АББ пуска в експлоатация първите дигитални подстанции в Италия

АББ пуска в експлоатация първите дигитални подстанции в Италия

Технология, базирана на ABB Ability™, ще повиши ефективността и ще осигури възможност за доставка на чиста вятърна енергия

АББ пусна в експлоатация две дигитални подстанции, разположени в Толве и Вальо, част от регион Базиликата в Южна Италия. Подстанциите ще интегрират и предават генерирано от местните вятърни ферми електричество на домове и предприятия в региона, като с това ще осигурят своя принос за реализирането на целта на Италия до 2030 година да покрива 28% от енергийните си нужди чрез ВЕИ.

Ключовите консумативи към подстанциите включват базирани на ABB AbilityTM системи за автоматизация и управление, оборудване за интелигентна защита, трансформатори със сензори, КРУ с дигитални функции и усъвършенствани комуникационни системи. АББ подписа и 20-годишен договор за обслужване, за да подсигури поддръжката на новата дигитална подстанция във Вальо. Това продуктово решение включва денонощно наблюдение 7 дни в седмицата чрез центрове за дистанционно управление, базирани в Генуа, Сесто Сан Джовани и Санта Паломба.

Подстанциите са ключови елементи в инфраструктурата на енергийните мрежи, които улесняват ефективния и надежден пренос и разпределение на електричество. Те управляват и защитават потоците електроенергия, свързват електроцентрали с мрежата и осигуряват връзка между преносни и разпределителни мрежи, както и към крайните потребители.

Ключовите дигитални компоненти подобряват управляемостта и надеждността, като същевременно оптимизират оперативните разходи. Те осигуряват възможност и за оперативно съвместими комуникации чрез Ethernet кабели вместо медни жици, и намаляват изискванията за пространство. Дигитализацията предлага също и възможности за дистанционно наблюдение и значително засилва видимостта на инсталираните активи и системи. Тя помага за събирането на практически данни, които да предоставят на операторите в контролните центрове информация в реално време с цел оптимизиране на работата и предотвратяване на повреди.

Вятърната енергия, генерирана в регион Базиликата в Южна Италия, обезпечава повече от половината от общото регионално потребление на електроенергия. Регионът е известен със своя праисторически град Матера, който представлява една от най-старонаселените части на света и е определен за Европейска столица на културата за 2019 г.

“Тези революционни дигитални подстанции ще помогнат да доставяме чиста вятърна енергия на милиони хора в един исторически регион, поел своя път към бъдещето,” заяви Клаудио Фачин, президент на дивизия „Енергийни мрежи” на АББ. „Тези проекти са поредният пример за ключовата роля, която играе дигитализацията в оформянето на енергийните системи, и препотвърждава позицията на АББ като предпочитан партньор за осигуряване на една по-силна, по-интелигентна и по-зелена енергийна мрежа.”

Дигиталната подстанция във Вальо бе пусната в експлоатация за дружеството Lucania Wind Energy Srl, а подстанцията Oppido Lucano - за компанията Tolve Wind Holding Srl, съвместно с италианското дружество за инженерство, доставки и строителство PLC Service Srl.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 130-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация с две предложения с ясна стойност: довеждане на електричество от която и да е електроцентрала до който и да е електрически контакт, и автоматизиране на всички промишлени отрасли от естествени ресурси до завършени продукти. В качеството си на основен партньор на Формула Е, изцяло електрическият международен клас моторни спортове на FIA, АББ продължава да тласка границите на електическата мобилност отвъд възможното, допринасяйки за едно по-устойчиво бъдеще. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 147 000 служители.  www.abb.com

Връзки:

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp