​Гледки към северното сияние - сградната автоматизация KNX се грижи за стъклените иглута при тежки условия

​Гледки към северното сияние - сградната автоматизация KNX се грижи за стъклените иглута при тежки условия

Стъклените иглута предлагат на туристите в Лапландия и Гренландия идеалната възможност да изживеят полярното сияние. Техническото ноу-хау на АББ, съчетано със системи, които използват стандарт KNX технология за сградна автоматизация, гарантира безпроблемната им работа при предизвикателни климатични условия.

АББ работи с разработчиците на стъклени иглута във Финландия от много години. От 2016 г. технологията на АББ гарантира, че тези иглута предлагат на туристите непрекъсната гледка към северното сияние и цялостен комфорт в Лапландия в рамките на Арктическия кръг. Тези иглута са направени от най-добрите нови иновации в отоплителната технология и сградната автоматизация, с въздушната термопомпа на иглуто, вентилационния модул, подовото отопление и отоплението на вътрешната и външната страна на стъкления покрив, свързани към ABB i-bus® KNX – централизирана система за автоматизирано управление. При изтичане на вода, например, магнитният вентил спира светкавично подаването на вода, а оптичната връзка предава алармата към рецепцията и офиса за поддръжка. Обслужват се всички основни елементи от управлението на сградата.

Актуализиран дизайн на стъклените иглута, наречен Smart Lucia, поддържан от технологията на АББ, използваща стандарта за сградна автоматизация KNX, бе представен в Гренландия. Изработени от интелигентно стъкло и стомана, стъклените иглута са разположени на територията на хотел Arctic в Илулисат на брега на Гренландия. Разположени на ръба на скалата, туристите, отседнали в иглутата, могат денонощно да наблюдават природата, морето и преминаването на айсберги.

center

„Хората идват тук, за да ловят риба и да гледат айсбергите, от които тук можете да видите доста. Наблизо има фиорд, от който се отчупват огромни айсберги. Морските течения ги носят оттук покрай града. казва Кари Мати Руханен, собственик на Savon Lasituote – финландската компания, произвеждаща новите стъклени иглута.

center

Стъкленото иглу работи с KNX при всяко метеорологично условие

Тази гама от стъклени иглута са направени за първи път през 2018 г., като вдъхновението е почерпено от мисълта за изграждане на по-удобни жилищни пространства от стъкло освен малки, остъклени тераси. Архитект Теему Пиринен се присъедини към екипа на проекта Smart Lucia и по този начин бяха създадени отличителните иглута, които предлагат 360-градусова гледка с външни стени, направени изцяло от стъклени панели.

center

От самото начало стъклените иглута са разработени да бъдат подходящи за всякакви метеорологични условия. Стъклото е труден строителен материал – през лятото то се нагрява лесно, а през зимата може да се натрупа сняг, който охлажда стъклото и пречи на гледките, включително полярното сияние през нощта, една от големите атракции за посетителите на Арктическия кръг. Иглутата изискват сложна отоплителна система.

„Исках висококачествена система за сградна автоматизация, която е лесна за използване. Нашият избор беше технологията ABB i-bus ® KNX въз основа на нашия предишен опит. Важно е стъклените иглута да работят според очакванията – независимо от времето. Пренасяме иглута в предизвикателните условия на Гренландия. Интерес има и към туристически дестинации, разположени в пустинята, тъй като дори при горещи условия стъкленото иглу може да бъде направено достатъчно удобно, за да се види звездното нощно небе“, обяснява Руханен.

Иглутата осигуряват интелигентни технологични контроли вътре в стаите за регулиране на кондензационните нагреватели и водното подово отопление. Температурата на вътрешното остъкляване и външния покрив се поддържа с безшумни електрически релета, докато охлаждането и резервното отопление се доставят от въздушна термопомпа. Цялата система може да се управлява от стаята или дистанционно чрез приложение и може да се изключи с картата за достъп до стаята.

Ключовите данни за използването и потреблението на ресурси се визуализират и персонализират специално за хотела, за да се осигури правилно наблюдение и управление, а полезна информация за посетителите, включително менютата на ресторанта например, е вградена в потребителския интерфейс. Данни от измервания, аларми, хронология и дневниците за активността на детекторите за пожар, температури на стаите, подовете и отопляемите стъкла се управляват и са на разположение на персонала на хотела за анализ.

„С помощта на KNX можем да наблюдаваме дистанционно как работи сградната автоматизация, когато се използва от гости. Ако възникнат проблеми, ние също можем да помогнем и да посъветваме как могат да бъдат разрешени. Обучението и запознаването с внедряването може да се извърши и дистанционно, така че не се налага да пътуваме от Ийсалми до Гренландия или до пустинята, ако е необходима помощ” – добавя Кари Мати Руханен.

Лесно, международно и енергоспестяващо

Оскар Ярнефелт, Регионален мениджър Продажби в АББ, каза: „Стъкленото иглу не е най-лесната конструкция за поддръжка, но с помощта на KNX работи наистина добре. Иглутата имат подово и стъклено отопление, което трябва да работи надеждно и лесно за управление.“ Според Ярнефелт, предимствата на KNX се крият в неговата разширяемост, мащабируемост и възпроизводимост, както и в международната му поддръжка. KNX е международен отворен стандарт, така че експерти могат да бъдат намерени по целия свят и АББ като глобална компания може да помогне почти навсякъде по света.

„Когато функциите и програмирането на първото иглу са обмислени внимателно, вече е значително по-бързо да се инсталират останалите, благодарение на възможността за копиране на KNX“, казва Ярнефелт. „Голямо предимство на решението KNX е, че добрата сградна автоматизация спестява енергия, без да нарушава комфорта на крайните клиенти. Когато контролите са настроени правилно, е лесно да се контролира работата им, така че енергията да не се губи”.

Функционалната и лесна автоматизация на сградите също помага на иглутата да пестят енергия. Жителите могат да прилагат настройки, за да изключат всички светлини, да настроят вентилацията на минимум и да изключат контактите. Възможно е хотелът да променя дистанционно настройките при свободни места и системата автоматично се адаптира към различните климатични условия, спестявайки енергия и намалявайки необходимостта персоналът на хотела да прави индивидуални настройки. Системата може да се наблюдава и управлява и дистанционно, което значително намалява необходимостта от поддръжка на място.

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp