АББ публикува своя Доклад за устойчивост за 2019 г.

  • АББ достига или надминава предсрочно повече от половината от заложените цели
  • 57% от приходите на компанията са от портфолиото за екологична ефективност
  • АББ получава Платинен медал EcoVadis 2020 за корпоративна социална отговорност

АББ публикува официално своя Доклад за устойчивостта 2019, описващ работата на компанията в нейните ключови области - водещи технологии, отговорна дейност и отговорни взаимоотношения. Миналата година АББ достигна или надмина повече от половината от заложените си цели предсрочно.

“АББ има ясен ангажимент към обществото. Това означава, че сме посветени на това да осигуряваме на нашите клиенти възможността да живеят и работят по-чисто, по-безопасно, по-устойчиво и с по-малко интензивно използване на ресурси. Означава също и че трябва да работим по отговорен начин”, заяви председателят на борда на директорите на АББ Петер Восер. “Окуражен съм от факта, че вече достигнахме толкова много от нашите заложени целеви резултати, както и че сме на път да реализираме и повечето от останалите цели. Знам, че нашият изпълнителен директор Бьорн Розенгрен очаква с нетърпение да представи нов набор от амбициозни цели през втората половина на годината.”

Съвсем наскоро АББ получи престижния Платинен медал EcoVadis 2020 за своята корпоративна социална отговорност, която поставя АББ в първия 1% от всички оценени компании. През годината усилията на АББ в областта на устойчивостта бяха признати и от други организации, в това число индекс сериите FTSE4Good, Индекс за устойчивост Ethibel, Индекс Corporate Knights Global 100 и Списъка на 100-те най-устойчиви организации в света на списание Corporate Knights (Корпоративни рицари).

Водещи технологии

Портфолиото за екологична ефективност на АББ, което дава възможност на интелигентните градове, отрасли и транспортни системи да смекчат климатичните промени и да съхранят невъзобновяемите ресурси, е с дял в общите приходи за 2019 г. от 57%. Компанията е на път да достигне 60% от приходите до края на 2020 г. Решенията в портфолиото включват дигитални продукти за сгради, инфраструктура, чиста енергия, системи за мобилност и енергийна ефективност, и са насочени към потенциален пазар в размер на 5 трилиона щатски долара1

Във Виетнам например, местното електроразпределително дружество на град Хо Чи Мин - SAWACO, използва системата за контрол, управление и събиране на данни (SCADA) ABB Ability™ Symphony® Plus, за да намали водните течове от 30% на 10%. На други места решението от ABB Ability™ Digital Powertrain използва дигитализацията, за да подобрява заводските работни дейности, а роботизирани и други решения за автоматизация на производството повишават ефективността и намаляват отпадъците и потреблението на енергия. Още примери могат да бъдат открити в доклада.

АББ продължава да демонстрира своя ангажимент към устойчивостта в качеството си на генерален спонсор на сериите автомобилни състезания от Шампионата ABB FIA Formula E - първите в света изцяло електрически международни серии състезания по моторни спортове на Международната автомобилна асоциация (FIA). Това партньорство е много повече от серия състезания: Идеята му е да ускори разработването и приемането на по-интелигентни решения в електрическата мобилност за едно по-устойчиво бъдеще.

Отговорна дейност

Като поддръжник на Парижкото споразумение от 2015 г. и Инициативата за научно базирани цели (Science Based Targets - SBT), АББ цели да ограничи глобалното затопляне и да облекчи потенциално опустошителните последици от климатичните промени. Миналата година АББ намали своите емисии на парникови газове с 41% в сравнение с 2013 г., като още тогава надмина заложената си цел от 40% за 2020 г.

В подкрепа на дългосрочната си амбиция да направи компанията изцяло въглеродонеутрална, миналата година АББ откри официално първата си въглеродонеутрална фабрика в Люденшайд, Германия, като пример за това какво може да бъде направено, за да направим промишлеността истински устойчива. Тъй като е оборудван със соларна електроцентрала и дигитални технологии, заводът е на път да стане енергийно независим. Заводът демонстрира всички предимства на интелигентните дигитално управлявани индустриални екосистеми.

В допълнение, АББ стана по-безопасно място за работа през 2019 г., когато процентът на нараняванията на работното място (TRIFR) падна от 0.58 до 0.47 още миналата година. Тази стойност е и под заложената за 2020 г. цел от по-малко от 0.7%. За голямо съжаление, един служител на АББ и един подизпълнител починаха през 2019 година в резултат на злополуки на работното място.

Отговорни взаимоотношения

Миналата година АББ достигна или надмина три от своите четири цели в областта на отговорните взаимоотношения. Почтеността е гръбнакът на начина, по който АББ осъществява дейност. Това ще продължи да бъде така и ще е дори още по-съществено сега, когато АББ се трансформира и опростява своите операции и управляващ модел за бъдещето.

Цел на АББ е човешките права да са добре разбрани и управлявани във всички нейни операции и интегрирани в ежедневната й дейност до края на 2020 г. За да постигне тази цел, АББ е предприела инициативи с фокус върху изграждането на капацитет, идентифицирането на рискове и подобряване на производителността в базата ѝ от доставчици.

АББ продължава действия по своята програма за равнопоставеност и приобщаване. В изпълнение на обета “Прегърни различията”, разработен от Европейския съвет за индустриалци и подписан през 2018 г., АББ свърза своите инициативи за 2019 г. с шестте зони на фокус, идентифицирани от обета: приобщаваща култура, приобщаващо лидерство, стремежи и поставяне на цели, ясна отговорност, равни възможности и обществена ангажираност и отговорност.

АББ е активен спонсор на Специалните олимпийски игри в Германия, които празнуват своята 20-годишнина тази година. Около 3 000 доброволци от АББ подпомогнаха организирането на провеждащото се два пъти в годината събитие, отделяйки време от личния си отпуск, за да участват.

Компанията осъществи скромен напредък по поставените си цели в областта на многообразието през последната година. През 2019 година 11.7% от старшите ръководители в АББ бяха жени, което е увеличение от предишните стойности от 10.5% за 2018 г. и 10% за 2017 г. АББ продължи да популяризира образованието в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), и кариерите за момичета и жени по най-различни начини, в това число целеви стипендии и менторски програми в Унгария, Индия, Полша, Швеция и други държави.

1 Комитет по въпросите на бизнеса и устойчивото развитие, януари 2017 г.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is a technology leader that is driving the digital transformation of industries. With a history of innovation spanning more than 130 years, ABB has four customer-​​focused, globally leading businesses: Electrification, Industrial Automation, Motion, and Robotics & Discrete Automation, supported by the ABB Ability™ digital platform. ABB’s Power Grids business will be divested to Hitachi in 2020. ABB operates in more than 100 countries with about 144,000 employees. www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp