АББ ще захранва новите контейнерни кораби на Samskip работещи с водородно гориво

АББ ще захранва новите контейнерни кораби на Samskip работещи с водородно гориво

  • АББ осигури пълна поръчка за захранване, задвижване и системи за автоматизация за задвижваните с водород контейнерни кораби на Samskip Group
  • Корабите са сред първите в света, които демонстрират потенциала на водородните горивни клетки като чист и възобновяем източник на гориво
  • Компактната система за разпределение на енергия DC Grid™ на АББ осигурява подобрена производителност, ефективност и безопасност на системата

АББ ще достави цялостна система за разпределение на електроенергия за два новопостроени контейнерни кораба на глобалната логистична компания Samskip Group със седалище в Ротердам, Холандия. Корабите ще бъдат сред първите в света, които ще използват водород като гориво. Финансови подробности не бяха разкрити. Поръчката бе резервирана през второто тримесечие на 2023 г.

Построени от Cochin Shipyard Ltd, най-голямото съоръжение за корабостроене и поддръжка в Индия, 135-метровите кораби трябва да бъдат доставени съответно през третото и четвъртото тримесечие на 2025 г. И двата кораба ще работят между Осло Фиорд и Ротердам, разстояние от приблизително 700 морски мили.

В допълнение към интегрирането на водородни горивни клетки, цялостният пакет на АББ включва новата компактна версия на ABB Onboard DC Grid™ система за разпределение на енергия, която ще осигури оптимално използване на енергията на борда. Корабите ще разполагат и с управлението на решението за съхранение на енергия на АББ, с водещата в индустрията технология за автоматизация, ABB Ability™ System 800xA, осигуряваща безпроблемна работа на бордовото оборудване. Използвайки системите за отдалечена диагностика ABB Ability™ Remote Diagnostic Systems, корабите ще се възползват от оптимизирана сигурност и производителност чрез 24/7 дистанционна поддръжка.

Горивните клетки превръщат химичната енергия от водорода в електричество чрез електрохимична реакция. С използването на възобновяеми източници за производство на водород, цялата верига за производство на енергия става чиста. Технологията за водородни горивни клетки се счита за едно от най-обещаващите решения в подкрепа на програмата за декарбонизация на корабоплаването, с потенциал за значително намаляване на емисиите на парникови газове и повишаване на енергийната ефективност.

Корабите на Samskip ще бъдат захранвани от 3,2 MW водородни горивни клетки всяка, с инсталирани дизелови генератори за резервно копие. Логистичната група, която има за цел да постигне нетна нула до 2040 г., предвижда, че всеки кораб ще може да избегне около 25 000 тона емисии на CO 2 годишно, когато се захранва от горивни клетки и използва зелена брегова енергия на пристанището. Въпреки че корабите поставят нови стандарти за екологични операции, от тях се очаква да се представят на същото ниво като конвенционалните кораби на Samskip.

Корабите на Samskip ще бъдат задвижвани от горивни клетки на водород с мощност от 3,2 мегавата всяка, с дизелови генератори инсталирани като резерв. Логистичната група, която цели да постигне нето нулеви емисии до 2040 г., очаква, че всеки кораб ще може да избегне около 25 000 тона CO2 емисии годишно, когато се задвижва от горивни клетки и използва зелена брегова електроенергия на пристанището на зареждане. Въпреки че корабите създават нови стандарти за екологично приятни операции, се очаква да изпълняват на същото ниво като конвенционалните кораби на Samskip.

Проектът е в съответствие с преразгледаната стратегия за намаляване на парниковите газове (ПГ) на Международната морска организация, която призовава за достигане на нетни нулеви емисии на ПГ от международното корабоплаване близо до 2050 г., с ангажимент за увеличаване на използването на нисковъглеродни горива до 2030 г.

„АББ има удоволствието да си сътрудничи със Samskip и Cochin Shipyard Limited по този проект, който ще помогне да се избегнат емисиите и да се намалят оперативните разходи“, каза Юха Коскела, президента на отдел Морски пристанища.„АББ е в челните редици на най-амбициозните планове на корабоплаването за декарбонизация и определяне на нови стандарти за екологичен морски транспорт.“

„Нивото на амбиция на Samskip по отношение на емисиите изисква партньори като АББ, със сходни цели за иновации и желание за инвестиране в бъдещето“, каза Ерик Хофмистер, ръководител управление на автопаркове, Samskip Group. „Тези кораби са постижение за морската индустрия, доставяйки водородни горивни клетки като чиста и възобновяема технология.“

„Cochin Shipyard с гордост си партнира с АББ в укрепването на нашата позиция като ранен двигател в устойчивите технологии и в подкрепа на визията на Индия да се превърне в Глобален център за изграждане на зелени кораби“, сподели Мадху С. Наир, председател и управляващ директор на Cochin Shipyard Limited.

Проектът е съфинансиран от норвежкото държавно предприятие ENOVA. Работейки под Министерството на климата и околната среда на Норвегия, ENOVA насърчава преминаването към по-екологично потребление и производство на енергия, както и развитието на енергийни и климатични технологии.

АББ е лидер в технологиите за електроснабдяване, електрообзавеждане и автоматизация, позволяващи по-устойчиво и пестящо ресурси бъдеще. Решенията на компанията обединяват инженерно ноу-хау и софтуер, за да оптимизират начина, по който нещата се произвеждат, задвижват, захранват и управляват. Надграждайки над 130 години върхови постижения, около 105 000 служители на АББ са ангажирани с иновациите, които ускоряват индустриалната трансформация. www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp