Verdens nordligst beliggende papirfabrik træffer bæredygtige valg med ABB

Verdens nordligst beliggende papirfabrik træffer bæredygtige valg med ABB

Hvorfor købe nyt, når du kan renovere og opgradere? Det er værdier, som emballagegiganten Billerud i Kalix i det nordlige Sverige lever efter. Derfor var en retrofit-løsning med nye energieffektive afbrydere et perfekt match, da det gamle koblingsudstyr trængte til nyt liv.

I en langsomt voksende skov i det nordlige Sverige findes et unikt råmateriale: Træer, der producerer ekstremt stærkt papir. Hver dag transporterer 130 lastbiler træstammerne til den nærliggende Billerud-fabrik i Karlsborg, verdens nordligste papirfabrik, hvor de omdannes til formbart papir (FibreForm®), kraftpapir, sækkepapir og bleget papirmasse i balleform - 350.000 tons hvert år.

Det imponerende produktionsniveau er dels muligt af pålidelig teknologi, som regelmæssigt testes og opgraderes, og dels af en engageret arbejdsstyrke på 440 medarbejdere.

Der er stor ekspertise på området, og mange af de mennesker, der arbejder her, har gjort det i lang tid. Man kan arbejde her hele livet, men med forskellige ting. Vi ved, at mange af dem, der søger ind hos os, gør det for at arbejde med bæredygtighed og bidrage til et bæredygtigt samfund, siger Mikael Nordqvist, fabrikschef hos Billerud Karlsborg.

Fabrikken, der ligger lidt uden for Kalix, er den største private arbejdsgiver i kommunen. Ud over hovedproduktionsanlægget rummer det to applikationslaboratorier med ekspertise inden for optimering af papirmasse og udvikling af sække- og poseemballage. Fremstillingsprocessen er et cirkulært system, hvor kemikalier genanvendes, og virksomheden er 75-78 % selvforsynende med elektricitet, hvilket gør virksomheden perfekt positioneret til at imødekomme den stigende efterspørgsel efter mere bæredygtige, plastfri emballageprodukter.

Undgå ikke-planlagte nedlukninger

ABB og Billerud har i mange år arbejdet sammen for at sikre, at produktionen i Karlsborg kører døgnet rundt, da et ikke-planlagt stop kan få katastrofale konsekvenser for produktionen og indtægterne og ikke mindst for de ansattes sikkerhed. Derfor tester Billerud sit koblingsudstyr hvert tredje år og udfører planlagt vedligeholdelse og opgraderinger hver syvende uge på forskellige dele af produktionskæden.

Ikke-plantagte produktionsstop kan være katastrofalt, og for at undgå det har Billerud 
i mange år arbejdet tæt sammen med ABB.
Ikke-plantagte produktionsstop kan være katastrofalt, og for at undgå det har Billerud i mange år arbejdet tæt sammen med ABB.

Da mange komponenter leveres af ABB, herunder lav- og mellemspændingsanlæg, UPS, motorer, drev og 800xA-styresystemer, er ABB's serviceteams en vigtig del af denne proces.

"ABB's produkter fungerer godt for os, og det, vi sætter mest pris på, er den lokale service, vi modtager. Det er uvurderligt, at de er tæt på os, når vi har brug for både produkter og deres ekspertise", siger Henrik Jakobsson, el- og automationstekniker hos Billerud.

Tid til at opgradere

En gang imellem er der dog behov for et større opgraderingsprojekt for at sikre den langsigtede pålidelighed af værkets koblingsudstyr, som har været i drift siden 1980'erne. I anden halvdel af 2022 indebar det, at to ABB-serviceteknikere kom ind ved to lejligheder for at udskifte indgående afbrydere i syv udvalgte lavspændingsafbrydere i hele fabrikken. Ti mellemspændingsafbrydere blev også udskiftet.

Billerud valgte en site-built løsning, som er den mest omfattende renovering, man kan foretage uden at udskifte hele koblingsanlægget. Det er meget omkostningseffektivt og også en bæredygtig løsning, der gør det muligt for koblingsudstyr fra 1980'erne at få et nyt liv og leve videre, siger Patrik Granlund, salgschef hos ABB Electrification.

Seks afbrydere blev udskiftet med nye Emax2-afbrydere under et stop efter sommeren 2022 og den syvende i november samme år. Udskiftningen af de gamle ALG- og ALH-varianter i koblingsanlægget forbedrede sikkerheden for udstyret og øgede straks tilgængeligheden af reservedele. Emax2 er også den eneste afbryder af sin art, der både kan beskytte elektriske kredsløb og reducere energiforbruget baseret på brugernes behov.

Udskiftningen af en afbryder på denne omfattende måde tager ca. 7-8 timer, men sammenlignet med en udskiftning af et helt koblingsanlæg er produktionstabet og nedetiden betydeligt mindre, forklarer Granlund.

Ud fra et bæredygtighedssynspunkt var det kun nødvendigt at skrotte nogle få dele i et ellers intakt anlæg, og de nye afbrydere vil nu sandsynligvis holde i flere årtier.

Udbyttetiden for udskiftning af afbryderne kan være alt fra 0 til 100 år, men det føles godt at vide, at vi har gjort, hvad vi kunne for at sikre el-driften og den personlige sikkerhed, siger Henrik Jakobsson, el- og automationstekniker hos Billerud.

Kontinuerlig udvikling og teknologisk lederskab er afgørende for økonomisk, social og miljømæssig bæredygtighed. Investering i regelmæssig vedligeholdelse, opgraderinger og lejlighedsvis større eftermonteringer er blot et eksempel på, hvordan Billerud lever efter disse værdier.

ABB er en førende global teknologivirksomhed, der styrker omstillingen af samfundet og industrien for at opnå en mere produktiv og bæredygtig fremtid. Ved at forbinde software med porteføljen af elektrificeringsprodukter, robotter, automation, motorer og frekvensomformere, løfter ABB de teknologiske grænser op til nye højder. ABB’s succes bygger på mere end 130 års ekspertise og drives af 105.000 dygtige medarbejdere i over 100 lande. www.abb.com.

ABB Electrification er globalt førende inden for elektriske produkter og løsninger, og opererer i mere end 100 lande med over 200 produktionssteder. Med mere end 50.000 medarbejdere, der er dedikerede til at ændre menneskers levevis, er forbundet på og arbejder, leverer vi sikre, intelligente og bæredygtige elektrificeringsløsninger. Vi former de fremtidige tendenser inden for elektrificering og adskiller os gennem teknologisk og digital innovation, samtidig med at vi leverer en unik oplevelse gennem operationel excellence til vores kunder på tværs af forsyningsvirksomheder, industri, bygninger, infrastruktur og mobilitet. Du kan få flere oplysninger på https://go.abb/electrification

Links

Kontakt os

Downloads

Del denne artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp