Технологията на АББ осигурява достъп на най-големия граждански болничен кораб в света до най-трудните пристанища

Задвижването Azipod® на АББ ще помогне на Global Mercy™ да влезе в по-трудно достъпни пристанища край африканското крайбрежие, като същевременно намали вибрациите и шума - от решаващо значение за комфорта на до 200 пациенти и медицински персонал на борда.

Около 5 милиарда души нямат достъп до хирургична помощ в световен мащаб. Международната благотворителна организация Mercy Ships използва болнични плавателни съдове, за да предоставя безплатно операции и медицинска помощ на хора, които имат ограничен достъп до здравеопазване. Най-новият кораб на Mercy Ships, най-големият специално построен в света граждански болничен кораб Global Mercy, е доставен от корабостроителницата Tianjin Xingang в Китай. Global Mercy е оборудван с два задвижващи модула Azipod®, като част от широка гама от електрически, дигитални и свързани решения за оптимизиране на работата.

Известна със своята превъзходна маневреност с въртене на 360 градуса, системата Azipod® ще помогне на 174-метровия кораб да навигира тесни протоци и да пристава в плитки пристанища, които са по-малко достъпни за други плавателни съдове. Тъй като много африкански пристанища са твърде плитки за големи кораби имат ограничено или недостатъчно количество влекачи, тази функция на задвижването Azipod® ще се окаже решаваща за способността на Global Mercy да осигурява здравни грижи на нуждаещите се. Също така, системата Azipod® минимизира шума и вибрациите, осигурявайки по-безпроблемен и спокоен престой за пациентите и екипажа на борда.

Global Mercy е оборудван с два задвижващи модула Azipod®, като част от широка гама от електрически, дигитални и свързани решения за оптимизиране на работата.
Global Mercy е оборудван с два задвижващи модула Azipod®, като част от широка гама от електрически, дигитални и свързани решения за оптимизиране на работата.

Специално проектирана от Deltamarin, със Stena RoRo отговарящи за спецификациите на кораба и управлението на проекта, Global Mercy ще включва шест операционни зали, болнични отделения за 200 пациенти, обща амбулатория, офталмология, стоматологични клиники и собствена лаборатория. Очаква се корабът да потегли на първата си медицинска мисия в Субсахарска Африка през 2022 г., като ще се присъедини към вече съществуващия кораб на благотворителната организация Africa Mercy и така ще удвои капацитета на Mercy Ships за осигуряване на безплатни здравни грижи.

„Освен че предлагат нива на комфорт, еквивалентни на висококачествен круизен кораб, болничните кораби трябва да осигуряват и хирургични процедури според нуждите, което прави изключително важно вибрациите да бъдат сведени до минимум“, каза Пер Уестлинг, управляващ директор, Stena RoRo. „При морските изпитания представянето на задвижването Azipod® на АББ беше дори по-добро от предвижданото, надминавайки очакванията за безопасно връщане в пристанището, предлагайки плавно и строго контролирано плаване.“

„Global Mercy ще промени живота на хората, които иначе нямат достъп до висококачествено здравеопазване, и за нас е чест да участваме в такъв забележителен проект“, каза Юха Коскела, президент на дивизия „Морски сектор и пристанища“ на АББ. „Уверени сме, че задвижването Azipod® ще допринесе за безопасното и успешно предоставяне на медицинска помощ на борда и ще позволи на Global Mercy да подкрепя хората в области, които иначе биха били твърде сложни за достигане.“

Пристигайки в корабостроителницата напълно сглобена, системата Azipod® е значително по-лесна за инсталиране от традиционното задвижване, като се монтира направо в корпуса на кораба. „Лесното монтиране на задвижващата система Azipod® е решаващ фактор, както и предишното ни успешно сътрудничество с АББ по други проекти за пътнически кораби“, каза г-н Хайбо Мао, Ръководител на строителството на корабостроителница Tianjin Xingang.

В допълнение към двете 2,85-мегаватови (3 821 к.с.) устройства Azipod®, гамата на АББ включва генератори, разпределителни табла, трансформатори и задвижвания, както и контроли от мостика за задвижващата система и системата за дистанционна диагностика за морско приложение ABB Ability™, която позволява бързото откриване и коригиране на повреди на борда.

След като заработи, Global Mercy ще получава денонощна поддръжка от Глобалните центрове за съвместна работа на ABB Ability™, които обслужват над 1000 кораба по целия свят. От тези централи, експертите на АББ наблюдават корабните системи, координират диагностиката на оборудването и предлагат услуги за планирана поддръжка, предлагайки глобална 24/7 техническа поддръжка. Тази подкрепа е от съществено значение за плаващите болници, които се нуждаят от най-високите стандарти за безопасност и надеждност.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 105 000 талантливи служители в над 100 държави. www.abb.com

От 1977 г. насам Stena RoRo ръководи разработването на нови морски концепции за RoRo, товари и пътници. Ние сме специализирани в специално изработени кораби, както и стандартизирани кораби RoRo и RoPax. Компанията дава под наем около петнадесет кораба на оператори по целия свят, както на други компании на Stena, така и на трети страни. Stena RoRo специализира най-вече в прилагането на техническия си опит при проектирането и производството на нови кораби и преобразуването на съществуващи кораби за предоставяне на индивидуални транспортни решения на своите клиенти. Ние наричаме това „Stenability“. От 2013 г. ние отговаряме за проектирането и изпълнението на новия болничен кораб на Mercy Ships - Global Mercy - най-големият граждански болничен кораб в света. www.stenaroro.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp