АББ България обявява новите стипендианти на фондация „Юрген Дорман“ за 2020 г.

Трима студенти от Технически университет – София спечелиха престижната стипендия, която подкрепя млади инженерни таланти

За шеста поредна година АББ България обяви студентите, успели да спечелят стипендията на фондация „АББ Юрген Дорман“, която има за цел да подпомогне мотивирани инженерни студенти, които искат да продължат обучението си.

Международната стипендия се връчва на студенти с отлични академични постижения в над 12 държави. С получени повече от 20 кандидатури, АББ България избра най-добрите трима студенти от Технически университет – София и неговия филиал в Пловдив.

И тримата студенти са показали значителни инженерни постижения, отличен академичен успех и лична мотивация. Тазгодишни стипендианти са: Ралица Костадинова - специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“, Факултет по електроника и автоматика, филиал Пловдив; Симеон Андонов - специалност ‘Електроенергетика и електрообзавеждане’, Електротехнически факултет; и Делян Димитров - специалност „Приложна математика и информатика“, Факултет Приложна математика и информатика.

Стипендиантите на АББ Фондация Юрген Дорман за 2020. Отляво надясно: Делян Димитров, Ралица Костадинова, Симеон Андонов
Стипендиантите на АББ Фондация Юрген Дорман за 2020. Отляво надясно: Делян Димитров, Ралица Костадинова, Симеон Андонов

Стипендията се отпуска на студенти първи или втори курс и включва годишна финансова подкрепа в размер на 5 860 лева и еднократно предоставена сума в размер на 900 лева за закупуване на техническо оборудване.

Студентите получават възможността да работят с ментор от АББ по време на обучението си. Осигурена е и възможност за летен стаж в компанията, както и получаване на достъп до онлайн курс по английски език за допълнително разширяване на обучението им.

Стипендиантите могат да участват и в провежданото на всеки две години международно събитие за стипендианти на фондация „Юрген Дорман“ в Швейцария, което дава възможност на стипендиантите от всички страни да се запознаят, да работят по конкретни проекти и да представят своите решения пред експертно жури.

От старта на програмата в България през 2014 г. стипендията е връчена на 19 студенти с различни инженерни профили от Техническия университет в София и неговия филиал в Пловдив. Много от тях се възползваха от възможността за летен стаж в компанията, а някои от тях дори продължиха кариерата си в АББ.

"С всяка изминала година изборът на стипендиантите става все по-труден, защото се срещаме с по-мотивирани и любопитни студенти. Радвам се, че все повече студенти инвестират в своето лично и професионално развитие, както и в социални проекти и доброволчески инициативи," каза Вилиана Бакалова, HR бизнес партньор в АББ България и координатор на програмата.

АББ активно подкрепя образованието и инвестира в млади таланти и извън фондацията. За втора поредна година компанията провежда програма за дуално обучение в партньорство с Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, целяща да свърже най-новите тенденции и технологии от индустриалния свят с образователната програма на училището. Училището е и домакин на специално създаден клуб АББ за по-големите ученици, който им дава практически знания в областта на електротехниката, мехатрониката, пневматиката и др. АББ си партнира с университети в цялата страна, за да предостави по-добри възможности за професионално развитие на студентите.

АББ България разполага с две производствени бази за продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане в Раковски и две в Петрич. Във Варна компанията разполага и с модерна сервизна станция за турбокомпресори, която обслужва клиенти от българското и румънското крайбрежие на Черно море. Централният офис на АББ в България се намира в София. Компанията има над 2200 служители в страната.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 110 000 талантливи служители в над 100 държави. www.abb.com

Бизнес направление „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ е световен лидер в електрическите продукти и решения, който развива дейност в повече от 100 страни, с над 200 производствени обекта. Нашите 50 000+ служители са посветени на осигуряването на безопасно, интелигентно и устойчиво електроснабдяване и електрообзавеждане. С помощта на дигиталните решения с ABB AbilityTM в основата си, нашето портфолио защитава, свързва и оптимизира потока на електрическа енергия за по-интелигентно разпределение на електроенергия за комунални услуги, промишленост, сгради, инфраструктура и мобилност. За повече информация посетете go.abb/electrification

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp