Полярният изследователски кораб на PONANT достига Северния полюс с технологията на АББ, поставяйки нови стандарти за круиз

  • Le Commandant Charcot създава история със задвижването Azipod® на АББ като първият изследователски круизен кораб, достигнал Северния полюс
  • Корабът е построен така, че да се съобразява с околната среда и разполага с най-голямата система за съхранение на енергия, инсталирана някога на круизен кораб за максимална устойчивост

Хибридно-електрическият изследователски круизен кораб Le Commandant Charcot стана първият по рода си кораб, достигнал географския Северен полюс на 6 септември 2021 г., докато приключваше морските изпитания в подготовка за посрещане на гостите за първото си пътуване по-късно тази година.

Оборудван с технология за задвижване Azipod®, луксозният круизен кораб генерира минимален шум и вибрации, за да осигури комфортно изживяване на пътниците. Нещо повече, системата за съхранение на енергия на кораба, доставена и интегрирана от АББ, е най-голямата, доставяна някога на кораб от този вид с почти пет мегаватчаса, което позволява изключването на двигателите за безшумно плаване без емисии.

Полярният изследователски кораб Le Commandant Charcot на път през леда (Изображение © PONANT-Nicolas Dubreuil).
Полярният изследователски кораб Le Commandant Charcot на път през леда (Изображение © PONANT-Nicolas Dubreuil).

Le Commandant Charcot също ще бъде на разположение на научната общност, допринасяйки за глобалните усилия в изучаването и опазването на полюсите и океаните. Корабът е оборудван с измервателни инструменти и разполага с научни лаборатории, както и басейн за вземане на проби, с цялото оборудване необходимо, за да отговаря на изискванията на академичните изследвания. С това Le Commandant Charcot предлага платформа за наблюдение, изследвания и анализи на учени по целия свят, което им позволява да изучават отдалечени райони, като редовно събират данни в тези зони.

„АББ проектира както задвижващите модули Azipod®, така и системата за съхранение на енергия, за да отговорят на точните експлоатационни изисквания на Le Commandant Charcot“, каза Матийо Петито, директор, Ново строителство и научноизследователска и развойна дейност, PONANT. „Освен че осигурява високо ниво на комфорт на пътниците, корабът може да се движи в режим на нулеви емисии, докато изследва отдалечени места. Благодарение на маневреността на системата Azipod®, корабът също така може да се движи гладко и безопасно през ледени води.”

„Задвижването Azipod® се превърна в предпочитаното решение за изследователски круизни кораби, работещи в силно чувствителни и взискателни морски среди. Горди сме, че сме избрани от PONANT и очакваме с нетърпение да видим Le Commandant Charcot в действие през следващите години“, каза Дик Бьорквист, глобален мениджър на сегмент „Круизи“, АББ „Морски сектор и пристанища“.

С електрически двигател, поставен в потопена във водата капсула извън корпуса на кораба, системата Azipod® може да се върти на 360°, като съществено подобрява маневреността на кораба и намалява консумацията на гориво с до 20 %, в сравнение с конвенционалните системи. От пускането си преди 30 години, задвижването Azipod® е спестило над 1 000 000 тона гориво само в сегмента за пътнически круизи. Възможностите на задвижването Azipod® варират между 1 и 22 мегавата, като тази технология играе ключова роля в силната позиция на АББ в екологичното електрическо задвижване.

Високо технологичният круизен кораб ще ползва дистанционно наблюдение и диагностика на оборудването за повишена безопасност на пътниците и кораба - услуги, които са особено важни за кораби, работещи в най-отдалечените точки на земното кълбо (Изображение © PONANT-Nicolas Dubreuil).
Високо технологичният круизен кораб ще ползва дистанционно наблюдение и диагностика на оборудването за повишена безопасност на пътниците и кораба - услуги, които са особено важни за кораби, работещи в най-отдалечените точки на земното кълбо (Изображение © PONANT-Nicolas Dubreuil).

Le Commandant Charcot е първият круизен кораб с възможност за плаване в „режим на двойно действие“, което означава, че може да се движи с кърмата напред в условия на лед, за да подобри безопасността и да изпълнява круизите своевременно и ефективно. В допълнение, системата Azipod® позволява на кораба да бъде напълно спрян за 50 процента по-малко време от кораб с традиционно задвижване.

Фокусът на кораба върху безопасността се отразява допълнително в неговата свързаност с инфраструктурата за съвместни операции на ABB Ability™. С денонощен достъп до световна мрежа от експерти на АББ, Le Commandant Charcot ще ползва дистанционно наблюдение и диагностика на оборудването за повишена безопасност на пътниците и корабите - услуги, които са особено важни за корабите, работещи в най-отдалечените точки на земното кълбо.

Обхватът на доставените от АББ решения за този революционен кораб включва също технология за производство и разпределение на енергия, системи за управление на задвижването, мощността и енергията (PEMS™). Чрез PEMS™, Le Commandant Charcot ще оптимизира използването на своето хибридно захранване - включващо основния източник на енергия, втечнен природен газ и системата за съхранение на енергия, за да осигури оптимално натоварване на двигателя с намален разход на гориво и емисии. Корабът разполага и с двустепенното турбокомпресорно решение ABB Power2, което допълнително увеличава икономията на гориво с до пет процента.

„С още един високотехнологичен пътнически кораб, доставен на собственика, с интегрирана технология за захранване и задвижване на АББ, ние бързо разширяваме портфолиото си в този сегмент“, казва Юха Коскела, президент на дивизията на АББ „Морски сектор и пристанища“. „Le Commandant Charcot отлично демонстрира предимствата на нашите електрически, дигитални и свързани решения за този вид кораби, предлагайки план за следващите други експедиционни кораби.“

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 105 000 талантливи служители в над 100 държави. www.abb.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp