АББ и Волво ще електрифицират улиците на Гьотеборг

Снимка предоставена от ElectriCity
Снимка предоставена от ElectriCity

157 нови електрически автобуса на Волво ще влязат в движение по улиците на Гьотеборг, Мьолндал и Партиле през 2020 година. Автобусите ще бъдат захранвани от решения за зарядна инфраструктура, предоставени от водещия доставчик на пазара - АББ. Тази забележителна новина представлява важна стъпка от реализирането на устойчиво решение в обществения транспорт за 180-те милиона пътувания с автобус годишно в региона.

В съответствие с визията на шведското правителство, че Швеция трябва да е климатично неутрална до 2050 година, компанията за обществен транспорт Västtrafik очаква да е електрифицирала целия градски трафик във Västra Götaland до 2030 г.

Volvo и АББ ще подпомогнат реализирането на тази цел с доставката на 157 нови електрически автобуса и поддържащата зарядна инфраструктура за тях на автобусния оператор Transdev.

Очаква се през декември 2020 г. новите захранвани с електричество линии ще бъдат представлявани от общо 220 електрически автобуса, които ще транспортират жителите и посетителите на Гьотеборг до края на годината.

“Автобуси Volvo са лидер в електромобилността и решенията за устойчив обществен транспорт. Заедно с АББ и нашите партньори ние създадохме общо холистично транспортно решение, което ще направи обществения транспорт в Гьотеборг по-безшумен и без вредни емисии”, споделя Хокан Агневал, президент на Автобуси Volvo. “Продуктовото решение показва, че електрическите автобуси са не само нещо от бъдещето, но още от днес предоставят на градовете обществен транспорт, който е устойчив и финансово осъществим.”

19 нови високомощни електрически зарядни станции ще бъдат инсталирани през втората половина на 2020 година преди новите автобуси да влязат в експлоатация, като още две станции се планират за в бъдеще.

Автобусите в Гьотеборг, Мьолндал и Партиле ще бъдат зареждани от 450kW високомощни зарядни станции Panto Down от АББ. Като модулно решение, базирано на OppCharge - отворен интерфейс за зареждане на постоянен ток за електрически автобуси, решението предлага високомощно зареждане чрез автоматизирана връзка на покрива. АББ ще достави цялостно решение, което включва както зарядните станции, така и целия необходим хардуер за връзка с мрежата чрез разпределителните шкафове за кабели на АББ.

Автобусите ще се презареждат само за три до шест минути на зарядните станции по всички маршрути. Високомощните зарядни станции, които представляват част от иновативното портфолио от дигитални решения и услуги на АББ във всички бизнес сфери - ABB Ability™, доставят онлайн свързаност, която позволява на операторите на мрежи да извършват отдалечено наблюдение и конфигуриране на зарядните точки, като освен това и намаляват времето извън експлоатация и повишават ефективността.

“Устойчивата трансформация на автобусния трафик в Гьотеборг е един пример за това как АББ преследва своята “Мисия към нула”, като разработва иновации, които ще допринесат за едно бъдеще с нулеви вредни емисии. Ние разполагаме с продуктите и решенията да доставяме електричество от генерирането му до точката на потребление по безопасен, интелигентен и устойчив начин”, споделя Франк Мулон, ръководител на глобалното направление на АББ за инфраструктурни решения за електрическата мобилност.

С места за 150 пътници и 88-процентно намаление на въглеродния диоксид при прехода към електричество, новите автобуси съчетават висок пътнически капацитет с нисък отпечатък върху околната среда.

АББ е световен лидер в областта на инфраструктурата за електрически превозни средства, предлагайки пълната гама зарядни решения за електрически автомобили, електрически и хибридни автобуси, както и за кораби и железопътни линии. АББ навлезе на пазара на продукти и услуги за зареждане на електромобили още през 2010 година, а днес вече е продала над 13 000 свои бързи зарядни станции на постоянен ток в над 80 държави. Наскоро АББ получи наградата за Глобален лидер в електрическата мобилност 2019 за своята роля в подпомагането на международното приемане на устойчиви транспортни решения.

АББ предлага продукти и услуги, които осигуряват решаващ принос за една по-голяма устойчивост в промишлеността. Повече от половината продажби на АББ в цял свят се генерират с технология, която допринася за елиминирането на причинителите на климатичните промени. Целта на АББ в рамките на “Мисия към нула” е да увеличи дяла на продажбите на решения и системи за повишена устойчивост до 60% до края на 2020 г.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е технологичен лидер, който задвижва дигиталната трансформация в индустрията. Продължавайки своята над 130-годишна история на иновации, АББ управлява четири ориентирани към клиентите, световни водещи бизнеси: Електроснабдяване и електрообзавеждане, Индустриална автоматизация, Задвижване и Роботика и Дискретна автоматизация, поддържани от общата дигитална платформа ABB Ability™. Водещият бизнес Енергийни мрежи на АББ ще бъде продаден на Hitachi през 2020. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с над 147 000 служители. www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp