ABB vinder hybrid kraftordre på bæredygtig fiskerbåd

Fiskerbåden Færøysund bliver et af de mest miljøvenlige fiskefartøjer takket være ABB’s kraft- og energisystem

Som det første fiskefartøj med ABB’s hybride kraft- og fremdriftsløsning med integreret energilagring bidrager «Færøysund» til et grønt skifte i den maritime fødevareindustri.

Batteri til peak shawing
Den 77 meter lange dieselelektriske fiskerbåd bygges på Aas Mek. Verksted AS værftet i Vestnes, Norge. Kunden Nova Sea Service AS er en af Norges største producenter af opdrætslaks. Fartøjet skal leveres i september 2021, og «Færøysund» er værftets anden nybygning for Nova Sea Service AS.

- Vi er meget stolte af vores rolle i dette innovative projekt hvor vi kan støtte Nova Seas i at nå deres mål om at levere friskere og mere smagfulde produkter til forbrugerne, siger Halvard Aas, Aas Mek. Verksted AS. Forbrugerne fokuserer i højere grad på bæredygtigheden i transportkæden, og vores samarbejde med ABB har resulteret i en kraftløsning for «Færøysund», som støtter transport af levende fisk og samtidig minimerer klimaaftrykket.

Batterierne ombord vil optimere energiforbruget og reducere brændstofforbrug og CO2-udslip. Energilageret vil også fungere som reserve i tilfælde af strømafbrydelse, og i miljøfølsomme områder vil energilagring i kombination med landstrøm muliggøre udslipfri drift.

- Dette er en meget avanceret fiskerbåd med en energieffektivitet som bidrager til bæredygtighed i både fødekæden og arbejdsmiljøet, siger Sindre Sætre, leder for ABB Marine & Ports i Norge.
- Leverancen bygger på ABB’s mangeårige erfaring indenfor hybridkraftløsninger, og vi er stolte over at det nu har ført til den første hybriddrevne fiskerbåd. Dette er også med til at accelerere skiftet til grønne teknologier indenfor shipping.

Fiskevelfærd i fokus
ABB’s leverance er en elektrisk, digital og opkoblet fremdriftsløsning som består af to ACS880-omformere, to permanentmagnetmotorer og et energilagringssystem som inkluderer en batteripakke, en lavspændingstavle og et energistyringssystem (PEMS). ABB leverer også engineering, projektledelse og idriftsættelse, og tilbyder en komplet portefølje af fjerndiagnosticerings-tjenester.

Fiskerbåden har bl.a. et 3000 m3 lastrum, som kan separeres i to brønde, og et trykbaseret lastnings- og losningssystem. De avancerede vandbehandlings-, iltnings- og cirkulationssystemer bruger ultraviolet lys til at eliminere mikroorganismer og filtre til at kontrollere lakselus. Ifølge Aas Mek påvirker stress fiskesundheden og dermed også  smagen, og med denne løsning foregår fragten så skånsomt og sikkert som muligt.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er en førende global teknologivirksomhed, som styrker omstillingen af samfundet og industrien for at opnå en mere produktiv og bæredygtig fremtid. Ved at forbinde software med porteføljen af elektrificeringsprodukter, robotter, automation, motorer og frekvensomformere løfter ABB de teknologiske grænser op til nye højder. ABB’s succes bygger på mere end 130 års ekspertise og drives af 144.000 dygtige medarbejdere i over 100 lande.    

Links

Kontakt os

Downloads

Del denne artikel

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp