АББ придобива мажоритарен дял в InCharge Energy, засилвайки позициите на своите решения за зареждане на електромобили в САЩ

АББ придобива мажоритарен дял в InCharge Energy, засилвайки позициите на своите решения за зареждане на електромобили в САЩ

  • Като водещ доставчик на инфраструктура за зареждане на електромобили, услуги и софтуерни решения за търговски автопаркове, InCharge Energy ще разшири интелигентното и свързано предложение за зареждане на електромобили на АББ
  • Очаква се сделката да засили позиционирането на АББ, за да се възползва от значителни инвестиции на пазара на електромобили в САЩ с фокус върху устойчивата електрификация на автопарковете
  • Транзакцията се основава на първоначалната инвестиция на АББ като част от финансиране на рисков капитал от серия А и увеличава дела до приблизително 60%

АББ днес обяви придобиването на контролен пакет акции в компанията InCharge Energy за търговски инфраструктурни решения за зареждане на електрически превозни средства. Придобиването на InCharge Energy ще укрепи дивизията за електрическа мобилност на АББ на пазара в Северна Америка чрез разширяване на клиентската ѝ база и разширяване на софтуера за електрификация на автопаркове и предлагането на дигитални услуги.

Транзакцията е част от стратегията за растеж на дивизията на АББ за електрическа мобилност и има за цел да ускори разширяването на портфолиото, за да включи цялостни инфраструктурни решения за електромобили за частни и обществени търговски автопаркове, производители на електромобили, оператори на споделени пътувания, общини и собственици на търговски обекти. Финансовите условия на сделката не бяха оповестени.

InCharge Energy адаптира цялостни решения за инфраструктура за зареждане на електромобили, от първоначални консултации и препоръки за необходими модернизации на енергия до закупуване, инсталиране, експлоатация и поддръжка на системи за зареждане. Компанията също така предоставя облачни софтуерни услуги за оптимизиране на управлението на енергията, което е от решаващо значение за максимизиране на бизнес производителността на автопарковете. Нейните иновативни бизнес модели предлагат абонаментни решения тип „софтуер като услуга“ (SaaS, software-as-a-service) и „изцяло финансирано зареждане като услуга“ (fully financed charging-as-a-service).

С решения за широк кръг от клиенти, InCharge Energy има няколко основни споразумения с големи търговски оператори на автопаркове в САЩ. Основана през 2018 г. и базирана в Калифорния, компанията има около 50 служители и е активна в САЩ и Канада.

  • Иновативните бизнес модели на InCharge Energy предлагат абонаментни решения решения тип „софтуер като услуга“ (SaaS, software-as-a-service) и „изцяло финансирано зареждане като услуга“ (fully financed charging-as-a-service).
  • Иновативните бизнес модели на InCharge Energy предлагат абонаментни решения решения тип „софтуер като услуга“ (SaaS, software-as-a-service) и „изцяло финансирано зареждане като услуга“ (fully financed charging-as-a-service).
  • Иновативните бизнес модели на InCharge Energy предлагат абонаментни решения решения тип „софтуер като услуга“ (SaaS, software-as-a-service) и „изцяло финансирано зареждане като услуга“ (fully financed charging-as-a-service).

Първоначално АББ придоби 10% дял чрез своята инвестиция в кръга на финансиране на рисков капитал от Серия А през 2020 г. и сега увеличи дела си до приблизително 60% от емитирания акционерен капитал на InCharge Energy . Основателите Камерън Фънк и Тери О'Дей, заедно с настоящия мениджърски екип, ще продължат да ръководят компанията и ще запазят оставащия дял.

„Като световен лидер в устойчивата транспортна електрификация – от решения за зареждане на автомобили, автобуси и камиони до железопътна инфраструктура и брегова морска електрификация – очакваме да продължим да надрастваме този силен пазар, базиран на водещи на пазара технологии и иновации. Тази транзакция е част от нашия ангажимент да ускорим бъдещето на устойчивия транспорт и засилва подкрепата за настоящи и бъдещи клиенти и партньори в САЩ”, каза Тарак Мехта, президент на бизнес направлението на АББ Електроснабдяване и електрообзавеждане.

Франк Мулон, президент на дивизията за електрическа мобилност на АББ каза: „Днешното съобщение е друга важна стъпка в еволюцията на нашето ориентирано към клиента предлагане на електромобили от хардуерни решения до иновативни дигитални услуги за мобилност. Заедно с InCharge Energy и нейния подход, ориентиран към клиентите, ние сме в идеална позиция да се възползваме от значителния бъдещ растеж на пазара на електромобили в САЩ, където се очаква електрификацията на автопарковете да бъде основен двигател, особено за решенията за бързо зареждане. С нашите комбинирани цялостни решения, ние сме готови да помогнем на САЩ да постигнат целта си за изграждане на национална мрежа от 500 000 зарядни устройства за електромобили до 2030 г.

Камерън Фънк, главен изпълнителен директор на InCharge Energy добави: „АББ, като пионер на зелената революция в мобилността, е естествено подходящ партньор за нас. Повечето от нашите решения вече включват най-съвременния хардуер за зареждане на АББ и ние си партнираме тясно от първоначалната инвестиция на АББ. Един от ключовете към по-нататъшния растеж ще бъде нашата комбинирана способност да предлагаме решения до ключ и усъвършенствани услуги на операторите на автопаркове и водачите на електромобили.”

Като част от наскоро подписания Закон за инфраструктурни инвестиции и работни места, се очаква САЩ да отпусне 7,5 милиарда долара за изграждане на националната мрежа от зарядни устройства за електромобили и да инвестира над 5 милиарда долара в екологично чисти транзитни автобуси, за да ускорят въвеждането на електромобили, да намалят замърсяването на въздуха и да създадат нови работни места. Като световен лидер в решенията за зареждане на електромобили, АББ е готова да подкрепи разширяването на мрежата за зареждане в страната и да помогне за постигането на целите на Закона.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията на обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 105 000 талантливи служители в над 100 държави. www.abb.com

Относно InCharge Energy
InCharge Energy е компания за енергийни решения, която ускорява електрификацията на транспортната индустрия, като предоставя цялостно мащабируемо решение за електрически автопаркове. Ние адаптираме нашите решения към частни и обществени търговски автопаркове, производители на електрически превозни средства, оператори на споделени пътувания, общини и собственици на търговски/жилищни обекти.

Важна забележка относно прогнозната информация

Това прессъобщение съдържа изявления за бъдещето, свързани с придобиването от АББ на мажоритарен дял в InCharge Energy. Такива прогнозни изявления могат да бъдат идентифицирани с думи като планове, възнамерява, очаква и други подобни термини. Такива прогнозни изявления се основават на настоящите очаквания и включват присъщи рискове и несигурност, включително фактори, които биха могли да забавят, отклонят или променят който и да е от тях и могат да доведат до съществени разлики на действителните резултати и резултати от настоящите очаквания. Наред с другите рискове, не може да има гаранция, че очакваните ползи от инвестицията ще бъдат реализирани. Не може да се гарантира никакво изявление за бъдещето. Прогнозните изявления в прессъобщението трябва да бъдат оценени заедно с многото несигурности, които засягат бизнеса на АББ, особено тези, идентифицирани в дискусията за предупредителните фактори в Годишния доклад на АББ във формуляр 20-F. АББ не поема задължение да актуализира публично каквото и да е изявление за бъдещето, независимо дали в резултат на нова информация, бъдещи събития или по друг начин.

Линкове

Свържете се с нас

Изтегляния

Споделете тази статия

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp