АББ инвестира в стартъп компания за строителни технологии BrainBox AI

АББ инвестира в стартъп компания за строителни технологии BrainBox AI

  • АББ ще интегрира прогнозния самоадаптивен изкуствен интелект на BrainBox AI със съществуващото портфолио ABB Ability™ за интелигентни сгради
  • BrainBox AI помага на строителните оператори да намалят разходите за енергия и въглеродните емисии, без предварителни капиталови разходи
  • ABB Technology Ventures води инвестиционния рунд от Серия A на BrainBox AI.

Като част от амбицията си да направи сградите по-умни, по-безопасни и по-сигурни, като същевременно подобрява енергийната ефективност и намалява въглеродните емисии, АББ обяви инвестицията си в стартъп компанията BrainBox AI, базирана в Монреал. Основана през 2019 г., BrainBox AI е пионер в използването на изкуствен интелект за намаляване на разходите за енергия и въглеродните емисии от системите за отопление, вентилация и климатизация (ОВК) в търговски сгради. Финансовите подробности на инвестицията не бяха разкрити.

Тази инвестиция и стратегически ангажимент позволяват на дивизията „Умни сгради“ на АББ да комбинира своето съществуващо портфолио от дигитални решения, особено Екосистемата за сгради ABB AbilityTM, с прогнозния, самоадаптивен и мащабируем облачен изкуствен интелект на BrainBox AI. АББ и BrainBox AI са ангажирани с оперативната съвместимост, позволявайки на клиентите да използват различни технологии. Общото предложение е налично от четвъртото тримесечие на 2021 г.

ОВК системите представляват по-голямата част от потреблението на енергия и въглеродния отпечатък на типична търговска сграда, като сградите допринасят с 28 процента от общите глобални емисии на CO2, свързани с енергия. Освен че позволява до 25% намаляване на разходите за енергия и 20–40% по-ниски въглеродни емисии, софтуерът с дълбоко обучение на BrainBox AI увеличава комфорта на обитателите и удължава експлоатационния живот на ОВК оборудването – всичко това без предварителни капиталови разходи.

„Нашият основен фокус е върху внасянето на радикални промени в нови и съществуващи сгради с безопасни, сигурни, интелигентни и устойчиви решения“, каза Оливър Илтисбергер, президент на дивизия „Умни сгради“ на АББ. „Уверен съм, че инвестицията на АББ в BrainBox AI, когато се комбинира с нашата екосистема за сгради ABB Ability, ще ни помогне да надскочим настоящите подходи към дигиталната трансформация, да намалим допълнително разходите за енергия и да изиграем нашата роля в справянето с изменението на климата.“

„В BrainBox AI се вълнуваме да работим с АББ, глобален технологичен лидер в основата на енергийния преход, за по-нататъшно ускоряване на внедряването на нашите революционни енергийни решения, управлявани от изкуствен интелект, за сектора на търговските недвижими имоти“, каза Сам Рамадори, президент на BrainBox AI. „При сгради, които произвеждат 28%* от общите въглеродни емисии в света, е по-важно от всякога да внесем мащабируема чиста технология в нашите градове. Наслояването на автономен изкуствен интелект върху съществуващата инфраструктура в построената среда е не само от ключово значение за енергийната ефективност, но и решаваща стъпка към бъдещи интерактивни сгради.

„Със своя истински автономен механизъм за изкуствен интелект и неговия чист бизнес модел SaaS („software-as-a-service“), BrainBox AI представлява въплъщение на вида инвестиции, които търсим“, коментира Малин Карлстрьом, ръководител на нови инвестиции в АББ „Електроснабдяване и електрообзавеждане“. „Инжектираният капитал ще бъде използван за продължаващата и ускорена интернационализация на Brainbox AI, както и за разработване на продукти и предложения.“

ABB Technology Ventures води инвестиционния рунд от Серия А в Brainbox AI, който включва също така базираните в Канада Esplanade Ventures и Desjardins Capital в допълнение към редица частни инвеститори.

*Източник: Глобален доклад за състоянието на сградите и строителството на IEA 2020

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 105 000 талантливи служители в над 100 държави. www.abb.com

Относно ABB Technology Ventures

ABB Technology Ventures (ATV) е звеното за рисков капитал на АББ (NYSE: ABB). ATV търси пробивни технологични компании, съобразени с целта на АББ да пише бъдещето на индустриалната дигитализация. От основаването си през 2009 г., ATV е вложила около 250 милиона долара в стартъп компании в редица сектори, като роботика, индустриален интернет на нещата, изкуствен интелект/машинно обучение, киберсигурност, електрическа мобилност, интелигентни сгради и разпределена енергия.

За BrainBox AI

Основана през 2017 г., BrainBox AI дефинира наново автоматизацията на сградите и създава новаторски интерактивни сгради чрез изкуствен интелект, за да отговори на предизвикателството на енергийния преход. Със седалище в Монреал, глобален център за изкуствен интелект, BrainBox AI има работна сила от над 125 служители и поддържа клиенти на недвижими имоти в множество сектори, включително офис сгради, летища, хотели, многофамилни жилищни сгради, заведения за дългосрочни грижи, хранителни магазини и търговци.

Наскоро BrainBox AI беше обявена като една от 10-те компании, избрани в световен мащаб да се представят на програмата за предизвикателства Tech For Our Planet, инициатива на предстоящата 26-та конференция на ООН по изменението на климата (COP26). През 2020 г. BrainBox AI беше призната от TIME като едно от Топ 100 най-добри изобретения и от CB Insights като една от Топ 100 стартиращи компании за ИИ, предефинирайки индустрията през 2021 г.

Научете повече на www.brainboxai.com

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp