Misija do Net Zero: zašto je energetska učinkovitost ključna

Misija do Net Zero: zašto je energetska učinkovitost ključna

Joris Cocquyt, globalni voditelj prodaje IEC LV Motors Division, ABB

Trenutne nestašice energije ove su zime dovele do vrtoglavog rasta troškova diljem Europe, što prijeti opstanku kompanija u raznim sektorima. Mnogi su očekivali odgovor i napredak nakon nedavnog sastanka COP27, ali mnoga pitanja ostala su bez odgovora.  

Sve je veća zabrinutost kako će vlade dati prednost jeftinijoj energiji – a time i rastu – u odnosu na svoje ciljeve “Neto nula do 2050.”. Međutim, neophodno je održavati naše napore da se porast globalne prosječne temperature ograniči na 1,5 stupnjeva Celzijusa. Kako bismo to postigli, trebati će nam veći napori i inovativno razmišljanje.  

Ovaj će proces uključivati više koraka, uključujući elektrifikaciju prometa i industrije, promicanje tranzicije na obnovljive izvore energije i poticanje kružnog ekonomskog razmišljanja. Ali poslovni lideri također moraju osigurati i poduzeti akcije koje su ekonomski održive. Postoji jedno podcijenjeno područje za koje vjerujem da može zadovoljiti potrebe i kompanija i planeta: energetska učinkovitost.  

Korištenje najnovije energetski učinkovite tehnologije omogućuje nam da dobijemo više iz naših postojećih energetskih izvora. Najnovije izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) sugerira da bi energetska učinkovitost mogla smanjiti emisije stakleničkih plinova za čak 40% u sljedećih 20 godina. Stoga ne čudi saznanje da IEA energetsku učinkovitost smatra "prvim gorivom" na našem putu prema Net Zero. Evo kako industrija može prednjačiti ulaganjem i usvajanjem energetski učinkovite tehnologije.  

Učinkovitiji motori i dalje  

Elektromotori su temelj moderne industrije. Vode procese u više sektora, od čeličana do proizvodnje hrane i pića. Motori su također vitalni dijelovi u sustavima grijanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC) koji nas griju i hlade, kao i u crpkama koje nas opskrbljuju pitkom vodom.  

Elektromotori čine oko 45% ukupne potrošnje električne energije u svijetu. Međutim, od 300 milijuna motora koji su danas u uporabi, mnogi su stariji, manje učinkoviti modeli koji troše više energije nego što trebaju. Kao rezultat toga, značajne količine energije na kraju su izgubljene. To elektromotore čini idealnim ciljevima za nove, energetski učinkovite tehnologije i procese koji će smanjiti emisije i jamčiti povrat.  

Najnoviji propisi zahtijevaju veće minimalne ocjene energetske učinkovitosti. Prema propisima iz 2021., većina industrijskih motora unutar EU mora imati ocjenu učinkovitosti najmanje IE3 – a ona će porasti na IE4 u lipnju 2023. Ovo je korak u pravom smjeru, ali mnogi korisnici odlučuju ići dalje, odlučujući se za motore višeg ranga (IE5). IE5 motor smanjuje električne gubitke do 40% u usporedbi s IE3 motorima, osiguravajući budućnost poslovanja.  

Međutim, energetski učinkoviti motori samo su početak. Frekvencijski pretvarači (VSD) prilagođavaju brzinu motora kako bi odgovarali stvarnim zahtjevima u aplikacijama gdje mnogi motori nepotrebno rade punom brzinom. Korištenje motora bez frekvencijskih pretvarača najbolje je opisao moj kolega "to je kao da imate jedan prekidač koji pali i gasi sva svjetla u vašoj kući u isto vrijeme, umjesto da imate prekidač u svakoj sobi." Ugradnja VSD-a rezultira tipičnom uštedom od oko 25% ili više u većini uobičajenih aplikacija motora. S trenutnim cijenama energije, to znači da korisnici mogu vidjeti povrat ulaganja za nekoliko mjeseci.   Nedavno ABB-ovo istraživanje globalne energetske učinkovitosti pokazalo je da kompanije ovu inicijativu shvaćaju ozbiljno. Od 2000 ispitanika, njih 97% planira ulagati ili već ulaže u energetski učinkovita rješenja. Nadalje, 89% je reklo da će povećati svoju potrošnju u ovom području u sljedećih pet godina. Jednostavno rečeno, postoje jasni znakovi kretanja u pravom smjeru.      

Kružnost u praksi      

Ruku pod ruku s energetskom učinkovitošću, postoji i potreba za stvaranjem kružnog gospodarstva. Zbog toga je ABB partner s Bolidenom, švedskom rudarskom i talioničkom tvrtkom koja proizvodi reciklirani bakar za upotrebu u našim visoko učinkovitim električnim motorima.      

Reciklirani bakar ima 65% manji ugljični otisak od bakra iz sirove rude. Obični motor od 75 kilovata (kW) težine 650 kg može sadržavati do 80 kg bakra. Međutim, korištenje recikliranog bakra rezultirati će smanjenjem emisija CO₂ od oko 200 kg po motoru.      

Osim toga, ABB će revidirati Bolidenove vlastite motore kako bi identificirao najmanje učinkovite motore. Oni će biti zamijenjeni motorima visoke učinkovitosti, dok će stari motori ići na recikliranje – savršen primjer kružnog gospodarstva na djelu.      

Svi pobjeđuju  

Usvajanje energetski učinkovitije tehnologije pomoći će industriji smanjiti emisije i operativne troškove. To znači da se mogu zadovoljiti i poslovni ciljevi i zalog Net Zero. Ovaj pristup, u kombinaciji s većom industrijskom suradnjom i kružnim razmišljanjem, biti će ključan za potpunu tranziciju u održiviji svijet.

Saznajte više o ABB IE5 SynRM motorima i pogonima:  
ABB IE5 SynRM and Drives (global.abb)

Links

Contact us

Downloads

Share this article

Facebook LinkedIn Twitter WhatsApp