АББ и Axpo си партнират по проект, който ще направи зеления водород по-достъпен

Компаниите подписват Меморандум за разбирателство за съвместно разработване на пилотен проект в Италия.

АББ обедини силите си с швейцарската компания Axpo за разработване на модулни инсталации за производство на зелен водород в Италия, които целят да създадат оптимален оперативен модел за производство на достъпен зелен водород.

Двете компании ще прилагат своите допълващи се умения, за да постигнат съвместната си визия за по-достъпен зелен водород, като АББ използва своето лидерство в автоматизацията, електрификацията и дигитализирането на индустриалните дейности заедно с опита на Axpo като утвърден доставчик на енергия.

Първоначалните дейности ще включват предварителни проучвания, които изследват начини за намаляване на оперативните разходи и осигуряване на нисковъглероден отпечатък, с цел идентифициране на полезни взаимодействия, които ще подкрепят стандартизацията, модуларизацията, ефективното и гъвкаво производство на зелен водород.

Понастоящем производствените разходи са основната бариера пред приемането на зеления водород. Зеленият водород, който се произвежда само с възобновяеми източници, днес е приблизително шест пъти по-скъп от сивия водород и между два до три пъти по-скъп от хибридния "син" водород, и двата от които се произвеждат с използване на изкопаеми горива като енергиен източник*.

Петер Тервиш, президент на бизнес направлението на АББ „Автоматизация на процеси“, заяви: „Като технологичен партньор се фокусираме върху областите, в които можем да постигнем най-голямо въздействие. В този проект целта ни е да използваме нашата автоматизация, електрически и дигитални технологии и експертиза в областта, за да сведем до минимум общите разходи за производство на зелен водород, което включва намаляване на разходите за експлоатация на централата. Това е от съществено значение за отключване на потенциала на зеления водород и за широкото му използване в бъдеще."

Ръководителят по иницииране и развитие на бизнеса на Axpo Италия Симоне Родолфи коментира: “Ние сме напълно ангажирани да проучим потенциала на зеления водород като част от нашата стратегия за улесняване на енергийния преход. През последните години имаше силно сътрудничество между Axpo и АББ и днешното споразумение засилва тази връзка, позволявайки на двете компании да станат важни играчи в този обещаващ сегмент."

Този проект отразява по-широката инициатива на АББ, която обединява усилията си с клиенти и партньори за проучване на възможности и технологии за изграждане на устойчива водородна екосистема за бъдеще с ниски въглеродни емисии. В допълнение към сътрудничеството с Axpo, АББ работи с Lhyfe, за да инсталира контролни решения за автоматизиране на производството в първия си проект за зелен водород във Франция.

В региона на Азия и Тихия океан, АББ подкрепя проекта Снабдителна верига за енергия от водород (Hydrogen Energy Supply Chain - HESC), който цели да произвежда водород безопасно и ефикасно в Австралия и след това да го пренася в Япония в един от първите опити в световен мащаб за комерсиализиране на втечняването и транспортирането на водород.

Компанията работи и с Hydrogen Optimized, за да разработи интегрирано решение, което подкрепя използването на високотокова технология за електролиза на вода в широкомащабни системи за производство на зелен водород за приложение в химическия, комуналния и транспортния сектор.

АББ и Axpo имат дългогодишна традиция за успешна съвместна работа и решенията на АББ играят важна роля в подпомагането на компанията да създава и доставя енергия по ефективен, безопасен и устойчив начин. Сред най-новите проекти е инсталирането на ABB Ability™ Смарт сензори и ABB Ability™ мониторинг на състоянието, които превърнаха двигателите в една от водноелектрическите централи на Axpo в Швейцария в интелигентни, безжично наблюдавани устройства. Освен това решението за наблюдение на състоянието на ABB Ability™ беше избрано от Axpo за дигитализацията на електроцентралите на компанията в Италия.

Axpo е най-големият производител на възобновяема енергия в Швейцария и международен лидер в продажбата на слънчева и вятърна енергия. 5000 служители на компанията съчетават опит и експертиза със страст към иновациите. Axpo разработва иновативни енергийни решения за своите клиенти, базирани на модерни технологии в 40 страни в Европа, Северна Америка и Азия.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 105 000 талантливи служители в над 100 държави. www.abb.com

* ”Намаляване на разходите за зелен водород: Увеличаване на мащаба на електролизаторите, за да се постигне климатичната цел от 1,5 С ”(irena.org)

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp