ABB bidrager til banebrydende fjernstyret færge

ABB bidrager til banebrydende fjernstyret færge

Jomfruturen for en fjernstyret passagerfærge i Helsinki viser, hvad der er muligt med menneskelig kontrol fra hvor som helst med dagens teknologi.

Med den historiske tur for færgen Suomenlinna II i forrige uge tog ABB og Helsinki City Transport det næste skridt indenfor autonom skibsfart. Verdens første fjernstyrede tur med en eksisterende passagerfærge viser, at næsten alle fartøjsstyper kan opnå bedre drift med den teknologi som allerede findes idag.

– Vi glæder os til at se hvordan testen vil påvirke fremtidens maritime industri, siger Peter Terwiesch, leder af ABB’s Industrial Automation division. – Avancerede automationsløsninger fra ABB muliggør det, som tidligere var umuligt indenfor en række sektorer inklusiv shipping, som jagter teknologier, der hurtigt kan levere øget effektivitet og bedre sikkerhed.

Øget sikkerhed

– Autonomi betyder ikke ubemandet. Når fartøjer bliver mere elektrifiserede, digitale og opkoblede end tidligere, kan ABB udstyre sømænd med eksisterende løsninger, som udvider deres færdigheder. På den måde øger vi sikkerheden i de maritime operationer, siger Juha Koskela, chef for Marine & Ports i ABB.

Fartøjet Suomenlinna II blev udstyret med ABB’s nye, dynamiske positioneringssystem, ABB AbilityTM Marine Pilot Control, og bliver styret fra en operationscentral i Helsinki. ABB AbilityTM er en fællesbetegnelse for ABB’s digitale platform på tværs af brancher med mere end 210 løsninger hidtil.

– Det er et opsigtsvækkende fremskridt, vi har gjort med fjernstyring af skibe. Jeg tror, vi er på rette spor med hensyn til at udforske yderligere teknologiske muligheder, sagde kaptain Heinonen efter prøvesejladsen.

Gennembruddet er et afgørende skridt mod øget accept af autonome systemer i den maritime sektor. Autonome løsninger forventes at transformere den internationale skibsbranche de næste årtier.

Sådan gik testturen

Suomenlinna II sejler normalt i rutefart mellem Helsinki og verdenskulturarven Suomenlinna fort på en nærliggende ø. Fjernstyringsforsøget blev sejlet fra markedspladsen i Helsinki og kaptajnen Heinonen styrede færgen trådløst med ABB AbilityTM Pilot Control gennem et område i hovedstadens havn.

Forsøget blev udført udenfor færgens rutedrift, et stykke fra land, uden passagerer, i et område frit for andre fartøjer. Selvom færgen nu er udstyret med dynamisk positionering, vil den fortsat operere ved hjælp af konvensionelt udstyr om bord, mens fjernstyringsmodulet kun anvendes ved forsøg. Forskning og udvikling vil fortsætte med både færgen og mandskabet.

Suomenlinna II ble bygget i 2004 og drives med ABB’s isbrydende Azipod elektriske fremdriftssystem. Færgen blev opgraderet med ABB AbilityTM Marine Pilot Vision i 2017. Suomenlinna II sejler i helårsdrift, uforstyrret af de barske vinterforhold som påvirker alle former for transport i Helsingforsområdet.

ABB er teknologisk førende inden for el-net, elektrificeringsprodukter, industriel automation, robotter og motorer. Vi betjener kunder globalt inden for energiforsyning, transport og infrastruktur. Med mere end 130 års innovation skaber ABB i dag fremtiden inden for industriel digitalisering med to klare værdiskabende formål: at transportere el fra en hvilket som helst el-kilde til en hvilken som helst stikkontakt samt at automatisere virksomheder fra råstof til færdigvarer. Som hovedsponsor og teknologipartner for Formel E, den fuldstændig el-drevne internationale FIA motorsportsklasse, flytter ABB grænserne for elektrisk transport i retning af en bæredygtig fremtid. ABB opererer i mere end 100 lande med mere end 147.000 medarbejdere.  www.abb.com

Links

Kontakt os

Downloads

Del denne artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp