборудване за това бе осигурено от АББ - клон Раковски.

„Дуалното обучение е източник на голям опит за мен. Наслаждавах се на разнообразието от дейности и новата информация, която научавах всеки ден, благодарение на опитните професионалисти. В момента дори съм стажант в АББ клон Раковски на позиция Електротехник. С гордост мога да кажа, че съм приет да продължа висше образование в Технически университет София – филиал Пловдив. Вярвам, че дуалното обучение ми даде необходимия старт в живота“, сподели Виктор Алексиев, завършил Дуално професионално обучение.

Пет години по-късно още две направления „Автоматизация на непрекъснатото производство“ и „Микропроцесорна техника“ са включени в програмата за дуално обучение, разработена от АББ клон Раковски и Професионална гимназия по електротехника.

"Изключително сме развълнувани да отпразнуваме дипломирането на нашите първи ученици чрез дуално професионално обучение. Завършването на гимназия бележи началото на зрелостта. През последните пет години станахме свидетели на тяхното развитие като професионалисти и личности, което се дължи не само на техните собствени усилия, но и на усилията на техните ментори, учители и колеги. За пореден път доказахме, че упоритата работа води до успех, когато даваш всичко от себе си за всяко начинание. По време на престоя си при нас те не само видяха и приложиха наученото на практика, но и се научиха да вземат решения и да поемат отговорност за действията си, което им помогна да узреят. Вълнуваме се за тях и с нетърпение очакваме бъдещите им постижения“, каза Кристина Маринова, Бизнес партньор Човешки ресурси, клон Раковски на АББ България.

И в бъдеще АББ клон Раковски ще продължи да развива млади специалисти и програмата за Дуално професионално обучение. Горди с постиженията на младите специалисти, техните наставници от АББ клон Раковски им пожелават много успехи. АББ изказва благодарност на своите студенти за участието и успешното представяне на компанията по време на кариерни форуми и събития, насочени към популяризиране на дуалната форма на обучение.

АББ е технологичен лидер в електроснабдяването, електрообзавеждането и автоматизацията, позволяващ по-устойчиво и ефективно бъдеще. Решенията на компанията обединяват инженерно ноу-хау и софтуер, за да оптимизират начина, по който нещата се произвеждат, предвижват, захранват и управляват. Надграждайки над 130 години върхови постижения, около 105 000 служители на АББ са ангажирани с иновациите, които ускоряват индустриалната трансформация. www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp